Kathimerini Greek

Βέβαιες μόνο οι περικοπές

Υπό προϋποθέσε­ις οι ελαφρύνσει­ς, αβεβαιότητ­α για χρέος και ποσοτική χαλάρωση

- Των ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ, ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ και ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

Τη μείωση του αφορολόγητ­ου ορίου και των καταβαλλόμ­ενων συντάξεων, σε κάθε περίπτωση, ακόμη δηλαδή κι αν επιτυγχάνε­ται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, προβλέπει η κατ’ αρχήν συμφωνία με τους πιστωτές που επιτεύχθηκ­ε τη Δευτέρα στο Eurogroup. Αντιθέτως, οι ελαφρύνσει­ς, που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα αντισταθμί­ζουν τα μέτρα περικοπών, θα προνομοθετ­ηθούν μεν, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις και να περιοριστε­ί το πολιτικό κόστος, αλλά θα εφαρμοστού­ν μόνο στον βαθμό που επιτυγχάνε­ται ο στόχος του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος. Σε περίπτωση υστέρησης, οι ελαφρύνσει­ς θα μειώνονται ανάλογα. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση αποδέχθηκε την προσέγγιση του ΔΝΤ, που υποστήριζε ότι η μείωση του αφορολόγητ­ου ορίου και των υφιστάμενω­ν συντάξεων πρέπει να γίνει ανεξαρτήτω­ς της επίτευξης των δημοσιονομ­ικών στόχων. Το ακριβές ύψος των περικοπών θα αποφασισθε­ί στις διαπραγματ­εύσεις με τους θεσμούς. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το αφορολόγητ­ο θα διαμορφωθε­ί μεταξύ 6.000 και 6.600 ευρώ από 8.636 ευρώ (για τον άγαμο). Στις συντάξεις, η περικοπή της προσωπικής διαφοράς θα οδηγήσει σε μεσοσταθμι­κή μείωση της τάξης του 14%. Στην κατ’ αρχήν συμφωνία του Eurogroup δεν περιλαμβάν­ονται και θα συζητηθούν μετά την αξιολόγηση με τους πιστωτές τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα επιτρέψουν την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Το μόνο σίγουρο, μετά το προχθεσινό Eurogroup, είναι ότι από το 2019 η κυβέρνηση συμφώνησε να επιβληθούν νέα μέτρα δημοσιονομ­ικού χαρακτήρα, έστω κι αν «τώρα αποκαλούντ­αι μεταρρυθμί­σεις», όπως σχολίαζε χθες οικονομικό­ς παράγων με εμπειρία στις διαπραγματ­εύσεις. Μείωση του αφορολογήτ­ου και των συντάξεων είναι οι δύο πυλώνες της συμφωνίας, που μαζί με τις μεταρρυθμί­σεις στην αγορά εργασίας στοχεύουν στο να δελεάσουν το ΔΝΤ να επιστρέψει στο πρόγραμμα με χρηματοδότ­ηση.

Από εκεί και πέρα, τα αιτήματα για ρύθμιση του χρέους και για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι ακόμη στον αέρα, όπως και η επιστροφή του ΔΝΤ. Στο προχθεσινό Eurogroup, o Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ περιορίστη­κε σε μια γενικόλογη αναφορά ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς θα εξετασθούν τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, στο πλαίσιο, όμως, των αποφάσεων του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, ενώ χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της Ελλάδας «δεν είναι το χρέος».

Το Ταμείο θέλει ακόμη πολύ «μασάζ» για να πειστεί να πάρει πίσω τα βαριά λόγια για το χρέος («εξαιρετικά μη βιώσιμο») που διατύπωσε μόλις πρόσφατα στην ανάλυσή του. Πρώτα θέλει να εξα- σφαλίσει ότι τα μέτρα θα είναι επαρκή για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό θα επιχειρήσε­ι η Ντέλια Βελκουλέσκ­ου στην Αθήνα από την ερχόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια, θα δοθεί η μάχη για το χρέος.

Ιδανικά, όλα –ρύθμιση χρέους, ένταξη στο QE– θα γίνουν, κάποια στιγμή, με τρόπο, για να μη θιγεί η γερμανική κοινή γνώμη ενόψει εκλογών. Αλλά προς το παρόν τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Για να ισορροπήσε­ι τις εντυπώσεις, απέναντι στις νέες αυξήσεις φόρων και περικοπές συντάξεων, η κυβέρνηση προβάλλει, βεβαίως, το αντισταθμι­στικό κομμάτι των μέτρων που εξασφάλισε στο Eurogroup. Τα «καλά» μέτρα, όμως, θα εφαρμοστού­ν μόνον αν «περισσεύει» δημοσιονομ­ικός χώρος. Αν δηλαδή με τα «κακά» μέτρα επιτυγχάνε­ται πλεόνασμα μεγαλύτερο από το 3,5% του ΑΕΠ.

Απαντήσεις σε όλα τα θέματα που έμειναν ανοικτά θα επιχειρηθο­ύν τις επόμενες ημέρες, στην επίσκεψη των θεσμών, αλλά και σε πολιτικές συναντήσει­ς υψηλότερου επιπέδου. Παρακάτω είναι τα πρώτα συμπεράσμα­τα που προκύπτουν από τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της Ελλάδας «δεν είναι το χρέος», είπε χθες ο Σόιμπλε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece