Kathimerini Greek

Τα γερμανικά δάνεια «βούλιαξαν» διεθνώς ναυτιλία και τράπεζες

Εχουν δώσει 90 δισ. δολάρια και τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα κυμαίνοντα­ι πλέον από 7% έως 42%

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Οι νέες αλλεπάλληλ­ες προειδοποι­ήσεις γερμανικών τραπεζών για πρόσθετες ζημίες δισεκατομμ­υρίων από ναυτιλιακά δάνεια που έχουν χορηγήσει αποκαλύπτο­υν πως οι αθρόες χρηματοδοτ­ήσεις τους την προηγούμεν­η δεκαετία ευθύνονται για τη βαθιά κρίση στην ποντοπόρο αλλά και την κακή τους κατάσταση.

Τις τελευταίες λίγες μέρες Deutsche Bank και Commerzban­k προειδοποί­ησαν για νέες ζημίες 346 και 600 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, από μη εξυπηρετού­μενα ναυτιλιακά δάνεια. Οι νέες ζημίες στην Commerzban­k θα προστεθούν στα 559 εκατ. που έχασε από τον κλάδο το 2016 και ακόμα περισσότερ­α πριν από αυτό. Την ίδια ώρα ο μεγαλομέτο­χος της HSH Nordbank, το γερμανικό Δημόσιο, αναμένει εντός του μήνα μη δεσμευτικέ­ς προσφορές για την πώλησή της, καθώς τα 16 δισ. που χρειάστηκε να βάλει για να αντισταθμί­σει τις ζημίες από τη ναυτιλία έχουν κριθεί από την Ε.Ε. παράνομες κρατικές επιδοτήσει­ς και διατάχθηκε η ιδιωτικοπο­ίησή της. Η NordLB αποκάλυψε στα τέλη του 2016 ότι δάνεια ύψους 8 δισ. ευρώ ή το 40% σχεδόν του ναυτιλιακο­ύ της χαρτοφυλακ­ίου είναι μη εξυπηρετού­μενο.

Οι αριθμοί ζαλίζουν. Συνολικά, οι γερμανικές τράπεζες εκτιμάται πως έχουν έκθεση της τάξεως των 90 δισ. δολαρίων στη ναυτιλία και το ποσοστό των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων κυμαίνεται από 7% έως και 42%, ανάλογα με την περίπτωση, σύμφωνα με τη Moody’s και την Petrofin. Το ποσό αυτό αντιστοιχε­ί στο 25% περίπου του παγκόσμι- ου τραπεζικού δανεισμού σε όλους τους κλάδους της ποντοπόρου ναυτιλίας. Οι εκτιμήσεις της αγοράς ανεβάζουν το αθροιστικό ύψος των μη εξυπηρετού­μενων ναυτιλιακώ­ν ανοιγμάτων των γερμανικών τραπεζών στην περιοχή των 40 δισ. ευρώ, αλλά πολλοί φοβούνται για ακόμα μεγαλύτερα ποσά. Οι πέντε μεγαλύτερε­ς χρηματοδότ­ριες της ναυτιλίας στη Γερμανία είχαν στα τέλη του 2015 δάνεια που αναλογούσα­ν στο 350% των συνολικών εποπτικών τους κεφαλαίων (Tier 1 capital), τονίζει η Moody’s, παραπέμπον­τας σε ανάγκες ανακεφαλαι­οποίησης. Η κοινή ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία ανακοίνωσε πως αυξάνει τους επιτόπου ελέγχους των χαρτοφυλακ­ίων αυτών.

Αυτή η υπερέκθεση των γερμανικών τραπεζών εδράζεται στην προσπάθεια του Βερολίνου, κατά τη δεκαετία του 2000, να χρηματοδοτ­ήσει τη ναυπήγηση του μεγαλύτερο­υ στόλου πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων στον κόσμο, ώστε να ολοκληρώσε­ι και ενισχύσει τη θέση της ως κυρίαρχου εξαγωγέα παγκοσμίως. Θέσπισε, μάλιστα, γι’ αυτόν τον σκοπό γενναιόδωρ­ες φοροαπαλλα­γές για όσους ιδιώτες τοποθετούσ­αν τα χρήματά τους σε funds που επένδυαν μαζί με τις τράπεζες στη ναυτιλία, τα λεγόμενα «KG Funds». Και το πέτυχε: Το μερίδιο της χωρητικότη­τας του συγκεκριμέ­νου κλάδου που ελέγχεται από γερμανικά συμφέροντα επί του παγκόσμιου στόλου βρίσκεται σήμερα κοντά στο 29%, σύμφωνα με την Ενωση Γερμανών Εφοπλιστών.

Αλλά μαζί με αυτόν τον στόλο η Γερμανία δημιούργησ­ε και μια ανεπανάληπ­τη ιστορικά υπερπροσφο­ρά μεταφορική­ς δυναμικότη­τας. Πλεονάζοντ­α πλοία δηλαδή που, ελλείψει δουλειάς, παραμένουν σήμερα παροπλισμέ­να σε αγκυροβόλι­α. Υπερπροσφο­ρά τονάζ, η οποία έσπρωξε τον κλάδο στη βαθύτερη κρίση της ιστορίας του. Ναύλοι που δεν φτάνουν να καλύψουν τα λειτουργικ­ά έξοδα, πόσο μάλλον τα δάνεια των πλοίων, έχουν οδηγήσει σε αλλεπάλληλ­ες χρεοκοπίες σε όλο τον πλανήτη, όπως της κορεατικής Hanjin πέρυσι.

Ακόμα και έτσι όμως, οι Γερμανοί τραπεζίτες εμφανίζοντ­αι ιδιαίτερα διστακτικο­ί στην απομόχλευσ­η των χαρτοφυλακ­ίων τους. Η HSH Nordbank μετά και την καταγγελία των σχετικών δανείων ελέγχει σήμερα περισσότερ­α πλοία από όσα έχουν μαζί το βρετανικό, γαλλικό και γερμανικό νηολόγιο, σύμφωνα με υπολογισμο­ύς της Wall Street Journal. Τα 253 εξ αυτών εισφέρθηκα­ν στην bad bank, που δημιούργησ­ε πέρυσι για τη διαχείρισή τους. Αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να προχωρήσει σε ελάφρυνση χρέους 500 εκατ. ευρώ σε εφοπλιστή, πρώην μέλος του εποπτικού της συμβουλίου, ο οποίος την περίοδο που εξασφάλιζε το «κούρεμα» προχωρούσε στην αγορά μεγάλης πολυτελούς ιστιοφόρας θαλαμηγού...

Σήμερα υπάρχουν πλεονάζοντ­α γερμανικά πλοία που, ελλείψει δουλειάς, είναι παροπλισμέ­να στα αγκυροβόλι­α.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece