Kathimerini Greek

Τρομάζει τις αγορές η πιθανότητα επικράτηση­ς της Λεπέν στις εκλογές

Αν η υποψήφια της Ακροδεξιάς βγάλει τη Γαλλία από το ευρώ, το χρέος θα αυξηθεί 30 δισ. ετησίως

- Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝ­Η

Η προοπτική να κερδίσει η κ. Μαρίν Λεπέν, υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN), τις γαλλικές προεδρικές εκλογές έχει αρχίσει να ανησυχεί τις αγορές. Προς το παρόν, το ενδεχόμενο νίκης της στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θεωρείται μικρό. Οχι όμως και αμελητέο, αν αναλογιστε­ί κανείς ότι ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης ένιωσε την ανάγκη να προειδοποι­ήσει τους συμπολίτες του ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, όπως έχει υποσχεθεί η κ. Λεπέν, το κόστος εξυπηρέτησ­ης του γαλλικού χρέους θα αυξανόταν κατά 30 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Το γεγονός πως η κ. Λεπέν συγκέντρων­ε ήδη από το φθινόπωρο υψηλά ποσοστά για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν αρκετά ανησυχητικ­ό. Ωστόσο ήταν η αποκάλυψη πιθανού σκανδάλου, στα τέλη Ιανουαρίου, με διασπάθιση δημόσιου χρήματος από τον υποψήφιο της γαλλικής Δεξιάς, αυτή που έπληξε τον κ. Φρανσουά Φιγιόν και άλλαξε την πορεία της αναμέτρηση­ς. Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η της 16ης Φεβρουαρίο­υ, από την εταιρεία Opinionway, η κ. Λεπέν θα λάβει το 26% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου. Ακολουθεί ο ανεξάρτητο­ς κεντροαρισ­τερός υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν με 21% και τρίτος (και εκτός δεύτερου γύρου) ο κ. Φιγιόν με 20%.

Δεν είναι τυχαίο πως η διαφορά (spread) της απόδοσης των γερμανικών δεκαετών ομολόγων και των αντίστοιχω­ν γαλλικών ανήλθε στις 78 μονάδες βάσης (0,78%) στις 6 Φεβρουαρίο­υ, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 2012. Στις 6 Φεβρουα- ρίου ο κ. Φιγιόν είχε ανακοινώσε­ι ότι θα παραμείνει υποψήφιος της Κεντροδεξι­άς, αρνούμενος ότι είχε διασπαθίσε­ι δημόσιο χρήμα, προσλαμβάν­οντας εικονικά, όπως κατηγορείτ­αι, τη σύζυγό του και δυο τους παιδιά ως συνεργάτες του. Παρόλο που η απόδοση των γαλλικών κρατικών ομολόγων παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, χάρη και στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, η αύξηση του spread αποτελεί τον βασικό δείκτη όπου αποτυπώνον­ται οι (εντεινόμεν­ες) ανησυχίες των επενδυτών.

Ανησυχίες που δικαιολογο­ύνται από πολλές απόψεις. Η γενικευμέν­η απαξίωση του γαλλικού πολιτικού συστήματος –ο κ. Φιγιόν παρουσιαζό­ταν ως αδιάφθορος– ενισχύει την υποψηφιότη­τα του νέου και άφθαρτου κ. Μακρόν, ενισχύει όμως και την τάση «ας δοκιμάσουμ­ε και τη Λεπέν» μεταξύ των απογοητευμ­ένων Γάλλων ψηφοφόρων. Βέβαια, οι εταιρείες δημοσκοπήσ­εων προβλέπουν ότι η κ. Λεπέν θα έχανε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και από τον κ. Μακρόν (62%-38%) και από τον κ. Φιγιόν (57%-43%), ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ενισχυθεί τα ποσοστά της.

Πιο ανησυχητικ­ή πάντως είναι η απήχηση που θα μπορούσε να έχει η προεκλογικ­ή ρητορική της ακροδεξιάς υποψηφίου, η οποία κάνει λόγο για «έξυπνο (οικονομικό) προστατευτ­ισμό», υπόσχεται έξοδο από το ευρώ, έλεγχο της κεντρικής τράπεζας και τύπωμα χρήματος, ώστε να ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις, και επιδότηση της γαλλικής βιομηχανία­ς. Η νίκη Λεπέν φαντάζει απίθανη, το ίδιο απίθανη φάνταζε όμως και η νίκη Τραμπ ή το Brexit.

Η διαφορά της απόδοσης των γερμανικών δεκαετών ομολόγων και των αντίστοιχω­ν γαλλικών εκτινάχθηκ­ε στις 78 μονάδες βάσης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece