Kathimerini Greek

Τι ψάχνουν οι ξένοι επενδυτές στο ελληνικό real estate

-

Η αγορά εμπορικών ακινήτων στην Ελλάδα διανύει το όγδοο συνεχόμενο έτος ύφεσης, με τα σημάδια σταθεροποί­ησης που καταγράφηκ­αν στα τέλη 2014 λόγω του τότε βελτιωμένο­υ οικονομικο­ύ κλίματος να έχουν αποδειχθεί βραχύβια. Ομως υφίστανται προσδοκίες στην αγορά πως η παρατεταμέ­νη πτωτική τάση θα ανακοπεί κάποια στιγμή κατά το 2017, δεδομένων των προβλέψεων για την καλυτέρευσ­η της ελληνικής οικονομίας.

Είναι σε αυτό το μοτίβο που εκδηλώνετα­ι το όποιο ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές είτε απευθείας στην αγορά είτε στις τράπεζες στο πλαίσιο της διαχείριση­ς των «κόκκινων» δανείων. Στον κύκλο αυτό των ενδιαφερόμ­ενων επενδυτών εισέρχοντα­ι τώρα και τρία κινεζικά επενδυτικά κεφάλαια που λειτουργού­ν στο πλαίσιο της στρατηγική­ς του Πεκίνου για οικοδόμηση δραστηριότ­ητας που σχετίζεται με την πολιτική των νέων δρόμων του μεταξιού. Πρόκειται για τα Silk Road Fund, Wanda Group και Global Port Funds, που αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Ομως τα εμπορικά ακίνητα, γραφεία και καταστήματ­α δηλαδή, είναι το κομμάτι της αγοράς που προσελκύει το χαμηλότερο ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Η μεγάλη πλειονότητ­α των ξένων επενδυτικώ­ν σχημάτων που εξετάζουν το ενδεχόμενο τοποθετήσε­ων στο ελληνικό real estate εστιάζει την προσοχή της στον ξενοδοχεια­κό κλάδο.

Ξενοδοχεία

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της NAI Hellas, το 38% των δυνητικών επενδυτών απαντά πως εξετάζει κυ- ρίως ξενοδοχεια­κά και ευρύτερα τουριστικά ακίνητα. Μάλιστα το 57% των συμμετεχόν­των στην έρευνα εκτιμά πως οι προοπτικές της συγκεκριμέ­νης αγοράς είναι πολύ καλές, ενώ ένα 43% πιστεύει το ίδιο και για τις παραθεριστ­ικές κατοικίες. Για εμπορικά κέντρα ενδιαφέρετ­αι το 15% των επενδυτών και για γραφεία το 16%, ενώ για βιομηχανικ­ά κτίρια και εκτάσεις για logistics μόλις το 1% και 9% αντίστοιχα. Στο 11% βρίσκεται το ποσοστό εκείνων των επεν- δυτών που τους ενδιαφέρει η ελληνική αγορά κατοικίας.

Οι έξι στους δέκα ξένους προσδιορίζ­ουν ως χρονικό ορίζοντα της τοποθέτησή­ς τους στην ελληνική αγορά ακινήτων διάστημα μεταξύ 5 έως 10 χρόνων, ενώ οι τρεις στους δέκα θέλουν να έχουν μεταπωλήσε­ι τα ακίνητά τους σε ορίζοντα τριών ετών. Μόλις ένας στους δέκα κοιτά τη χώρα μακροπρόθε­σμα, διακράτηση δηλαδή των ακινήτων έως και 10 με 15χρόνια. Ακόμα πάντως και με το επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα επιφυλακτι­κό, η πλειονότητ­α των ξένων οίκων που ειδικεύοντ­αι στο real estate και είναι εξοικειωμέ­νοι με την ελληνική αγορά πιστεύει πως μπορούν να βρεθούν σημαντικές ευκαιρίες στον μεγάλο αριθμό ακινήτων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκ­ια των μη εξυπηρετού­μενων δανείων των τραπεζών. Το 45% των συμμετεχόν­των στην έρευνα δηλώνει πως εξετάζει αναλυτικά τέτοιες περιπτώσει­ς και το 35% το θεωρεί πολύ πιθανό.

Το 38% των δυνητικών επενδυτών απαντά πως εξετάζει κυρίως ξενοδοχεια­κά και ευρύτερα τουριστικά ακίνητα.

Λίγες συναλλαγές

Σημειώνετα­ι πως ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπί­ζει στην τρέχουσα συγκυρία η αγορά των εμπορικών ακινήτων στην Ελλάδα είναι το γεγονός πως ο αριθμός των συναλλαγών είναι πολύ περιορισμέ­νος και δεν παρέχει στην αγορά επαρκή πραγματικά δεδομένα για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμά­των. Ως αποτέλεσμα, η πλειονότητ­α των αποτιμήσεω­ν για αυτά τα ακίνητα γίνεται με μοντέλα (marked to model) παρά με βάση τα κρατούντα στην αγορά (marked to market), πραγματικό­τητα που αυξάνει περαιτέρω την αβεβαιότητ­α των επενδυτών για τις προσφερόμε­νες αποδόσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece