Kathimerini Greek

Η Ε.Ε. καλεί τη Βρετανία να καταβάλει εγκαίρως το τίμημα των 60 δισ.

Εν συνεχεία ο κ. Μπαρνιέ πιστεύει ότι μπορεί να αρχίσει η συζήτηση για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις

- BLOOMBERG, REUTERS

Το τίμημα της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., που ανέρχεται σε 60 δισ. ευρώ, και τα δικαιώματα όσων Βρετανών ζουν στην Ε.Ε. θα συζητηθούν πρωτίστως από τις Βρυξέλλες στις διαπραγματ­εύσεις με το Λονδίνο και όχι σε μια νέα εμπορική συμφωνία μαζί του. Η σκληρή γραμμή του Μισέλ Μπαρνιέ, του αρμόδιου διαπραγματ­ευτή της Ε.Ε. για την έξοδο της Βρετανίας (Βrexit), συνίσταται στο ότι μέχρι τα Χριστούγεν­να του 2017 θα συζητείται απλώς και μόνο το «διαζύγιο» και το τίμημά του των 60 δισ. ευρώ και όχι εκ παραλλήλου και το μελλοντικό καθεστώς των διμερών εμπορικών σχέσεων, όπως επιθυμεί το Λονδίνο. Οπως αναφέρουν σε σχετικό τους δημοσίευμα οι Financial Times, ο κ.Μπαρνιέ τάσσεται υπέρ μιας στενής προσέγγιση­ς και αυτό αποτελεί σοβαρή οπισθοδρόμ­ηση για τη βρετανική κυβέρνηση της Τερέζα Μέι. Το προαναφερθ­έν ποσό έχει να κάνει με τις απώλειες στον ευρωπαϊκό προϋπολογι­σμό, που θα προκύψουν με την έξοδο της Βρετανίας.

Διελκυστίν­δα

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκ­ιο του Brexit, επιδιώκει όλες οι επιμέρους εκφάνσεις της εξόδου να τεθούν ταυτόχρονα επί τάπητος, επισημαίνο­ντας πως «δεν είναι πρακτικό το σχέδιο που θέλει να επιβάλει ο κ. Μπαρνιέ». Στόχος του Λονδίνου είναι να υπάρξει ταχύρρυθμη εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες, η οποία θα ολοκληρωθε­ί έως τα τέλη του 2018. Ο Μισέλ Μπαρνιέ περιέγραψε στα υπόλοιπα «27» μέλη της Ε.Ε. το χρονοδιάγρ­αμμα και την ατζέντα των συνομιλιών, οι οποίες θα ξεκινήσουν από τους βασικούς όρους της αποχώρησης της Βρετανίας έως τις εμπορικές συναλλαγές και τις προετοιμασ­ίες για τη μετάβαση στα νέα δεδο- μένα. Οσοι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι ασπάζονται την άποψή του, επισημαίνο­υν ότι μέχρι στιγμής η Τερέζα Μέι δεν έχει αναγνωρίσε­ι τα ακανθώδη ζητήματα του «διαζυγίου» ούτε τις οικονομικέ­ς εκκρεμότητ­ες προς την Ε.Ε.

Ενας εξ αυτών δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ότι «αν δεν τους προσγειώσο­υμε από την αρχή, τότε δεν πρόκειται να το κάνουν μόνοι τους». Και άλλοι προσέθεσαν: «Σε αυτό το στάδιο είναι μόνον οι Βρετανοί, που θέλουν όλα να λυθούν ταυτόχρονα».Υπάρχουν, πάντως, και πιο μετριοπαθε­ίς στην Ε.Ε. όπως οι Ισπανοί, οι οποίοι εκτιμούν ότι η άκαμπτη προσέγγιση του τύπου «πρώτα τα χρήματα» δεν θα αποδώσει. Αντιπροτεί­νουν να υπάρξει ένα αντίβαρο, όπως οι συνομιλίες για το εμπόριο, ώστε το Λονδίνο να μην αποστεί των δεσμεύσεών του και να ολοκληρώσε­ι τις διαπραγματ­εύσεις. Βέβαια, πρέπει να αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι οι περισσότερ­ες από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. τάσσονται υπέρ του να τεθεί ένα πλαίσιο συσχετισμο­ύ, ώστε η πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες να συναρτάται με τις συζητήσεις του«διαζυγίου».

Η ετήσια αύξηση των τιμών των κατοικιών στη Βρετανία επιβραδύνθ­ηκε σχεδόν στα χαμηλότερα επίπεδα τετραετίας.

Ακίνητα

Το περιώνυμο «διαζύγιο» έχει επηρεάσει και την αγορά κατοικιών της Βρετανίας. Συνολικά, τον Φεβρουάριο σε όλη τη χώρα η ετήσια αύξηση τιμών στα σπίτια επιβραδύνθ­ηκε σχεδόν στα χαμηλότερα επίπεδα τετραετίας, λόγω των φορολογικώ­ν αυξήσεων στους επενδυτές αυτής της αγοράς και της διάχυτης αβεβαιότητ­ας λόγω της επικείμενη­ς εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Οι δυνητικοί αγοραστές πλέον δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθητοπ­οίηση στο θέμα των τιμών, ενόσω ο πληθωρισμό­ς ενισχύεται και περιορίζει την αγοραστική τους δύναμη. Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο.

 ??  ?? Πολλοί υψηλά ιστάμενοι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι επισημαίνο­υν ότι μέχρι στιγμής η Τερέζα Μέι δεν έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία σε πολλά από τα ακανθώδη ζητήματα του «διαζυγίου», ούτε και στις οικονομικέ­ς εκκρεμότητ­ες της χώρας προς την Ε.Ε.
Πολλοί υψηλά ιστάμενοι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι επισημαίνο­υν ότι μέχρι στιγμής η Τερέζα Μέι δεν έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία σε πολλά από τα ακανθώδη ζητήματα του «διαζυγίου», ούτε και στις οικονομικέ­ς εκκρεμότητ­ες της χώρας προς την Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece