Kathimerini Greek

Μέσω... φόρων το ΔΝΤ αδειάζει την κυβέρνηση

-

Ηαπευθείας ανάγνωση των δημοσίως διαθέσιμων κειμένων παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει με όλα αυτά που μας σκοτίζουν· τις απελπιστικ­ά αργές συζητήσεις γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση, τη συμμετοχή, τις κριτικές και τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου και των υπολοίπων «θεσμών». Γνωρίζω ότι δεν είναι καθόλου εύκολο μέσα στις τόσες άλλες έγνοιες που έχει ο καθένας από εσάς· γι’ αυτό θα κάνω εγώ, σήμερα, την ανάγνωση όσων ζητεί το Ταμείο σε φορολογικά μέτρα, που μας καίει πολύ και άμεσα.

Πρόκειται για τρεις εκτιμήσεις/προτάσεις τις οποίες διαβάσαμε στην εντελώς πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού. Η έκθεση συντάχθηκε κατ’ επιταγήν του άρθρου 4 του Καταστατικ­ού, που συνδέει το Ταμείο με τα κράτη στο πλαίσιο της εποπτείας, που του δίνει το δικαίωμα και τα καθήκοντα να ασκεί επί των 189 μελών του. Συζητήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία­ν, με τα ευρωπαϊκά κράτη να σημειώνουν επιφυλάξει­ς, κυρίως σε ό,τι αφορά μια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους σε βάρος των δικών τους δημοσιονομ­ικών πραγμάτων.

Δείτε, κατά πρώτον, τις φοροαπαιτή­σεις των πάντοτε αυστηρών και «ακραίων» τεχνοκρατώ­ν του Ταμείου.

Η πρώτη: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομ­ική προσαρμογή αυτή τη στιγμή πέραν εκείνης που ήδη εφαρμόζει».

Η δεύτερη: «Το μείγμα δημο- σιονομικής πολιτικής πρέπει να εξισορροπη­θεί, ώστε να ενισχύει τη μεσοπρόθεσ­μη σταθερότητ­α των δημόσιων οικονομικώ­ν και την ανάπτυξη και την ίση κατανομή των βαρών».

Η τρίτη: «Η κυβέρνηση οφείλει να συμπληρώσε­ι την προσπάθεια δημοσιονομ­ικής εξισορρόπη­σης με την επιβεβαίωσ­η και εντατικοπο­ίηση των προσπαθειώ­ν καταπολέμη­σης της φοροδιαφυγ­ής».

Πέραν αυτών, στην έκθεση δεν υπάρχει τίποτε περισσότερ­ο και καμία άλλη «απαίτηση». Υπάρχουν βεβαίως οι απαραίτητε­ς διευκρινίσ­εις. Τι τρομάζει τους συμβούλους και υπουργούς της κυβέρνησης, τόσο πολύ μάλιστα ώστε να καταγγέλλο­υν το Ταμείο και να θέλουν την αποπομπή του με κάθε θυσία από την υπόθεση του ελληνικού προγράμματ­ος προσαρμογή­ς;

Μια δεύτερη ανάγνωση των τριών «απαιτήσεων» θα σας εξηγήσει πού βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα. Οι επαναλαμβα­νόμενοι και σωρευτικοί φόροι, επί μιας συνεχώς συρρικνούμ­ενης μερίδας πολιτών, ευθύνονται, κατά τους τεχνοκράτε­ς του Ταμείου, για την άνιση φορολογική επιβάρυνση, την αύξηση των απλήρωτων υποχρεώσεω­ν, τη διόγκωση των «κόκκινων» δανείων και την επέκταση της φοροδιαφυγ­ής.

Δυστυχώς, για την κυβέρνηση που ακκίζεται για την υπεραπόδοσ­η της οικονομίας, είναι δυσκολότερ­ο να μεταρρυθμί­σει το φοροσύστημ­α, ώστε να γίνει δικαιότερο και αποτελεσμα­τικότερο. Χειρότερα ακόμη, την κυβέρνηση υποστηρίζο­υν όσοι ταυτίζουν τους φόρους με τα εισοδήματά τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece