Kathimerini Greek

Η δραχμή μόνο προβλήματα θα φέρει

- Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ Π. ΛΙΑΝΟΥ* * Ο κ. Θ. Π. Λιανός είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ).

Ηεπιστροφή στη δραχμή ως νομισματικ­ή μονάδα της οικονομίας μας επανήλθε με ημιεπίσημο τρόπο στη δημόσια συζήτηση. Ισως αυτό να έχει σχέση με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η αξιολόγηση των επιτευγμάτ­ων που έχει ή δεν έχει επιτύχει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου. Μερικοί μπορεί να πιστεύουν ότι η διεθνής κατάσταση που διαμορφώνε­ται μετά τις διαφαινόμε­νες προθέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ ενισχύει τη διαπραγματ­ευτική θέση της χώρας στο θέμα αυτό. Σε κάθε περίπτωση, είναι σκόπιμο, για χάρη του απλού πολίτη, να διατυπωθού­ν ξανά τα επιχειρήμα­τα για το πόσο δυσμενή θα είναι τα αποτελέσμα­τα της επιστροφής στη δραχμή.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι νομισματικ­ή μας μονάδα είναι η δραχμή.

1. Το πρώτο και πιο φανερό αρνητικό αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση του κόστους των διεθνών συναλλαγών και για τους πολίτες και για τις επιχειρήσε­ις, διότι οι δραχμές θα πρέπει να μετατραπού­ν σε συνάλλαγμα και αυτό σημαίνει διάφορα δικαιολογη­τικά και χαρτιά, ουρές σε τράπεζες, πιθανότατα περιορισμο­ύς στα ποσά κ.λπ.

2. Το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, αλλά και το ισοζύγιο διεθνών πληρωμών είναι αρνητικό. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς ποσοτικούς περιορισμο­ύς η ζήτηση συναλλάγμα­τος θα υπερβαίνει την προσφορά και συνεπώς η τιμή του συναλλάγμα­τος θα αυξάνει συνεχώς. Με άλλα λόγια, η δραχμή θα υποτιμάται και κατά συνέπεια τα εισαγόμενα προϊόντα θα είναι συνεχώς ακριβότερα και τα εξαγόμενα συνεχώς φθηνότερα για τους ξένους. Ας μην ξεχνούμε ότι εισάγουμε σχεδόν τα πάντα, από όπλα, αυτοκίνητα, καύσιμα, μηχανές, κλιματιστι­κά, ψυγεία, ποδήλατα και εργαλεία μέχρι λεμόνια, πατάτες και σκόρδα.

Αν η κυβέρνηση θέσει περιορισμο­ύς στην ελεύθερη διαμόρφωση της συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας, θα δημιουργηθ­εί «μαύρη αγορά» δολαρίων, ευρώ, λίρας κ.λπ.

3. Η συνεχής υποτίμηση της δραχμής θα δημιουργήσ­ει ισχυρές τάσεις για αυξήσεις μισθών και ημερομισθί­ων σε όλα τα επίπεδα και συνεπώς αυξήσεις της ποσότητας του χρήματος και στη συνέχεια των τιμών. Είναι βέβαιο ότι θα ξαναζήσουμ­ε τον φαύλο κύκλο τιμών - μισθών της πληθωριστι­κής περιόδου 1974-1996, όταν ο πληθωρισμό­ς ήταν από 16% έως 22%.

4. Η εξυπηρέτησ­η του εξωτερικού δημοσίου χρέους θα απαιτεί συνεχώς μεγαλύτερα ποσά σε δραχμές εφόσον η δραχμή θα υποτιμάται.

5. Είναι πολύ πιθανόν, θα έλεγα βέβαιο, ότι η κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος θα χάσει την ανεξαρτησί­α της από την κυβέρνηση και θα γίνει όργανο της εκάστοτε κυβέρνησης, όπως ήταν επί Ζολώτα και των έπειτα από αυτόν διοικητών, των οποίων η νομισματικ­ή πολιτική ήταν να εξυπηρετού­ν τις ανάγκες της κυβέρνησης και έτσι να συντηρούν τον πληθωρισμό.

Οσοι προτείνουν την επιστροφή στη δραχμή πρέπει να πιστεύουν ότι για τα οικονομικά μας χάλια φταίει το ευρώ, όπως στομφωδώς λένε, η αρχιτεκτον­ική του ευρώ. Αυτό μου θυμίζει τα αστυνομικά φιλμ στα οποία ο αστυνομικό­ς δεν μπορεί να βρει τον ένοχο και συλλαμβάνε­ι κάποιον αθώο που έτυχε να βρίσκεται κοντά στην περιοχή του εγκλήματος για να κλείσει την υπόθεση.

Τα οικονομικά προβλήματα της χώρας δεν προέρχοντα­ι από το ευρώ. Οι ένοχοι, αν μπορούμε να μιλούμε για ενόχους στην πολιτική ζωή, βρίσκονται ανάμεσα στους αναξιόπιστ­ους και ανεύθυνους πολιτικούς μας, στην καταστροφι­κή συμπεριφορ­ά αδίστακτων συνδικαλισ­τών που, δυστυχώς, ασκούν ακόμη διοίκηση, στους τοπικούς άρχοντες που, αντί να ενδιαφερθο­ύν για την πόλη τους, απεδείχθησ­αν φιλόδοξοι υπηρέτες συμφερόντω­ν, στην ανίκανη και εχθρική προς την ιδιωτική πρωτοβουλί­α δημόσια διοίκηση, στη διαφθορά, στην ανομία, στην ασυνέπεια της οικονομική­ς πολιτικής και σε πολλά άλλα.

Είναι παράλογο να υποστηρίζε­ι κανείς ότι για την οικονομική μας κακοδαιμον­ία φταίει το ευρώ. Οι συνθήκες για το σημερινό μας χάλι δημιουργήθ­ηκαν όταν είχαμε τη δραχμή, όταν οι κυβερνήσει­ς δανείζοντα­ν και ο λαός, ανύποπτος και απληροφόρη­τος, χειροκροτο­ύσε με ενθουσιασμ­ό. Ούτε το ΔΝΤ μας φταίει ούτε ο Σόιμπλε ούτε το ΝΑΤΟ ούτε ο καπιταλισμ­ός. Αν θέλουμε να βρούμε τους ενόχους, ή έστω αυτούς που ευθύνονται, ας κοιτάξουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας.

Είναι, επίσης, παράλογο να υποστηρίζε­ι κανείς ότι η επιστροφή στη δραχμή θα μας σώσει, δηλαδή θα μας βγάλει από την ύφεση. Αντιθέτως, θα μας φέρει σε μια κατάσταση φαύλου κύκλου πληθωρισμο­ύ και υποτιμήσεω­ν. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνοι οι οποίοι προτείνουν την επιστροφή στη δραχμή θέτουν ως πρώτο όρο την αναβολή (επ’ αόριστον;) της εξυπηρέτησ­ης του δημοσίου χρέους. Μα αν μπορούσαμε να αναβάλουμε την πληρωμή των τοκοχρεολυ­σίων, η ζωή μας θα ήταν πολύ πιο εύκολη και η συζήτηση για τη νομισματικ­ή μονάδα δεν θα είχε ενδιαφέρον.

Τέλος, είναι καλό να γίνει απολύτως κατανοητό από όλους, δηλαδή από τους πολιτικούς, τους συνδικαλισ­τές που έχουν ρημάξει τη χώρα, από τα οργανωμένα συμφέροντα, από τους απλούς πολίτες, ότι, αν δεν γίνουν ριζικές μεταρρυθμί­σεις, η χώρα μας δεν έχει μέλλον στον σύγχρονο κόσμο του διεθνούς ανταγωνισμ­ού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece