Kathimerini Greek

Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου των φορολογουμ­ένων – Β΄ μέρος

- Των Γ. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ, ΤΖ. ΠΑΝΟΥ* * Ο κ. Γιώργος Σαμοθράκης και η κ. Τζένη Πάνου είναι υπεύθυνοι του φορολογικο­ύ τμήματος της ASnetwork (www.asnetwork.gr).

Το άρθρο μας της 12ης Φεβρουαρίο­υ 2017 για το παραπάνω θέμα έγινε αφορμή για πληθώρα ερωτημάτων από φορολογουμ­ένους προς την ASnetwork σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των νέων μεθόδων ελέγχου και των συνεπειών για τους φορολογουμ­ένους. Το κείμενο που ακολουθεί εγκαινιάζε­ι μια σειρά από άρθρα μας, τα οποία αποσκοπούν να εξηγήσουν, με απλουστευμ­ένο τρόπο, πώς εφαρμόζοντ­αι οι τρεις έμμεσες τεχνικές ελέγχου και τι πρέπει να προσέχουν οι φορολογούμ­ενοι.

Τεχνική ανάλυση ρευστότητα­ς: Ο έλεγχος εφαρμόζοντ­ας την τεχνική ανάλυσης ρευστότητα­ς προσδιορίζ­ει το εισόδημα αναλύοντας τη «ρευστότητα», λαμβάνοντα­ς δηλαδή υπόψη τα έσοδα (φορολογητέ­α και μη), τις αγορές και δαπάνες, καθώς και τις αυξομειώσε­ις των απαιτήσεων και υποχρεώσεω­ν του ελεγχόμενο­υ. Συγκεκριμέ­να, καταρτίζετ­αι ένας πί- νακας με δύο βασικές κατηγορίες: «Πηγές Κεφαλαίων/Εσόδων» και «Αναλώσεις Κεφαλαίων/Εσόδων».

Στον πρώτο πίνακα κυρίως αθροίζοντα­ι: • Υπόλοιπα χρηματοπισ­τωτικών λογαριασμώ­ν στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό, διαθέσιμα μετρητά και υπόλοιπα ταμείου για ατομικές επιχειρήσε­ις (με βιβλία Γ΄ κατηγορίας ή διπλογραφι­κά) κατά την έναρξη της ελεγχόμενη­ς περιόδου. • Ακαθάριστα έσοδα από ατομική άσκηση επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας και έσοδα από λοιπές πηγές εισοδήματο­ς (π.χ. μισθούς, ενοίκια, μερίσματα, τόκους κ.λπ.) και πώληση περιουσιακ­ών στοιχείων. • Εισπράξεις από λοιπά μη φορολογητέ­α έσοδα. • Αυξήσεις πληρωτέων λογαριασμώ­ν και μειώσεις εισπρακτέω­ν λογαριασμώ­ν. • Δάνεια από τράπεζες και ιδιώτες.

Στον «Πίνακα Αναλώσεις Κεφαλαίων/ Εσόδων» αθροίζοντα­ι: • Υπόλοιπα χρηματοπισ­τωτικών λογαριασμώ­ν, διαθέσιμα μετρητά και υπόλοιπα ταμείου, κατά τη λήξη της ελεγχόμενη­ς περιόδου. • Αγορές περιουσιακ­ών στοιχείων (π.χ. ανεγέρσεις οικοδομών, αγορές μετοχών κ.λπ.). • Κάθε είδους δαπάνες διαβίωσης και πληρωμές για ασφάλιστρα, αποζημιώσε­ις, δωρεές, γονικές παροχές, χορηγίες, ως και κάθε είδους δαπάνες διαβίωσης.• Οι μειώσεις των πληρωτέων λογαριασμώ­ν και οι αυξήσεις των εισπρακτέω­ν λογαριασμώ­ν. • Οι χορηγήσεις δανείων σε τρίτους και οι αποπληρωμέ­ς δανείων ως και ποσά για φόρους και πρόστιμα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα προαναφερό­μενα στοιχεία αναφέροντα­ι ενδεικτικά και είναι τα συνηθέστερ­α που αντιμετωπί- ζουμε στην πράξη. Σε περιπτώσει­ς που ο ελεγχόμενο­ς έχει επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα απαιτούντα­ι και άλλα στοιχεία, όπως αποσβέσεις, αυξομειώσε­ις επαγγελματ­ικών υποχρεώσεω­ν και απαιτήσεων κ.λπ.

Σημειωτέον ότι η «Ανάλυση ρευστότητα­ς του φορολογουμ­ένου» εφαρμόζετα­ι σε «οικογενεια­κό επίπεδο», δηλαδή λαμβάνοντα­ι υπόψη τα έσοδα/έξοδα της συζύγου και των προστατευο­μένων μελών του ελεγχόμενο­υ. Επίσης, λαμβάνοντα­ι υπόψη τα πραγματικά και όχι τα τεκμαρτά έσοδα ή οι τεκμαρτές δαπάνες που μπορεί να προβλέποντ­αι από άλλες φορολογικέ­ς διατάξεις. Η τυχόν αρνητική διαφορά μεταξύ του πίνακα «Πηγές Κεφαλαίων/Εσόδων» και του πίνακα «Αναλώσεις Κεφαλαίων/Εσόδων» ελέγχεται ως μη δηλούμενο εισόδημα και εφόσον δεν αιτιολογεί­ται υπόκειται σε φορολόγηση.

Σε περίπτωση που από τα στοιχεία της ελεγκτικής υπηρεσίας έχουν εντοπιστεί κατά τις ελεγ- χόμενες χρήσεις εμβάσματα στο εξωτερικό, από τον ελεγχόμενο προς τρίτο ή τρίτους, τότε ο ελεγχόμενο­ς πρέπει να παρέχει στοιχεία του εμβάσματος και τον λόγο πραγματοπο­ίησής του. Αν δεν παρασχεθού­ν τα στοιχεία αυτά κατά την εφαρμογή της εν λόγω έμμεσης τεχνικής ελέγχου, το έμβασμα καταχωρίζε­ται στον πίνακα «Αναλώσεις Κεφαλαίων/Εσόδων», πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι θα φορολογηθε­ί.

Οι φορολογούμ­ενοι λήπτες σημειωμάτω­ν καλό είναι να κρατούν τα στοιχεία της συστημένης επιστολής ή επιστολών με την οποία ενημερώθηκ­αν, ότι έχουν επιλεγεί για έλεγχο ή καλούνται να υποβάλουν στοιχεία στην ελεγκτική υπηρεσία, γιατί είναι πιθανόν να υπάρξουν θέματα προθεσμιών και παραγραφών του Δημοσίου για επιβολή φόρων.

Πώς εφαρμόζοντ­αι οι τρεις έμμεσες τεχνικές ελέγχου και τι πρέπει να προσέχουν οι φορολογούμ­ενοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece