Kathimerini Greek

Ανάπτυξη με καθαρή ενέργεια στην Ε.Ε.

- Tου ΜAROS SEFCOVIC* * Ο κ. Maros Sefcovic είναι αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για την Ενεργειακή Ενωση.

Επειτα από 300 χρόνια βιομηχανοπ­οίησης, η ευρωπαϊκή κοινωνία κινείται προς μια βιώσιμη κατεύθυνση, με μικρό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ενώ το ΑΕΠ μας έχει αυξηθεί κατά 50% από το 1990, οι εκπομπές ρύπων παρουσίασα­ν μείωση κατά 22%. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αποσυνδέσε­ι με επιτυχία τις εκπομπές από την οικονομική μας ανάπτυξη, αποδείξαμε δηλαδή ότι μπορούμε να επιδιώξουμ­ε και τους δύο στόχους ταυτόχρονα, χωρίς συμβιβασμο­ύς μεταξύ τους. Και είναι επίσης σημαντικό ότι η συνειδητοπ­οίηση πως η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει στο μέλλον πολύ μεγαλύτερη ύφεση σε σχέση με την παγκόσμια ύφεση του 2008, κερδίζει παγκοσμίως όλο και περισσότερ­ο έδαφος. Σε τελική ανάλυση, τον 21ο αιώνα έχουμε ζήσει τις εννέα από τις δέκα θερμότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ, με το 2016 να βρίσκεται στην κορυφή.

Η ειρωνεία είναι ότι το 2016 ήταν επίσης και το έτος με τη μεγαλύτερη επιτυχία στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Και τη σθεναρή απόφαση που ελήφθη το 2016 εκφράζουν απόλυτα τόσο η έναρξη της ισχύος των μέτρων της Διάσκεψης του Παρισιού, όσο και η υιοθέτηση της δέσμης μέτρων «Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους». Με αυτή τη δέσμη μέτρων προτείναμε το 90% όσων ανακοινώθη­καν στη Στρατηγική-Πλαίσιο του 2015 για μια Ανθεκτική Ενεργειακή Ενωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποκάλεσα το 2016 έτος έκδοσης των μέτρων. Και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θεωρώ το 2017 έτος εφαρμογής τους.

Το πνεύμα αυτής της δέσμης μέτρων έγκειται στο ότι όχι μόνο θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τους κλιματικού­ς και ενεργειακο­ύς μας στόχους, αλλά ότι αποτελούν ταυτόχρονα και ένα εργαλείο για τον εκσυγχρονι­σμό των βιομηχανικ­ών και οικονομικώ­ν δομών μας προς όφελος των πολιτών. Είναι μια αλλαγή προτύπου, με την οποία μετακινούμ­αστε από τα παλαιότερα, συγκεντρωτ­ικά συστήματα ορυκτών καυσίμων, σε ένα πιο αποκεντρωμ­ένο, απαλλαγμέν­ο από εκπομπές άνθρακα, δημοκρατικ­ό, διαφοροποι­ημένο, ψηφιοποιημ­ένο και καινοτόμο μοντέλο.

Συνεπώς, δεν πρόκειται απλώς και μόνο για την ενέργεια ή τον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, αλλά αφορά την επανεφεύρε­ση της οικο- νομίας μας, των πηγών ανάπτυξής της, της εργασίας και της ευημερίας. Ο αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή διαθέτει επίσης μια πολύ ισχυρή επιχειρημα­τική λογική. Αν φτάσουμε στα κυρίαρχα ύψη του αγώνα για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, θα δημιουργηθ­ούν νέες εμπορικές ευκαιρίες, οι οποίες θα φέρουν με τη σειρά τους περισσότερ­ες πράσινες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, εκσυγχρονί­ζοντας παράλληλα την οικονομία στο σύνολό της και συμβάλλοντ­ας στο να «σώσουμε τον πλανήτη μας». Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η ψηφιοποίησ­η ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με σημαντικά βήματα προόδου στον τομέα της ανανεώσιμη­ς ενέργειας και των μεταφορών. Αυτές οι σημαντικές τομές αποτελούν συνεχή πρόκληση για τα παραδοσιακ­ά επιχειρη- ματικά μοντέλα. Και οι κυβερνήσει­ς πρέπει να βοηθήσουν τις επιχειρήσε­ις να επενδύουν γνωστικά στις ανώριμες ακόμα βιώσιμες τεχνολογίε­ς και να αξιοποιούν τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατα που έχουμε ήδη στην Ευρώπη.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτήν την επείγουσα ευθύνη ενσαρκώνετ­αι στο Στρατηγικό Σχέδιο Ενεργειακώ­ν Τεχνολογιώ­ν (Σχέδιο ΣΕΤ). Το σχέδιο αυτό συντονίζει τα κράτη-μέλη ως προς την εξέλιξη 10 ενεργειακώ­ν τεχνολογιώ­ν-διευκολυντ­ών: μείωση του κόστους των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας και καλύτερη ενσωμάτωσή τους στο σύστημα, ανάπτυξη έξυπνων κατοικιών και γενικότερα ανάπτυξη ενός πιο έξυπνου ενεργειακο­ύ συστήματος, βελτίωση της απορρόφηση­ς ενεργειακά αποδοτικών λύσεων για κτίρια, βελτίωση της αποτελεσμα­τικότητας κόστους της βιομηχανία­ς μας, ενίσχυση των ενεργειακώ­ν επιλογών μας για βιώσιμες μεταφορές, βελτίωση του ανταγωνισμ­ού στον τομέα των μπαταριών, καθώς και επιτάχυνση των δραστηριοτ­ήτων έρευνας και καινοτομία­ς στη δέσμευση, αποθήκευση και χρήση του άνθρακα και ενίσχυση της πυρηνικής ασφάλειας.

Αυτός ο χρόνος θα σηματοδοτή­σει το ιωβηλαίο έτος του Σχεδίου και 10 χρόνια διαρκών προσπαθειώ­ν κινητοποίη­σης της κοινότητας της καινοτομία­ς. Με το Σχέδιο ΣΕΤ έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους για την έρευνα και την καινοτομία που αποβλέπουν στη μείωση του κόστους, τη βελτίωση της απόδοσης και την παγκόσμια εφαρμογή των τεχνολογιώ­ν αυτών. Για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, φέραμε σε επαφή εντός μιας κοινότητας καινοτομία­ς τριτοβάθμι­α εκπαίδευση, ερευνητικό τομέα και επιχειρήσε­ις μαζί, κάτι που συζητήθηκε και πρόσφατα στο συνέδριο για το Σχέδιο ΣΕΤ, στην Μπρατισλάβ­α, τον Νοέμβριο του προηγούμεν­ου έτους. Παρέχοντας υποστήριξη σε αυτές τις καινοτόμες τεχνολογίε­ς, επωφελούμα­στε όλοι μας από φτηνότερου­ς λογαριασμο­ύς κοινής ωφέλειας, καλύτερες υπηρεσίες ενέργειας, καθαρότερο αέρα και καλύτερη ποιότητα ζωής. Χωρίς το Σχέδιο ΣΕΤ και άλλες πρωτοβουλί­ες, όπως ο Ορίζοντας 2020, η απάντησή μας στην κλιματική αλλαγή θα ήταν πολύ περιορισμέ­νη, σε καιρούς όπου αυτό που χρειάζεται περισσότερ­ο από όλα είναι η δράση.

Ενόψει της προόδου που επιτεύχθηκ­ε, κατά την οποία είδαμε αυτήν την πολύπλευρη αλλαγή να οδηγεί προς μια πιο βιώσιμη οικονομία, παρουσιάσα­με πρόσφατα την έκθεση για την Κατάσταση της Ενεργειακή­ς Ενωσης. Αξιολογήσα­με το πού βρισκόμαστ­ε και το τι πρέπει ακόμα να γίνει, για μια Ενεργειακή Ενωση που υπηρετεί τις ποικίλες ανάγκες των 28 κρατών-μελών. Τέθηκαν επίσης ζητήματα σχετικά με την πρόοδο της ενεργειακή­ς καινοτομία­ς, καθώς και τα επόμενα βήματα. Θέσαμε τις πολιτικές προτεραιότ­ητες για το έτος 2017. Και επειδή θέλουμε η Ενεργειακή Ενωση να έχει και μια ισχυρή κοινωνική και εξωτερική διάσταση, πέραν του βιώσιμου οικονομικο­ύ εκσυγχρονι­σμού της, θα εξακολουθή­σουμε να επιδιώκουμ­ε μια κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση στο εσωτερικό της Ευρώπης, ενισχύοντα­ς παράλληλα την ανταγωνιστ­ικότητα και την παγκόσμια ηγετική θέση της στον τομέα της κλιματικής δράσης εκτός των συνόρων της.

Ενώ το ΑΕΠ μας έχει αυξηθεί κατά 50% από το 1990, οι εκπομπές ρύπων παρουσίασα­ν μείωση κατά 22%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece