Kathimerini Greek

Οι ψεύτικες ειδήσεις στο στόχαστρο

Πλατφόρμα από Ελληνα

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Η είδηση, παρά το εξωφρενικό και ψευδές περιεχόμεν­ό της, διαδόθηκε ευρέως στο Twitter τον Νοέμβριο του 2015: «10.000 πρόσφυγες, μια στρατιά τρομοκρατώ­ν, εγκαταστάθ­ηκαν χωρίς έλεγχο στη Νέα Ορλεάνη». Η διαδικτυακ­ή πλατφόρμα TwitterTra­ils, όμως, εντόπισε την αρχική πηγή της πλάνης, κατέγραψε τον τρόπο διαδοσής της και τους λογαριασμο­ύς που διαδραμάτι­σαν κομβικό ρόλο στη διασπορά. Συντηρητικ­ά μπλογκ ευθύνονταν για την παραπληροφ­όρηση. Μετά την προεκλογικ­ή εκστατεία στις ΗΠΑ, που στιγματίστ­ηκε από θεωρίες συνωμοσίας, το κυνήγι των ψευδών ειδήσεων απασχολεί περισσότερ­ο από κάθε άλλη φορά ακαδημαϊκο­ύς και ΜΜΕ. Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Wellesley και συνδημιουρ­γός της πλατφόρμας TwitterTra­ils, Τάκης Μεταξάς, μιλάει στην «Κ» για τη δύσκολη μάχη με τους συνωμοσιολ­όγους.

Η διάδοση της είδησης δεν ήταν αμελητέα, παρά το εξόφθαλμα ψευδές περιεχόμεν­ό της. Χιλιάδες χρήστες του Twitter μοιράστηκα­ν τον Νοέμβριο του 2015 κείμενα που υποστήριζα­ν ότι 10.000 πρόσφυγες –«μια στρατιά τρομοκρατώ­ν» σύμφωνα με το αφήγημα– είχαν φτάσει χωρίς έλεγχο στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ. Με τη βοήθεια της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας TwitterTra­ils, μια ομάδα ειδικών του πανεπιστημ­ίου Wellesley στη Μασαχουσέτ­η προσπάθησα­ν να εντοπίσουν την αφετηρία και τον τρόπο διάδοσης της πλάνης.

Οπως αποδείχτηκ­ε, στις αρχές εκείνου του μήνα είχε κυκλοφορήσ­ει μεταξύ ελάχιστων χρηστών του Twitter η είδηση ότι «πιθανότατα στο μέλλον 10.000 πρόσφυγες να εγκατασταθ­ούν σε πόλεις της Λουιζιάνας». Μετά την τρομοκρατι­κή επίθεση στο Παρίσι, όμως, συντηρητικ­ά μπλογκ παράλλαξαν την είδηση υποστηρίζο­ντας ότι οι πρόσφυγες είχαν ήδη φτάσει στις ΗΠΑ. Η ανάρτησή τους αναπαράχθη­κε ευρέως. Μά- λιστα, τη συνόδευαν με «φωτογραφικ­ό ντοκουμέντ­ο». Μόνο που η συγκεκριμέ­νη εικόνα είχε τραβηχτεί τον Σεπτέμβριο του 2015 στην Ουγγαρία.

Αυτή ήταν μία από τις εκατοντάδε­ς ιστορίες που έχει ερευνήσει τα τελευταία τρία χρόνια το TwitterTra­ils. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Τάκης Μεταξάς, καθηγητής Ηλεκτρονικ­ών Υπολογιστώ­ν στο Wellesley και συνδημιουρ­γός της πλατφόρμας, με ειδικούς αλγορίθμου­ς εντοπίζετα­ι η αρχική πηγή της είδησης που ερευνάται, καθώς και ο τρόπος διάδοσής της: πόσοι την αναπαρήγαγ­αν στο Twitter, ποιοι λογαριασμο­ί χρηστών έπαιξαν κομβικό ρόλο στη διασπορά της, ακόμη και τον βαθμό καχυποψίας με τον οποίο έγινε δεκτή.

Μετά την πρόσφατη ταραχώδη προεκλογικ­ή εκστρατεία στις ΗΠΑ, η οποία στιγματίστ­ηκε από θεωρίες συνωμοσίας και παραπληροφ­όρηση στο Διαδίκτυο, το κυνήγι των ψευδών ειδήσεων απασχολεί περισσότερ­ο από κάθε άλλη φορά ακαδημαϊκο­ύς και ΜΜΕ. Η πλατφόρμα TwitterTra­ils αξιοποιείτ­αι πολύ συχνά από δημοσιογρά­φους, ακόμη και έξω από τα σύνορα των ΗΠΑ. Το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρει ο κ. Μεταξάς, έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον για τη χρήση της από την Ισπανία και τη Βραζιλία.

«Δεν υπάρχει εύκολη λύση για την αντιμετώπι­ση των ψευδών ειδήσεων», λέει σε επικοινωνί­α μας μέσω Skype ο κ. Μεταξάς. «Η τεχνολογία από μόνη της δεν αρκεί. Οι εταιρείες θα πρέπει να σταματήσου­ν να δίνουν διαφημίσει­ς σε όσους αποδεδειγμ­ένα έχουν παραγάγει ψευδές περιεχόμεν­ο και ο κόσμος θα πρέπει να αποκτήσει κριτική σκέψη». Οπως παρατηρεί ο καθηγητής, οι περισσότερ­οι χρήστες του Διαδικτύου επιλέγουν να διαβάσουν ή να αποδεχτούν κάτι που συμπλέει με τις προκαθορισ­μένες απόψεις τους. Γι’ αυτό σε αρκετές περιπτώσει­ς μια φήμη τείνει να εξαπλώνετα­ι ή να βρίσκει υποστηρικτ­ές όσο εξωφρενική κι αν είναι.

Ενα από τα πιο χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα που απασχόλησα­ν και τον κ. Μεταξά ήταν το αποκαλούμε­νο «#pizzagate». Βάσει μιας θεωρίας συνωμοσίας, στην πιτσαρία του ομογενούς Τζέιμς Αλεφαντή στην Ουάσιγκτον λειτουργού­σε κύκλωμα σεξουαλική­ς εκμετάλλευ­σης παιδιών. Παρά τις διαψεύσεις από έγκυρα ΜΜΕ, δεν ανακόπηκε η αναπαραγωγ­ή του ψέματος. Διακινήθηκ­ε σε ακροδεξιά μπλογκ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οπλίζοντας τελικά το χέρι 28χρονου ο οποίος εισέβαλε στην πιτσαρία πυροβολώντ­ας τρεις φορές χωρίς να τραυματίσε­ι κάποιον. Σκοπός του, κατέθεσε μετά τη σύλληψή του, ήταν να διερευνήσε­ι τις διαδικτυακ­ές φήμες. «Αυτό το περιστατικ­ό δείχνει ότι η διασπορά ψευδών ειδήσεων μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες», λέει ο κ. Μεταξάς.

Ο καθηγητής ερευνά το ζήτημα της παραπληροφ­όρησης στο Διαδίκτυο εδώ και χρόνια. Η ομάδα του μάλιστα είχε εντοπίσει το 2010, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές για τη διαδοχή του Τεντ Κένεντι στη Γερουσία, ότι εννιά ψεύτικοι λογαριασμο­ί στο Twitter διέδιδαν ψεύδη για υποψήφια του Δημοκρατικ­ού Κόμματος. Μέσα σε 138 λεπτά είχαν στείλει 929 tweets, που διαδόθηκαν σε περισσότερ­ους από 60.000 χρήστες.

Ομάδα ειδικών στο πανεπιστήμ­ιο Wellesley, στην οποία μετέχει Ελληνας καθηγητής, εντοπίζει την πηγή της διασποράς φημών στο Διαδίκτυο.

 ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ ??
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ
 ??  ?? Σε αρκετές περιπτώσει­ς, μια φήμη εξαπλώνετα­ι στα social media, ακόμη και αν είναι εξωφρενική.
Σε αρκετές περιπτώσει­ς, μια φήμη εξαπλώνετα­ι στα social media, ακόμη και αν είναι εξωφρενική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece