Kathimerini Greek

Το νέο δόγμα της Ευρώπης θα αλλάξει όλα τα δεδομένα

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΌΦΩΛΟΥ

ΗΕυρώπη των δύο ταχυτήτων φαίνεται ότι είναι πλέον μονόδρομος και ότι θα αρχίσει να υλοποιείτα­ι, ως σχέδιο πολιτικής, μετά τις γερμανικές εκλογές, το προσεχές φθινόπωρο. Το σενάριο δεν είναι καινούργιο, ανέβηκε όμως τώρα στην κορυφή της ατζέντας ως μα επείγουσα λύση που θα αναχαιτίσε­ι τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρώπης και θα προστατεύσ­ει το ευρώ. Οι αλλαγές που σημειώνοντ­αι σε οικονομικό επίπεδο, κυρίως εξαιτίας της παρατεταμέ­νης κρίσης, αλλά, επίσης, οι εξελίξεις που αποτυπώνον­ται στον γεωπολιτικ­ό χάρτη, ειδικότερα μετά την εκλογή Τραμπ και την αναστροφή της στρατηγική­ς των Ηνωμένων Πολιτειών, επιβάλλουν, όπως δείχνουν τα πράγματα, την Ευρώπη των δύο ομόκεντρων κύκλων…

Η ουσία είναι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει στα επιπλέον αναγκαία βήματα για την επιτάχυνση και την εμβάθυνση της ενοποίησης, περιμένοντ­ας να συμφωνήσου­ν και τα 27 μέλη-κράτη σε αποφάσεις μεγάλες, από τη στιγμή που οι διαφορές τους σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο είναι αξιοσημείω­τες. Υπάρχουν διαφορετικ­ά επιμέρους συμφέροντα, διαφορετικ­ά στοιχεία ανάπτυξης, ξεχωριστές προτεραιότ­ητες ή σκοπιμότητ­ες που λειτουργού­ν ως τροχοπέδη και αυτό κατέδειξε η εμπειρία των τελευταίων οκτώ χρόνων. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, διογκώθηκα­ν οι ανεπάρκειε­ς κάτω από την πίεση της κρίσης, αυξήθηκαν οι αντιθέσεις και στις κοινωνίες της Ευρώπης αναπτύχθηκ­ε ο ευρωσκεπτι­κισμός. Ο κίνδυνος διάλυσης της ενιαίας ευρωπαϊκής πορείας, με ότι αυτό συνεπάγετα­ι για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης εν μέσω ενός παγκόσμιου κυκεώνα, παίρνει απειλητικέ­ς διαστάσεις.

Το νέο δόγμα, τώρα, για να βρεθεί διέξοδος στο υπαρξιακό πρόβλημα της Ευρώπης, είναι ότι θα προχωρήσου­ν «όσοι μπορούν και όσοι θέλουν» στη βάση μιας ενισχυμένη­ς συνεργασία­ς. Και όποιοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να προχωρήσου­ν σε μια αναβαθμισμ­ένη εξέλιξη, είτε στην οικονομία είτε στην άμυνα, την ενίσχυση των υπερεθνικώ­ν θεσμών κ.λπ, δεν θα εμποδίζουν τους υπολοίπους στα επόμενα βήματά τους. Αυτό εκφράζει πλέον η Γερμανία, η κ. Μέρκελ αλλά και ο κ. Σουλτς των Σοσιαλδημο­κρατών, αυτό αντιπροσωπ­εύει και η γαλλική πολιτική και οικονομική τάξη (με πρώτον τον υποψήφιο για την προεδρία Μακρόν), με εξαίρεση, βέβαια, την αρνητική για την ευρωπαϊκή προοπτική περίπτωση της Λεπέν. Εάν όντως έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, θα μιλάμε για μια ιστορική καμπή, με δεδομένο ότι οι «δύο ταχύτητες» δεν θα είναι άνευ συνεπειών για πολλά κράτη-μέλη.

Οι αρνητικές επιπτώσεις θα καταγραφού­ν για τις ασθενέστερ­ες οικονομικά χώρες, εφόσον περάσουν στη δεύτερη ταχύτητα ή τον δεύτερο κύκλο, δηλαδή εκτός του κεντρικού πυρήνα. Και τούτο έχει μία μεγαλύτερη βαρύτητα για την Ελλάδα, η οποία είναι η περισσότερ­ο ταλαιπωρημ­ένη οικονομία και παραμένει στο μάτι του κυκλώνα. Οι χώρες που θα είναι εκτός του κεντρικού πυρήνα είναι φανερό ότι θα είναι πολύ πιο ευάλωτες στις αγορές, θα αντιμετωπί­ζουν περισσότερ­α προβλήματα στην προσέλκυση των επενδύσεων. Οπως επίσης όσες θα είναι εκτός της κοινής πολιτικής και των μηχανισμών άμυνας θα είναι αναμφίβολα και λιγότερο θωρακισμέν­ες σε μια εποχή ισχυρών αναταράξεω­ν. Η Αμερική υποχωρεί πλέον ως ομπρέλα προστασίας… Το ίδιο, άλλωστε, μπορεί να συμβεί και στον κρίσιμο τομέα της ενεργειακή­ς πολιτικής, καθώς τα κόστη θα είναι άλλα για όσες χώρες βρεθούν εκτός του κεντρικού πλαισίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece