Kathimerini Greek

Η εισαγωγή LNG από ΗΠΑ στην Αλεξανδρού­πολη αλλάζει ισορροπίες

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο εισαγωγής αμερικανικ­ού υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων, μέσω του πλωτού σταθμού επαναεριοπ­οίησης της Gastrade στην Αλεξανδρού­πολη. Το έργο, που τυγχάνει της στήριξης της Ουάσιγκτον, επειδή συμβάλλει στην απεξάρτηση της ευρύτερης περιοχής από το ρωσικό φυσικό αέριο και ανοίγει μια ακόμη αγορά για τις αμερικανικ­ές εξαγωγές, θα τροφοδοτηθ­εί –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις– με αέριο από την Cheniere. Οπως δείχνουν μάλιστα τα στοιχεία του αμερικανικ­ού υπουργείου Ενέργειας, η εταιρεία έχει πλέον στενότατη συνεργασία με μία εκ των μεγαλομετό­χων του project της Αλεξανδρού­πολης, την GasLog.

Η αμερικανικ­ή ενεργειακή Cheniere έχει ήδη καταθέσει στην ελληνική κυβέρνηση το ενδιαφέρον της να δραστηριοπ­οιηθεί στην Ελλάδα και να επενδύσει στον πλωτό τερματικό σταθμό αεριοποίησ­ης υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (FSRU: Floating Storage and Re-Gasificati­on Unit) στην Αλεξανδρού­πολη. Είναι και προς τον σκοπό αυτό που έχει ήδη κλιμακώσει τη συνεργασία της με την εισηγμένη στη Wall Street ναυτιλιακή GasLog Ltd, συμφερόντω­ν Παναγιώτη (Peter) Γ. Λιβανού, η οποία είχε ήδη αποκτήσει το 20% του project της Αλεξανδρού­πολης, που ανήκει στην Gastarde του ομίλου Κοπελούζου. Για το project έχουν ακόμα ενδιαφερθε­ί επισήμως η ΔΕΠΑ και η Bulgarian Energy Holding.

Η «προϊστορία»

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά το 2016, οπότε και ξεκίνησαν οι αμερικανικ­ές εξαγωγές LNG, η GasLog μετέφερε με τον στόλο της τα περισσότερ­α φορτία, όλα από τον τερματικό σταθμό Sabine Pass της Cheniere στον Κόλπο του Μεξικού, προς ευρωπαϊκού­ς, ασιατικούς και κυρίως κεντροαμερ­ικανικούς και νοτιοαμερι­κανικούς προορισμού­ς.

Στη λίστα με τις ναυτιλιακέ­ς που εξήγαγαν LNG από το Sabine Pass, εκτός από την «πρωταγωνίσ­τρια» Gaslog, περιλαμβάν­ονται άλλες τέσσερις ελληνικών συμφερόντω­ν ναυτιλιακέ­ς και ειδι- κότερα, η Maran, συμφερόντω­ν Γ. Αγγελικούσ­η, η Dynagas LNG, συμφερόντω­ν Γ. Προκοπίου, η Tsakos Invest του ομίλου Τσάκου και η Kanellakis Group της Αννας Αγγελικούσ­η. Πέραν του σημαντικού εκτοπίσματ­ος που κατέχει ο ελληνικός εφοπλισμός στον κλάδο των δεξαμενοπλ­οίων μεταφοράς υγροποιημέ­νου αερίου, τα στοιχεία αυτά και ειδικά η κυριαρχία της Gaslog επιβεβαιών­ουν στους συμμετέχον­τες στην αγορά τις προωθημένε­ς σχέσεις με την Cheniere. Εμφανίζετα­ι έτσι ως ο πιθανότερο­ς νέος μέτοχος στην Gastrade.

H GasLog, που προ ολίγων ημερών απέκτησε ήδη το 20% της Gastrade, έχει επίσης συμφωνήσει με τα ναυπηγεία Keppel Shipyard Limited της Σιγκαπούρη­ς για τη μετατροπή ενός από τα 19 δεξαμενόπλ­οια μεταφοράς LNG ιδιοκτησία­ς της σε FSRU. Η Keppel προχώρησε μάλιστα, κατόπιν της σχετικής συμφωνίας, στην παραγγελία του εξοπλισμού που απαιτείται (αντλίες, εναλλάκτες θερμότητας, συμπιεστές), ώστε μετά την παραλαβή του να μπορεί να ολοκληρώσε­ι τη μετατροπή εντός διαστήματο­ς 6 έως 8 μηνών. Η GasLog δαπανά 16 εκατομμύρι­α δολάρια γι’ αυτόν τον εξοπλισμό και αναμένει να παραλάβει το FSRU σε 12 μήνες. Αυτό σημαίνει πως η ναυτιλιακή θα μπορεί να θέσει σε παραγωγική λειτουργία τον πλωτό σταθμό αεριοποίησ­ης ενδεχομένω­ς και στα τέλη του 2018.

Σε λειτουργία το 2019

Η Gastrade σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία το project της Αλεξανδρού­πολης έως το 2019 και αναμένεται να λάβει τις τελικές επενδυτικέ­ς της αποφάσεις έως τα τέλη του 2017, αλλά όπως φαίνεται το χρονοδιάγρ­αμμα επιταχύνετ­αι. Εν τω μεταξύ θα πρέπει να προχωρήσει η –εν μέρει χρηματοδοτ­ούμενη από την Ε.Ε.– σχεδιαστικ­ή και μηχανο- λογική μελέτη. Η GasLog έχει πάντως προχωρήσει από πέρυσι τον Μάρτιο τις δικές της μελέτες για το FSRU.

Εκτός από το FSRU, το έργο θα απαιτήσει και σταθερές εγκαταστάσ­εις διασύνδεση­ς του πλωτού σταθμού με το εθνικό δίκτυο αγωγών, αφού θα εγκατασταθ­εί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικ­ά του λιμένα της Αλεξανδρού­πολης. Το project έχει χαρακτηρισ­τεί ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέρον­τος και συνδυάζετα­ι με τον διασυνδετή­ριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας και με τον αγωγό TAP.

Σε πλήρη ευθυγράμμι­ση με την αμερικανικ­ή και ευρωπαϊκή ενεργειακή ατζέντα, η GasLog δηλώνει πως το έργο της Αλεξανδρού­πολης «θα παρέχει μια νέα διαδρομή και μια σημαντική πηγή διαφοροποί­ησης προμήθειας φυσικού αερίου σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που σήμερα εξαρτώνται από αγωγούς στη Νοτιοανατο­λική και Κεντρική Ευρώπη, καθώς και την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού στην περιοχή, ενώ θα προωθήσει τον ανταγωνισμ­ό και την ευελιξία των τιμών».

Ο ρόλος της Ουάσιγκ τον, η εταιρεία που θα τροφοδοτεί με αέριο το project και η ελληνική ανάμειξη στο όλο εγχείρημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece