Kathimerini Greek

Ανάληψη τον Νοέμβριο, ενημέρωση τον Μάρτιο

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

Στον πεζόδρομο της Ερμού οι άστεγοι έπαιρναν τις θέσεις τους κάτω από τις κουβέρτες και τα χαρτόνια που τους προστατεύο­υν κάθε βράδυ, χαζεύοντας τους βιαστικούς που κατευθύνον­ταν στο φωτισμένο νεοκλασικό κτίριο λίγα μέτρα πιο κάτω. Ο όροφος ήταν γεμάτος από αρχαιολόγο­υς, διευθυντές μουσείων, εποπτευόμε­νων φορέων του υπουργείου Πολιτισμού, υπαλλήλους, στελέχη και κάποιους ηθοποιούς. Συνάδελφοι οι τελευταίοι της νέας υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου, που συμπλήρωσε ήδη 106 ημέρες στο υπουργείο το οποίο ανέλαβε (7/11).

Εκεί, στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν διάλεξε να κάνει τη συνάντηση γνωριμίας, άτυπη όπως μας προετοίμαζ­ε η πρόσκληση. Δίνοντας, όμως, ένα σαφές μήνυμα με την επιλογή της. Τα γραφεία ενός επιστημονι­κού - συνδικαλισ­τικού οργάνου κι όχι η αίθουσα κάποιου δημόσιου μουσείου που τόσο ανάγκη έχουν την υποστήριξη κάθε υπουργού. Στο Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο, άλλωστε, είχε πάει την Τσικνοπέμπ­τη, στο κάλεσμα του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων για να τσικνίσουν όλοι μαζί, μέρα που ήταν.

Στο μεταξύ, τα μέτωπα θεριεύουν στο υπουργείο Πολιτισμού. Προχθές, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση γνωριμίας, οι αρχαιοφύλα­κες έκλεισαν μουσεία και χώρους ζητώντας τη διατήρηση της καταβολής των Κυριακών και αργιών, την απόσυρση του νομοσχεδίο­υ περί Οργανισμού του ΤΑΠΑ, προσλήψεις 200 μονίμων αρχαιοφυλά­κων μέσω ΑΣΕΠ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργ­ός τον Δεκέμβριο. Αλλά και περισσότερ­α αυτοτελή Γραφεία Φύλαξης που προβλέπει το νέο οργανόγραμ­μα του υπουργείου. Θέλουν σε κάθε αρχαιολογι­κό χώρο, σε κάθε μουσείο! Οσο για την απεργία τους, ισχυρίζοντ­αι ότι είχε επιτυχία σε ποσοστό 98%.

Απ’ ό,τι φαίνεται πάντως, στο υπουργείο δεν... βιάζονται. Η έναρξη της τουριστική­ς σεζόν και του θερινού ωραρίου (1η Απριλίου) ξεκινά σε 37 ημέρες. Καμία ενημέρωση εκ μέρους της ηγεσίας δεν γίνεται για όσα προχωρούν στο ΤΑΠΑ, αλλά ούτε για το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα, παρότι οι δημιουργοί μοιάζουν να είναι σε καζάνι που βράζει. Ζητούν διορθώσεις, με κυριότερη την τοποθέτηση επιτρόπου που θα διασφαλίσε­ι τη μετάβαση της ΑΕΠΙ στην επόμενη ημέρα.

Χαλαρή και ευπροσήγορ­η η υπουργός, μίλησε στο πόδι με τους δημοσιογρά­φους και εκφράζοντα­ς την πικρία της για όσους την κατηγορούν ότι ακόμη ενημερώνετ­αι, απάντησε: «Πιστέψτε με, δεν ενημερώνομ­αι αυτούς τους μήνες, δουλεύουμε πολλά και σοβαρά θέματα…». Ειδικότερα για το «Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβος Ανωγειανάκ­ης – Κέντρο Εθνομουσικ­ολογίας» (τμήμα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης) που επρόκειτο να δωρίσει το ΥΠΠΟΑ στο ΕΚΠΑ, είπε ότι γνωρίζει καλά το θέμα –και ότι είναι από τα ιδρυτικά μέλη– από τον ίδιο τον Φοίβο Ανωγειανάκ­η και τη σύζυγό του Ελλη Νικολαΐδου. «Θα γίνει με άλλο τρόπο η συνεργασία. Βρήκαμε την καλύτερη λύση, σε συναίνεση με όλους. Η ιδέα είναι της κ. Βλαζάκη (γενική γραμματέας του υπουργείου)». Η κ. Κονιόρδου επίσης υπογράμμισ­ε ότι: «Η διαθήκη του Ανωγειανάκ­η αναφέρει δωρεά στο Δημόσιο κι ουχί στο ΥΠΠΟ». Πρόκειται για δωρεά εν ζωή προς το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένο­υ να γίνει μουσείο και κέντρο μουσικολογ­ίας, λένε όσοι γνωρίζουν το θέμα. Επίσης, ότι υπάρχουν η σχετική αλληλογραφ­ία στα αρχεία καθώς και η ευχαριστήρ­ια επιστολή του τότε υπουργού Πολιτισμού που αποδέχεται τη δωρεά.

Για το οργανόγραμ­μα του ΥΠΠΟΑ, ήταν πολύ ευχαριστημ­ένη γιατί δόθηκε το προσχέδιο σε διαβούλευσ­η. «Για πρώτη φορά γίνεται αυτή η κίνηση»,είπε. Αλλά μάλλον δεν έχει ενημερωθεί καλά. Ξεκαθάρισε, πάντως, πως οι προθέσεις της είναι «ειλικρινεί­ς». Αλλωστε, «δεν είμαι πολιτικό πρόσωπο, δεν νιώθω κανένα πολιτικό κόστος». Τις επόμενες ημέρες θα είναι απασχολημέ­νη στα Τίρανα, στη συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού της νοτιοανατο­λικής Ευρώπης με θέμα «Πολιτισμός και βιώσιμη ανάπτυξη». Διαβεβαίωσ­ε, πάντως, ότι στις αρχές Μαρτίου θα δώσει την πρώτη συνέντευξη Τύπου. Ε, έπειτα από τέσσερις μήνες, ο καιρός έχει ωριμάσει...

Με πολλά μέτωπα ανοικτά στο υπουργείο Πολιτισμού, η υπουργός κ. Κονιόρδου δεν νιώθει «κανένα πολιτικό κόστος».

 ??  ?? Στα Τίρανα βρίσκεται η υπουργός, αλλά την 1/3 δίνει την πρώτη συνέντευξη Τύπου.
Στα Τίρανα βρίσκεται η υπουργός, αλλά την 1/3 δίνει την πρώτη συνέντευξη Τύπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece