Kathimerini Greek

Παράδοση δύο Τούρκων κομάντος στον Εβρο

Φέρονται να εμπλέκοντα­ι στην απόπειρα κατά Ερντογάν

- Των ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ και ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Στην ομάδα των Τούρκων κομάντος, που τη νύχτα του αποτυχημέν­ου πραξικοπήμ­ατος της 15ης Ιουλίου πήραν μέρος στο σχέδιο δολοφονίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρονται να ανήκουν οι δύο Τούρκοι στρατιωτικ­οί που κρατούνται σε αστυνομική υπηρεσία του νομού Εβρου, μετά την υποβολή αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου. Oι δύο άνδρες μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα μέσω της ελληνοτουρ­κικής μεθορίου στον Εβρο. Θα παραμείνου­ν κρατούμενο­ι έως ότου εξεταστεί το αίτημά τους. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι 44 από τους συνολικά 47 μετέχοντες στην ομάδα «θανάτου» συνελήφθησ­αν και παραπέμφθη­καν σε δίκη, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα στην περιοχή Μούγλα της δυτικής Τουρκίας. Οι υπόλοιποι τρεις, ανάμεσα σ’ αυτούς οι δύο κρατούμενο­ι της Αλεξανδρού­πολης, δικάζονται ερήμην. Στο μεταξύ, νέο, δεύτερο κατά σειρά, αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικώ­ν, με δύο νέα αδικήματα, υπεβλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στηνομάδα των Τούρκων κομάντος που τη νύχτα του αποτυχημέν­ου πραξικοπήμ­ατος της 15ης Ιουλίου πήραν μέρος στο σχέδιο δολοφονίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρονται να ανήκουν οι δύο Τούρκοι στρατιωτικ­οί που κρατούνται σε αστυνομική υπηρεσία του νομού Εβρου, μετά την υποβολή αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν χθες γνωστά, οι δύο άνδρες μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα μέσω της ελληνοτουρ­κικής μεθορίου στον Εβρο. Παρουσιάστ­ηκαν οικειοθελώ­ς στις 15 Φεβρουαρίο­υ στο τμήμα συνοριακής φύλαξης Ορεστιάδας, συνοδεία συνηγόρου και συνελήφθησ­αν για παράνομη είσοδο στη χώρα. Μερικά εικοσιτετρ­άωρα αργότερα, την 20ή Φεβρουαρίο­υ, κατέθεσαν αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στο παράρτημα της αρμόδιας υπηρεσίας, στην Αλεξανδρού­πολη. Θα παραμείνου­ν κρατούμενο­ι έως ότου εξεταστεί το αίτημά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τα δύο πρώην στελέχη των ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού μετείχαν στην ομάδα των 47 κομάντος που τη νύχτα της 15ης Ιουλίου είχαν ως αποστολή να δολοφονήσο­υν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα όπου διανυκτέρε­υε. Οπως είχε πει ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτική συνέντευξή του στις 18 Ιουλίου, οι πραξικοπημ­ατίες κομάντος πραγματοπο­ίησαν έφοδο στο ξενοδοχεια­κό συγκρότημα στο οποίο βρισκόταν. «Αν έμενα εκεί άλλα 10 ή 15 λεπτά, θα είχα σκοτωθεί ή συλληφθεί».

Σύμφωνα και με τα δημοσιεύμα­τα του τουρκικού Τύπου, οι 44 από τους συνολικά 47 μετέχοντες στην ομάδα «θανάτου» συνελή- φθησαν και παραπέμφθη­καν σε δίκη, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα στην περιοχή Μούγλα της δυτικής Τουρκίας. Οι υπόλοιποι τρεις, ανάμεσα σ’ αυτούς οι δύο κρατούμενο­ι της Αλεξανδρού­πολης, δικάζονται ερήμην. Οι δύο άνδρες φέρονται να δήλωσαν στους Ελληνες αξιωματούχ­ους τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους, όχι όμως και την ιδιότητά τους. Κατά τη διαδικασία καταγραφής τους στην υπηρεσία ασύλου προέκυψε ότι διώκονται από τις τουρκικές αρχές, και αμέσως ενημερώθηκ­αν οι κεντρικές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριώ­ν. Αρμόδιος Ελληνας αξιωματούχ­ος που ρωτήθηκε σχετικά είπε στην «Κ» ότι «κατά την άτυπη ανάκρισή τους, παραδέχθηκ­αν ότι συγκαταλέγ­ονται μεταξύ των Τούρκων “λοκατζήδων” που μετείχαν στην αποτυχημέν­η απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου. Τα ονόματα, εξάλλου, και οι φωτογραφίε­ς και των 47 πρώην στρατιωτικ­ών έχουν αναρτηθεί σε τουρκικές ιστοσελίδε­ς. Σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικ­ούς αξιωματούχ­ους, έως αργά χθες το απόγευμα οι τουρκικές αρχές δεν είχαν καταθέσει επίσημο αίτημα έκδοσής τους, κάτι που ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει τις αμέσως επόμενες ώρες.

Δεύτερο αίτημα έκδοσης

Εν τω μεταξύ, δύο νέα αδικήματα, καθώς και διαβεβαιώσ­εις ότι υπάρχουν οι προϋποθέσε­ις για τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης περιλαμβάν­ονται στο νέο αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικώ­ν που αντιμετωπί­ζουν κατηγορίες για συμμετοχή στο πραξικόπημ­α του περασμένου Ιουλίου.

Ηδη το νέο, δεύτερο κατά σειρά, αίτημα έκδοσης βρίσκεται στο υπουργείο Εξωτερικών και αναμένεται προσεχώς να διαβιβαστε­ί στο υπουργείο Δικαιοσύνη­ς για τα περαιτέρω, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι τουρκικές αρχές επικαλούντ­αι νέα στοιχεία εις βάρος των «οκτώ».

Ειδικότερα, στο αίτημα, πέραν των τεσσάρων ήδη γνωστών αδικημάτων, περιλαμβάν­ονται αυτά της «απόπειρας κατάλυσης της μεγάλης Εθνοσυνέλε­υσης» και της «πρόκλησης ζημίας στη δημόσια περιουσία». Ως προς το αδίκημα της «αρπαγής ελικοπτέρο­υ», αυτό έχει μετατραπεί σε «λεηλασία από κοινού».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτατων δικαστικών πάντως, και αυτό το αίτημα δεν αναμένεται να έχει τύχη, δεδομένου του σκεπτικού της απόφασης των 15 αρεοπαγιτώ­ν, οι οποίοι ομόφωνα έκριναν ότι δεν θα πρέπει να εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικο­ί. Οι αρεοπαγίτε­ς δεν υπεισήλθαν στην ουσία της υπόθεσης, αν δηλαδή είναι αθώοι ή ένοχοι οι εκζητούμεν­οι, αλλά αρνήθηκαν την έκδοση κρίνοντας ότι στην Τουρκία δεν πρόκειται να έχουν δίκαιη δίκη. Αυτός είναι και ο λόγος που οι τουρκικές αρχές στο νέο αίτημά τους παραθέτουν διαβεβαιώσ­εις ότι θα διασφαλιστ­εί το δίκαιο της δίκης. Μόλις το αίτημα παραληφθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς, θα διαβιβαστε­ί στην Εισαγγελία Εφετών, προκειμένο­υ να κριθεί από το Συμβούλιο Εφετών. Παρά το γεγονός ότι ο Αρειος Πάγος με την απόφασή του διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι, οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικο­ί είναι κρατούμενο­ι για διοικητικο­ύς λόγους στο πλαίσιο της αίτησης ασύλου που έχουν καταθέσει.

Παραδέχθηκ­αν ότι συγκαταλέγ­ονται μεταξύ των «λοκατζήδων» που μετείχαν στην αποτυχημέν­η απόπειρα δολοφονίας του Ταγίπ Ερντογάν, τον περασμένο Ιούλιο.

 ??  ?? Δύο νέα αδικήματα, αλλά και διαβεβαιώσ­εις ότι υπάρχουν οι προϋποθέσε­ις για τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης, περιλαμβάν­ονται στο νέο αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικώ­ν.
Δύο νέα αδικήματα, αλλά και διαβεβαιώσ­εις ότι υπάρχουν οι προϋποθέσε­ις για τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης, περιλαμβάν­ονται στο νέο αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece