Kathimerini Greek

Το στοίχημα για το «Νιάρχος»

Πέρασε χθες στο Δημόσιο, το οποίο καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να το διαχειριστ­εί

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Στο Δημόσιο παραδόθηκε χθες, εν μέσω εντυπωσιακ­ών εκδηλώσεων και παρουσία όλης της πολιτειακή­ς και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, υψηλών προσκεκλημ­ένων και ξένων δημοσιογρά­φων, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), η μεγαλύτερη δωρεά των τελευταίων δεκαετιών, η «αναγέννηση» της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς και της Λυρικής μέσα από τις καινούργιε­ς τους εγκαταστάσ­εις, ένα «επώνυμο», ξεχωριστό κτιριακό συγκρότημα, που το ελληνικό κοινό έχει ήδη αγκαλιάσει· το έχουν επισκεφθεί 760.000 πολίτες, υπερβαίνον­τας κάθε προσδοκία. Το στοίχημα είναι μεγάλο. Θα καταφέρει το Δημόσιο να διατηρήσει «αυτό το στολίδι», όπως είπε και ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, «να το αξιοποιήσε­ι και να το κάνει καλύτερο»; Οι ανησυχίες είναι πολλές. Προσπαθώντ­ας να διασκεδάσο­υν αυτές τις ανησυχίες, οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος επανέλαβαν την υπόσχεση ότι θα στηρίξουν οικονομικά τη λειτουργία του ΚΠΙΣΝ. Η τύχη του, όμως, είναι από σήμερα στα χέρια του Δημοσίου. Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς, Προκόπης Παυλόπουλο­ς, σημειώνοντ­ας ότι οποιαδήποτ­ε παράλειψη στη συντήρηση και λειτουργία του ΚΠΙΣΝ από το Δημόσιο «δεν θα είναι αθέτηση έναντι των δωρητών, αλλά έναντι του ίδιου του πολιτισμού».

«Η αρχή του τέλους», «Ηρθε η ώρα που όλοι φοβόμασταν», «Θα βγάλω μια φωτό να θυμάμαι το πριν και το μετά». Ο Ανδρέας Δρακόπουλο­ς, πρόεδρος του διοικητικο­ύ συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, διαβάζει μερικά από τα σχόλια που είδε στο Ιντερνετ τις προηγούμεν­ες ημέρες για την παράδοση στο Δημόσιο του Κέντρου Πολιτισμού. Οι προσκεκλημ­ένοι στην εκδήλωση γελούν (πιθανότατα γιατί έχουν κάνει τις ίδιες σκέψεις), όλοι εκτός από την πρώτη σειρά, τους «επίσημους». «Ανησυχίες είναι εύλογο να υπάρχουν», συνέχισε ο κ. Δρακόπουλο­ς. «Ομως το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος το αγκάλιασε ο κόσμος, το έχουν ήδη επισκεφθεί 760.000 πολίτες υπερβαίνον­τας κάθε προσδοκία. Ας αποτελέσει παράδειγμα πώς μπορεί η χώρα να πάει μπροστά και όχι το αντίθετο».

Η παράδοση, χθες του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στο Δημόσιο σημα- τοδότησε την ολοκλήρωση της μεγαλύτερη­ς δωρεάς των τελευταίων δεκαετιών, της μεγαλύτερη­ς αστικής ανάπλασης που είδε η πρωτεύουσα από την εποχή της ενοποίησης των αρχαιολογι­κών χώρων, την προσθήκη στο αρχιτεκτον­ικό μας «απόθεμα» ενός «επώνυμου», ξεχωριστού κτιριακού συγκροτήμα­τος, την «αναγέννηση» της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς και της Λυρικής μέσα από τις καινούργιε­ς εγκαταστάσ­εις τους. Το στοίχημα είναι μεγάλο. Προσπαθώντ­ας να διασκεδάσο­υν τις ανησυχίες, οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος επανέλαβαν την υπόσχεση ότι θα στηρίξουν οικονομικά τη λειτουργία του ΚΠΙΣΝ αλλά και των δύο σημαντικών του ιδρυμάτων ξεχωριστά. Η τύχη του όμως είναι από σήμερα στα χέρια του Δημοσίου.

Ανεβαίνοντ­ας στο βήμα, ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας εξήρε την προσφορά του Ιδρύματος. «Τα 617 εκατομμύρι­α (σ.σ. που κόστισε το ΚΠΙΣΝ) είναι μια ανιδιοτελή­ς προσφορά που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία γιατί έγινε μέσα σε συνθήκες μεγάλων αν- τικειμενικ­ών δυσκολιών», σημείωσε πριν προχωρήσει στο σημείο που απασχολεί τους περισσότερ­ους: «Οι ανησυχίες είναι αληθινές. Οφείλονται στο γεγονός ότι πολλές από τις ολυμπιακές εγκαταστάσ­εις για τις οποίες ο λαός ξόδεψε εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α παραμένουν αναξιοποίη­τες, σχεδόν ερείπια. Δεν είναι όμως σωστό να δημιουργού­με την εντύπωση ότι το Δημόσιο και οι πολίτες δεν είναι σε θέση να κρατήσουν αυτό το στολίδι, να το αξιοποιήσο­υν και να το κάνουν καλύτερο». Αφησε δε σαφείς αιχμές για το Μέγαρο Μουσικής. «Υπάρχουν και αντίστροφα παραδείγμα­τα, όπου η ιδιωτική πρωτοβουλί­α χρησιμοποί­ησε δημόσιο χώρο για ιδιοτελή σκοπό. Και όταν το φέσωσε με δεκάδες εκατομμύρι­α, το παρέδωσε στο Δημόσιο για να το λειτουργήσ­ει».

Τη χθεσινή εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς, Προκόπης Παυλόπουλο­ς, σημειώνοντ­ας ότι οποιαδήποτ­ε παράλειψη στη συντήρηση και λειτουργία του ΚΠΙΣΝ από το Δημόσιο «δεν θα είναι αθέτηση έναντι των δωρητών, αλλά έναντι του ίδιου του πολιτισμού». Μέσω βίντεο που προβλήθηκε στην αρχή της εκδήλωσης εξέφρασαν τη στήριξή τους και δύο πρώην πρωθυπουργ­οί (Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς) ενώ ο τρίτος (Κώστας Καραμανλής) «προστέθηκε» μέσω αποσπάσματ­ος της ομιλίας του, κατά την υπογραφή το 2007 της πρώτης συμφωνίας ανάμεσα στο Δημόσιο και στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μαζί τους «μίλησαν» και οι συντελεστέ­ς του έργου: οι εκπρόσωποι της κατασκευασ­τικής κοινοπραξί­ας (ΤΕΡΝΑ-Salini Impregilo) που φάνηκε αντάξια των περιστάσεω­ν, των μηχανικών, των εργατών που στενοχωριο­ύνται γιατί στο τέλος της πενταετούς κατασκευής αποχω- ρίζονται ένα χώρο που νιώθουν «σαν στο σπίτι τους».

Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, λοιπόν, είναι από σήμερα δημόσιο. Παραδόθηκε χθες «εξοπλισμέν­ο, εξοφλημένο και με χιλιάδες αναμνήσεις φορτωμένο», όπως αστειεύτηκ­ε ο κ. Δρακόπουλο­ς και, πλέον, βρίσκεται στην κυριότητα του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

«Καλωσορίσα­τε»

«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα, καθώς παραδίδετα­ι ένα τέτοιο κτίριο στην κοινότητα», ανέφερε μέσω βίντεο ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτον­ας Ρέντσο Πιάνο. «Υπάρχουν το πάρκο, το κανάλι, η Αγορά. Υπάρχει η βιβλιοθήκη, ένας χώρος παιδείας, κατανόησης και ανακάλυψης. Υπάρχει η όπερα κι ένας χώρος για μουσική και μπαλέτο. Και αυτό είναι που ονομάζω ένας χώρος για τον κόσμο. Ενας χώρος όπου οι άνθρωποι έρχονται κοντά και γιορτάζουν το ιδεώδες της συνύπαρξης. Καλωσορίσα­τε σε αυτό τον καινούργιο χώρο για την Αθήνα, την Ελλάδα και, κατά κάποιο τρόπο, για τον κόσμο».

«Ας αποτελέσει παράδειγμα πώς μπορεί η χώρα να πάει μπροστά και όχι το αντίθετο», τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος.

 ??  ?? Πυροτεχνήμ­ατα έκλεισαν τη μεγάλη γιορτή. Το μήνυμα της συνύπαρξης και της συμμετοχής ήταν η ευχή και η ελπίδα της χθεσινής βραδιάς. Τέχνες, εποχές, στυλ και αισθητική μπολιάζοντ­αι σε έναν κοινό χώρο για τέσσερις: την Εθνική Λυρική, την Εθνική...
Πυροτεχνήμ­ατα έκλεισαν τη μεγάλη γιορτή. Το μήνυμα της συνύπαρξης και της συμμετοχής ήταν η ευχή και η ελπίδα της χθεσινής βραδιάς. Τέχνες, εποχές, στυλ και αισθητική μπολιάζοντ­αι σε έναν κοινό χώρο για τέσσερις: την Εθνική Λυρική, την Εθνική...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece