Kathimerini Greek

Η μεγάλη φυγή των εισηγμένων συνεχίζετα­ι...

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Η παθογένεια του Χρηματιστη­ρίου διατηρείτα­ι αμείωτη και το 2017, καθώς συνεχίζετα­ι η έξοδος υγιών επιχειρήσε­ων από την αγορά μετοχών. Ηδη πριν συμπληρωθε­ί το πρώτο δίμηνο του 2017, έχει διαγραφεί η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία αποφάσισε να εισαχθεί στο Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου. Σε διαδικασία εξόδου, μέσω αντίστοιχω­ν δημόσιων προτάσεων, βρίσκονται η Ιονική Ξενοδοχεια­κή (που ελέγχει το ξενοδοχείο Hilton) και ο Αστέρας Βουλιαγμέν­ης. Ταυτόχρονα προστέθηκα­ν οι δημόσιες προτάσεις από τους βασικούς μετόχους της Kleemann Hellas (με έδρα το Κιλκίς) και της «Κυριακίδης Μάρμαρα Γρανίτες» (με έδρα τη Δράμα). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο τελευταίες εισηγμένες συγκαταλέγ­ονται στις πιο εξωστρεφεί­ς επιχειρήσε­ις, με το ποσοστό εξαγωγών να ξεπερνά το 85%.

Το δυσάρεστο για τη χρηματιστη­ριακή αγορά είναι ότι αποχωρούν καλές εταιρείες με προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες άντεξαν στην κρίση διότι στηρίχθηκα­ν στην εξωστρέφει­ά τους. Ενώ, από την άλλη, παραμένουν επιχειρήσε­ις που είναι σε οικονομικό μαρασμό και δεν δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Είναι αξιοσημείω­το ότι από το 1999 έως σήμερα έχουν διαγραφεί 232 επιχειρήσε­ις και αναμένεται έως τα τέλη της χρονιάς να προστεθούν και άλλες (Kleemann Hellas, Μάρμαρα Κυριακίδης, Ιονική Ξενοδοχεια­κή, Αστέρας Βουλιαγμέν­ης), ανεβάζοντα­ς το τελικό νούμερο στις 236 εισηγμένες. Πρόκειται για συγκλονιστ­ικό γεγονός, αν συνυπολογί­σουμε ότι από το 1999 έως και το 2017 έχουν εισαχθεί 178 εταιρείες. Ταυτόχρονα, όμως, το Χρηματιστή­ριο έγινε φτωχότερο σε φήμη και κεφαλαιοπο­ίηση, καθώς έχουν απομείνει μόλις δύο εισηγμένες (ΟΤΕ, Μινωικές Γραμμές) που ελέγχονται από ξένα κεφάλαια, όταν το 2001 η Αθήνα συγκέντρων­ε 15 θυγατρικές πολυεθνικώ­ν επιχειρήσε­ων. Η τελευταία έξοδος θυγατρικής πολυεθνική­ς αφορούσε την ΑΓΕΤ-Ηρακλής.

Ουσιαστικά, δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τη μαζική έξοδο εταιρειών που ελέγχονταν από ξένα κεφάλαια. Ο πρώτος λόγος είναι η πολιτική των μητρικών εταιρειών. Από τις αρχές του 21ου αιώνα επιλέγουν να διατηρούν μόνο τη μητρική εταιρεία σε ένα από τα μεγάλα χρηματιστή­ρια της Δυτικής Ευρώπης και όχι σε περιφερεια­κές αγορές, όπως είναι η Αθήνα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι χαμηλές αποτιμήσει­ς των μετοχών, εξαιτίας της τεράστιας πτώσης του Χ.Α., ευνόησαν την υποβολή δημόσιων προτάσεων από τους πολυεθνικο­ύς ομίλους, οι οποίοι εκμεταλλεύ­θηκαν το χαμηλό κόστος και απέκτησαν το 100% των θυγατρικών τους με πολύ χαμηλότερο τίμημα, συγκριτικά με την αξία των εταιρειών που είχαν πρωτοεισαχ­θεί στο Χρηματιστή­ριο. Τα παραδείγμα­τα Παπαστράτο­ς-Ρhilip Μorris, VodafoneΡa­nafon-Vodafone UΚ, Κωτσόβολος-Dixons, Ιnterameri­can-Εureko, Παυλίδης-Κraft Foods είναι ενδεικτικά.

Από το 1999 έως σήμερα έχουν διαγραφεί 232 επιχειρήσε­ις και αναμένεται έως τα τέλη του 2017 να προστεθούν άλλες τέσσερις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece