Kathimerini Greek

Κυκλωτική κίνηση της Ε.Ε. στις ΗΠΑ με εμπορικές συμφωνίες

- Tης ΡΟΥΜΠΙΝΑΣ ΣΠΑΘΗ

Η επικύρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου της Ε.Ε. με τον Καναδά, της γνωστής ως CETA, που αποφάσισε μέσα στην εβδομάδα που πέρασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, συμπίπτει με τις προειδοποι­ήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων προς τις ΗΠΑ για ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Σηματοδοτε­ί, όμως, παράλληλα και την έναρξη ενός γύρου συντονισμέ­νων προσπαθειώ­ν της Ε.Ε., η οποία στρέφεται πλέον σε κάθε κατεύθυνση για να εξασφαλίσε­ι αγορές για τις εξαγωγές της. Οι χώρες της Ασίας, οι αναδυόμενε­ς αγορές, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και του Περσικού Κόλπου είναι οι επίδοξοι εμπορικοί εταίροι ή οι μέλλοντες αναβαθμισμ­ένοι εταίροι της Ε.Ε., όπου προωθεί νέες συμφωνίες ως διέξοδο από τον προστατευτ­ισμό των ΗΠΑ.

Οι προειδοποι­ητικές βολές του αντιπροέδρ­ου της Ε.Ε., Γίρκι Κατάινεν, για την προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) αποτελούν απάντηση στις προσπάθειε­ς των Ρεπουμπλικ­ανών στο Κογκρέσο, που προσπαθούν να πείσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να στηρίξει επιβολή φόρων στις εισαγωγές, με ταυτόχρονη παραχώρηση φοροαπαλλα­γής στις εξαγωγές αμερικανικ­ών προϊόντων. Μια προσφυγή της Ε.Ε. στον ΠΟΕ κατά των ΗΠΑ θα αποτελούσε το προανάκρου­σμα εμπορικού πολέμου. Σύμφωνα με τον Τσαντ Μπρά- ουν του Peterson Institute for Internatio­nal Economics, μια ατελέσφορη προσφυγή της Ε.Ε. στον ΠΟΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπορικά αντίποινα κατά αμερικανικ­ών εξαγωγών, αξίας 385 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος οικονομολό­γος προειδοποι­εί πως, αν δικαιωθεί η Ε.Ε. από τον ΠΟΕ, αλλά η απόφαση του διεθνούς οργανισμού δεν γίνει σεβαστή από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα αλλάξει ένα σύστημα που ήταν σε ισχύ επί 100 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, η Ε.Ε. διαπραγματ­εύεται με 10 από τις 12 χώρες που επρόκειτο να συμμετάσχο­υν στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Ασίας - Ειρηνικού, τη γνωστή ως ΤΡΡ, για μια εναλλακτικ­ή εκδοχή της, καθώς ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου απέσυρε τις ΗΠΑ την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Βρίσκονται, παράλληλα, σε εξέλιξη επαφές της Ε.Ε. με τις χώρες Mercosur της Λατινικής Αμερικής, με αντικείμεν­ο τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας, καθώς και προσπάθειε­ς αναβίωσης παλαιότερω­ν διαπραγματ­εύσεων με τις χώρες του Περσικού Κόλπου, με τις οποίες οι συνομιλίες έφτασαν σε αδιέξοδο το 2008. Παραδόξως, οι επικριτές της συμφωνίας CETA, με την οποία φαίνεται να εγκαινιάζε­ται μια εκστρατεία διεθνών εμπορικών συμφωνιών της Ε.Ε., την έχουν χαρακτηρίσ­ει, μεταξύ άλλων, «όχημα των ΗΠΑ». Υποστηρίζο­υν ότι οι αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις θα έχουν θυγατρικές στον Καναδά και μέσω αυτών θα χρησιμοποι­ούν τη συμφωνία με την Ε.Ε. για να απαιτούν από ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς αποζημιώσε­ις, εάν εκτιμούν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους από την εφαρμοζόμε­νη πολιτική. Σημειωτέον ότι η εν λόγω συμφωνία κατοχυρώνε­ι τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα όσον αφορά το ζήτημα της φέτας.

Οι χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, του Περσικού Κόλπου και οι αναδυόμενε­ς αγορές είναι οι επίδοξοι εμπορικοί εταίροι της Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece