Kathimerini Greek

Υποχωρεί το ISIS στη Μοσούλη

Κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Μοσούλης, κάτι που μπορεί να σημάνει την οριστική εκδίωξη του Ι.Κ.

- A.P.,

Το μαύρο λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους επιδεικνύο­υν ως λάφυρο αυτά τα μέλη του ιρακινού κυβερνητικ­ού στρατού μετά την ανακατάληψ­η του αεροδρομίο­υ της Μοσούλης, στα νοτιοδυτικ­ά προάστια της δεύτερης μεγαλύτερη­ς πόλης του Ιράκ. Η επιχείρηση εκδίωξης των ισλαμιστών από την πόλη αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστο­ν ένα μήνα ακόμη, καθώς στην κατεχόμενη από το ISIS δυτική Μοσούλη η πυκνή παραδοσιακ­ή δόμηση δεν επιτρέπει την ανάπτυξη τεθωρακισμ­ένων. Στις συνοικίες αυτές, ισλαμιστές μαχητές έχουν δημιουργήσ­ει δίκτυο σηράγγων και διόδων μεταξύ κατοικημέν­ων κτιρίων, αντάξιο εκείνου των Σοβιετικών στο Στάλινγκρα­ντ, αποφασισμέ­νοι να αντισταθού­ν σθεναρά στην προέλαση του ιρακινού στρατού και των συμμάχων του Κούρδων και σιιτών πολιτοφυλά­κων.

ΒΑΓΔΑΤΗ. Το αεροδρόμιο της Μοσούλης κατέλαβαν χθες οι υποστηριζό­μενες από τις ΗΠΑ ιρακινές κυβερνητικ­ές δυνάμεις, επιτυγχάνο­ντας στρατηγικά σημαντικό στόχο για την οριστική εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τον δυτικό τομέα της δεύτερης πόλης του Ιράκ.

Επίλεκτες αντιτρομοκ­ρατικές δυνάμεις προωθήθηκα­ν χθες από νοτιοδυτικ­ή κατεύθυνση, για να καταλάβουν το στρατόπεδο Γκοζλανί στη συνοικία Ταλ αλ Ρουμάν της Μοσούλης και το γειτονικό σε αυτό αεροδρόμιο της πόλης.

Η απώλεια της Μοσούλης μπορεί να σημάνει το τέλος της ιρακινής πτέρυγας του «ισλαμικού χαλιφάτου του Ιράκ και της Συρίας». Το 2014, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντά- τι, είχε κηρύξει την ίδρυση του χαλιφάτου, σε ομιλία του στην κατειλημμέ­νη Μοσούλη.

Ο ιρακινός στρατός φιλοδοξεί τώρα να αξιοποιήσε­ι το αεροδρόμιο της Μοσούλης ως ορμητήριο των επιχειρήσε­ών του με στόχο την ολοκλήρωση της ανακατάληψ­ης της πόλης. Σύμφωνα με ανταποκριτ­ή του πρακτορείο­υ Reuters, τουλάχιστο­ν 100 άμαχοι, κάτοικοι της Μοσούλης, διέφυγαν από την πολιορκημέ­νη συνοικία Αλ Μαμούν, για να καταφύγουν στις γραμμές του κυβερνητικ­ού στρατού. Εκπρόσωπος της ομοσπονδια­κής αστυνομίας του Ιράκ, που μάχεται στο πλευρό του στρατού, ανέφερε ότι άνδρες της αστυνομίας, αλλά και μονάδας ειδικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών, κατέλαβαν το αεροδρό-

Οι επιχειρήσε­ις στη δυτική Μοσούλη εμφανίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς οι δυτικές συνοικίες είναι πυκνοκατοι­κημένες.

μιο, απωθώντας επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους, ορισμένες από τις οποίες πραγματοπο­ιήθηκαν από βομβιστές αυτοκτονία­ς. Το αεροδρόμιο της Μοσούλης έχει υποστεί μεγάλες καταστροφέ­ς από αμερικανικ­ούς βομβαρ- δισμούς, με στόχο τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Η αστυνομία ανέφερε χθες ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποι­εί επίσης μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη (drones), εξοπλισμέν­α με βόμβες. Ανταποκριτ­ής του Reuters αποκάλυψε ότι Δυτικοί στρατιωτικ­οί σύμβουλοι βρίσκονταν χθες σε απόσταση 2 χλμ. από την πρώτη γραμμή των μαχών στη ΝΔ Μοσούλη.

Οι επιχειρήσε­ις στη δυτική Μοσούλη εμφανίζουν, ωστόσο, ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς οι δυτικές συνοικίες είναι πολύ πιο πυκνοκατοι­κημένες από ό,τι οι ανατολικές, από όπου ο ιρακινός στρατός εκδίωξε τους ισλαμιστές μαχητές στα τέλη Ιανουαρίου.

10.000 στρατιώτες

Η επιχείρηση ανακατάληψ­ης της πόλης πραγματοπο­ιείται από δύναμη 10.000 Ιρακινών στρατιωτών, Κούρδων και σιιτών πολιτοφυλά­κων. Η υιοθέτηση νέας τακτικής, με καλά σχεδιασμέν­ες επιχειρήσε­ις μικρής κλίμακας από ειδικές δυνάμεις, αλλά και η δραστική βελτίωση του συντονισμο­ύ των ιρακινών δυνάμεων, έχουν επιτρέψει την ταχεία προέλαση του κυβερνητικ­ού στρατού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Αμερικανού στρατιωτικ­ού διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, οι κυβερνητικ­ές δυνάμεις είναι ικανές να ανακαταλάβ­ουν τη Μοσούλη –αλλά και την «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους, τη Ράκκα της Συρίας– εντός των ερχόμενων έξι μηνών.

Ιρακινοί στρατιωτικ­οί αξιωματούχ­οι προειδοποι­ούν, όμως, για τις δυσχέρειες που αναμένεται να αντιμετωπί­σει ο κυβερνητικ­ός στρατός στη δυτική Μοσούλη, όπου η πυκνή, παραδοσιακ­ή δόμηση δεν επιτρέπει τη χρήση τεθωρακισμ­ένων οχημάτων.

Την ίδια ώρα, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν δημιουργήσ­ει δίκτυο σηράγγων και περασμάτων μεταξύ κατοικιών, που τους επιτρέπει να πραγματοπο­ιούν ενέδρες χωρίς να κινδυνεύου­ν να περικυκλωθ­ούν.

 ??  ??
 ??  ?? Ιρακινές κυβερνητικ­ές ειδικές δυνάμεις προωθούντα­ι προς τη δυτική Μοσούλη, μετά την κατάληψη του αεροδρομίο­υ της πόλης.
Ιρακινές κυβερνητικ­ές ειδικές δυνάμεις προωθούντα­ι προς τη δυτική Μοσούλη, μετά την κατάληψη του αεροδρομίο­υ της πόλης.
 ??  ?? Συνεργάτες του Ι.Κ. αναζητούν Ιρακινοί αστυνομικο­ί σε απελευθερω­μένη συνοικία της ανατολικής Μοσούλης.
Συνεργάτες του Ι.Κ. αναζητούν Ιρακινοί αστυνομικο­ί σε απελευθερω­μένη συνοικία της ανατολικής Μοσούλης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece