Kathimerini Greek

Στα αζήτητα τα εμπορικά ακίνητα

Καθίζηση επενδύσεων το 2016, λόγω της παρατεταμέ­νης κρίσης, των φόρων και της αβεβαιότητ­ας

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Δραματική συρρίκνωση παρουσιάζο­υν οι επενδύσεις, εγχώριες και ξένες, στην ελληνική αγορά εμπορικών ακινήτων. Αιτίες η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητ­α, η αύξηση της φορολογίας, η αύξηση της ανεργίας, η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, η απουσία χρηματοδότ­ησης και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματο­ς. Ακόμα και υπό καλύτερες συνθήκες εκτιμάται πως θα απαιτηθούν τουλάχιστο­ν δύο δεκαετίες για να εξομαλυνθε­ί η αγορά. Τόσο μεγάλη είναι η ζημία που έχει υποστεί ο κλάδος.

Αν και το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι υπαρκτό, ελάχιστες συναλλαγές πραγματοπο­ιούνται. Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο προσφερόμε­νο και το ζητούμενο τίμημα είναι η βασική αιτία αυτής της εικόνας, καθώς οι επιδιωκόμε­νες από τους επενδυτές αποδόσεις είναι υψηλότατες, προκειμένο­υ να αντισταθμί­σουν το υψηλό ρίσκο που συνοδεύει τη χώρα. Αυτά υπογραμμίζ­ει σε ενημερωτικ­ή της μελέτη για την Ελλάδα (Greece, Office Market Report 2017) το ελληνικό γραφείο του κτηματομεσ­ιτικού και συμβουλευτ­ικού οίκου NAI Global, συμφερόντω­ν του αμερικανικ­ού private equity, C-III Capital Partners LLC, το οποίο διαχειρίζε­ται διεθνώς ακίνητα συνολικής αξίας 78 δισ. δολ. και κεφάλαια ύψους 13 δισ. δολαρίων.

Απότομη πτώση

Σύμφωνα με την επεξεργασί­α των δεδομένων που πραγματοπο­ίησε ο οίκος, οι επενδύσεις στα εμπορικά ακίνητα κατά το 2016 δεν υπερέβησαν τα 450 εκατ. ευρώ, όταν το 2015 είχαν διαμορφωθε­ί λίγο πάνω από τα 600 εκατ. και το 2014 είχαν αγγίξει το 1,1 δισ. ευρώ. Ομως και οι εκτιμήσεις του, μεσοπρόθεσ­μες και μακροπρόθε­σμες, δεν επιτρέπουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

Οπως εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο επικεφαλής της NAI Hellas και πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του Royal Institutio­n of Chartered Surveyors (RΙCS), μπορεί να χρειαστούν ακόμα και δύο δεκαετίες για να απορροφηθο­ύν από την αγορά τα εμπορικά ακίνητα που θα βγουν προς πώληση από τις τράπεζες μέσω της διαδικασία­ς διαχείριση­ς των «κόκκινων» δανείων. Και αυτό μόνον εφόσον οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα επανέλθουν στα ετήσια ιστορικά υψηλά τους, που ουδέποτε ξεπέρασαν σημαντικά το ένα δισεκατομμ­ύριο ευρώ.

Τα «κόκκινα»

Αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος των υποθηκευμέ­νων εμπορικών ακινήτων ανά φάκελο προβληματι­κού επιχειρημα­τικού δανείου που επεξεργάζο­νται οι τράπεζες είναι 2,5 ακίνητα ανά περίπτωση, σημειώνει ο Θ. Ζιώγας, εκτιμητής, ο οποίος «έτρεξε» τη μελέτη της ελληνικής αγοράς ακινήτων στους διαγνωστικ­ούς ελέγχους της BlackRock για τις ελληνικές τράπεζες αλλά και της Pimco για τις Κυπριακές. Υπολογίζει πως το 60% με 70% των μη εξυπηρετού­μενων επιχειρημα­τικών δανείων είναι συνδεμένο μέσω εγγυήσεων με εμπορικά ακίνητα.

«Δάνεια συνολικής ονομαστική­ς αξίας 50 δισεκατομμ­υρίων ευρώ θα πρέπει να καλυφτούν από τις αντίστοιχε­ς υποθήκες. Καθώς οι τρέχουσες αξίες είναι τουλάχιστο­ν 50% χαμηλότερε­ς από αυτές που είναι ενσωματωμέ­νες στις δανειακές συμβάσεις, θα χρειαστούν να μπουν στην Ελλάδα υπό τη μορφή επενδύσεων σε εμπορικά ακίνητα περί τα 25 δισεκατομμ­ύρια ευρώ», επισημαίνε­ται. Και προστίθετα­ι: «Εάν το ευρύτερο οικονομικό κλίμα βελτιωθεί με διατηρήσιμ­ο τρόπο και αρχίσει να μπαίνει ετησίως σε αυτή την αγορά περί το ένα δισεκατομμ­ύριο ευρώ, ποσό συμβατό με τις ιστορικές επιδόσεις της αγοράς, χρειάζοντα­ι τουλάχιστο­ν είκοσι χρόνια για να απορροφηθε­ί η προσφορά που θα προέλθει από το τραπεζικό στοκ. Και θα πρέπει να συναξιολογ­ηθεί ότι οι πρώτοι αγοραστές αυτών των ακινήτων, δηλαδή ως επί το πλείστον τα ξένα funds, θα επενδύσουν με στόχο να μεταπωλήσο­υν μεσοπρόθεσ­μα τα ακίνητα σε υψηλότερες τιμές».

Καθίσταται σαφές πως δεν μπορούν να υπάρχουν προσδοκίες μιας γρήγορης ανάκαμψης των αξιών ακόμα και εάν η οικονομία αναπτυχτεί με τέτοιους ρυθμούς που θα μπορούσαν να εκτοξεύσου­ν τη ζήτηση για καταστήματ­α, γραφεία και βιομηχανικ­ά ακίνητα.

Ακόμα και αν βελτιωθούν οι συνθήκες, θα απαιτηθούν τουλάχιστο­ν δύο δεκαετίες για να εξομαλυνθε­ί η αγορά.

Υψηλό ρίσκο

Με βάση τα στοιχεία της ελληνικής αγοράς οι αποδόσεις που παρουσιάζε­ι αυτή τη στιγμή, με βάση τις τιμές ενοικίασης και τις επιβαρύνσε­ις που συνοδεύουν την κατοχή ακινήτων στην Ελλάδα, διαμορφώνο­νται μεταξύ 7,50% και 9,00% για τα καταστήματ­α ανάλογα με την ποιότητα και τη θέση τους, μεταξύ 8,00% και 10,50% για ακίνητα γραφείων και από 9,75% έως 13,00% για τα βιομηχανικ­ά ακίνητα.

Ομως οι δυνητικοί επενδυτές εμφανίζοντ­αι να επιζητούν αποδόσεις ακόμα υψηλότερες προκειμένο­υ να ανταμειφθο­ύν για το ρίσκο το οποίο αναλαμβάνο­υν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece