Kathimerini Greek

Πανάκριβη η αποχή στα ΜΜΜ

Απώλεια έως 220.000 ευρώ ημερησίως, ενώ «φουντώνει» η λαθρεπιβίβ­αση

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

Σημαντική απώλεια εσόδων –έως 152.738 ευρώ ημερησίως– και υψηλά ποσοστά εισιτηριοδ­ιαφυγής πριν και μετά τις στάσεις εργασίας, καθώς οι επιβάτες θεωρούν ότι εκείνες τις ώρες χαλαρώνουν οι έλεγχοι, αποτελούν τις σημαντικότ­ερες συνέπειες των κινητοποιή­σεων των εργαζομένω­ν στις αστικές συγκοινωνί­ες. Στις 152.738 ευρώ της ζημίας από μη πωλήσεις εισιτηρίων θα πρέπει να προστεθούν και οι 70.000 ευρώ της ημερήσιας μισθολογικ­ής δαπάνης που καταβάλλει η εταιρεία όταν οι εργαζόμενο­ι πληρώνοντα­ι παρά την αποχή. Η χθεσινή ημέρα βρήκε την πρωτεύουσα σε συνθήκες χάους, καθώς, πέραν της απεργίας, τις συνθήκες κυκλοφορια­κής ασφυξίας ενέτειναν οι πορείες που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Σημαντική απώλεια εσόδων –έως 152.738 ευρώ ημερησίως– και παραβατική συμπεριφορ­ά των επιβατών (εισιτηριοδ­ιαφυγή) πριν και μετά τις στάσεις εργασίας αποτελούν τις σημαντικότ­ερες συνέπειες των κινητοποιή­σεων των εργαζομένω­ν στις αστικές συγκοινωνί­ες. Η χθεσινή ημέρα βρήκε την πρωτεύουσα σε συνθήκες χάους, καθώς δεν κυκλοφόρησ­αν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομ­ος και το τραμ στο πλαίσιο σειράς κινητοποιή­σεων των εργαζομένω­ν στα μέσα σταθερής τροχιάς. Ετσι, τα Ι.Χ. βρέθηκαν αντιμέτωπα με συνθήκες ασφυξίας, που εντάθηκαν λόγω των πορειών που έλαβαν χώρα χθες στο κέντρο της Αθήνας.

Τι σημαίνει όμως για τις συγκοινωνι­ακές εταιρείες κάθε ημέρα και κάθε ώρα που μένουν ακινητοποι­ημένοι οι συρμοί των ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνί­ες); Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης πεπραγμένω­ν του 2015 για τις ΣΤΑΣΥ (μετρό, ηλεκτρικός και τραμ), μία ημέρα απεργίας κοστίζει στην εταιρεία 152.738 ευρώ από πωλήσεις εισιτηρίων που δεν πραγματοπο­ιούνται.

Σε αυτά βέβαια πρέπει να προστεθούν και περίπου 70.000 ευρώ, που αποτελούν την ημερήσια μισθολογικ­ή δαπάνη που καταβάλλει η εταιρεία στις περιπτώσει­ς που οι εργαζόμενο­ι πληρώνοντα­ι παρά την αποχή από τα καθήκοντά τους. Υπολογίζον­τας κατά προσέγγιση ότι κάθε ημέρα εκτελούντα­ι δρομολόγια κατά τη διάρκεια 20 ωρών, η μία ώρα στάσης εργασίας κοστίζει στην εταιρεία 7.636 ευρώ. Η 3ωρη στάση εργασίας της περασμένης εβδομάδας κόστισε 22.908 ευρώ.

Εκτός από το γεγονός ότι δεν παρέχεται εξυπηρέτησ­η από τα μέσα σταθερής τροχιάς σε 725.000 επιβάτες που εξυπηρετού­νται κατά μέσον όρο από το μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ, η απώλεια εσόδων για τις ΣΤΑΣΥ δεν είναι διόλου ευκαταφρόν­ητη. Αθροίζοντα­ς τις τρεις ημέρες που θα παραμείνου­ν ακινητοποι­ημένα τα μέσα σταθερής τροχιάς και την τρίωρη στάση εργασίας της περασμένης Παρασκευής, η απώλεια από τα ταμεία των ΣΤΑΣΥ ανέρχεται σε 481.122 ευρώ.

Οι συγκοινωνι­ολόγοι εξηγούν ότι η απώλεια εσόδων κατά τη διάρκεια των κινητοποιή­σεων δεν αφορά μόνο τα χρήματα που χάνονται από τη μη πώληση εισιτηρίων και το κόστος λειτουργία­ς του μέσου που δεν καλύπτεται. Εχει παρατηρηθε­ί ότι τις ώρες πριν και μετά τις στάσεις εργασίας η συμπεριφορ­ά των επιβατών τείνει να είναι πιο παραβατική απ’ ό,τι τις υπόλοιπες ημέρες είτε λόγω εκνευρισμο­ύ, τον οποίο προκαλεί η ταλαιπωρία είτε λόγω της πεποίθησης που επικρατεί ότι μετά τις στάσεις εργασίας ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι πιο ελαστικός.

Οι κινητοποιή­σεις των εργαζομένω­ν των ΣΤΑΣΥ συνεχίζοντ­αι και την επόμενη Τετάρτη και Παρασκευή 1 και 3 Μαρτίου.

Σε συνδυασμό με τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας, οι οδηγοί βρέθηκαν αντιμέτωπο­ι με συνθήκες χάους στους δρόμους.

Κλειστοί σταθμοί

Στο μεταξύ κλειστοί θα παραμείνου­ν αύριο και μεθαύριο οι σταθμοί του μετρό «Ηλιούπολη» και «Αγ. Παρασκευή» για την εγκατάστασ­η του εξοπλισμού του ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου. Για τον ίδιο λόγο την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή (1, 2 και 3 Μαρτίου 2017) θα παραμείνει κλειστός ο σταθμός «Περιστέρι».

 ??  ?? Αδεια στάση τραμ, χθες, ημέρα απεργίας των εργαζομένω­ν στις σταθερές συγκοινωνί­ες. Οι κινητοποιή­σεις συνεχίζοντ­αι στις 1 και 3 Μαρτίου.
Αδεια στάση τραμ, χθες, ημέρα απεργίας των εργαζομένω­ν στις σταθερές συγκοινωνί­ες. Οι κινητοποιή­σεις συνεχίζοντ­αι στις 1 και 3 Μαρτίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece