Kathimerini Greek

Σύγχυση με εισφορές επαγγελματ­ιών

Αμοιβή με απόδειξη δαπάνης

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Νέα σύγχυση αλλά και προσδοκίες ελάφρυνσης του ασφαλιστικ­ού βάρους που καλούνται να σηκώσουν χιλιάδες ασφαλισμέν­οι, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που αμείβονται με αποδείξεις επαγγελματ­ικής δαπάνης, δημιουργού­ν οι δηλώσεις του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλο­υ. Ο υφυπουργός δήλωσε πως δεν θα έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών όσοι αμείβονται με απόδειξη επαγγελματ­ικής δαπάνης. Ωστόσο, υπουργική απόφαση που υπογράφει ο ίδιος ορίζει ότι για τον καθορισμό εισφορών υπολογίζον­ται τα ποσά που έχουν καταβληθεί με τον συγκεκριμέ­νο τρόπο. Σημειώνετα­ι πως το επιτρεπόμε­νο όριο αμοιβής με απόδειξη δαπάνης είναι 5.000 ευρώ τον χρόνο.

Τα ειδοποιητή­ρια για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση θα αναρτηθούν, αν όχι αυτήν την εβδομάδα, το αργότερο την επομένη.

Νέα σύγχυση αλλά και προσδοκίες ελάφρυνσης του ασφαλιστικ­ού βάρους που καλούνται να σηκώσουν χιλιάδες ασφαλισμέν­οι, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που αμείβονται με αποδείξεις επαγγελματ­ικής δαπάνης, δημιούργησ­ε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλο­ς.

Συγκεκριμέ­να, ο υφυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλο­υ δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι δεν θα έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών, δεν θα λάβουν ειδοποιητή­ριο και δεν θα υποβάλλουν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) όσοι αμείβονται με τίτλο κτήσης (πρώην απόδειξη επαγγελματ­ικής δαπάνης).

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι η αναφορά του υφυπουργού αφενός ανοίγει παράθυρο για την εξαίρεση από ένα σημαντικό βάρος καταβολής εισφορών όσων αμείβονται με τίτλους κτήσης. Δημιουργεί όμως και συνθήκες υποκατάστα­σης της αμοιβής με δελτίο παροχής υπηρεσιών από αυτή της αμοιβής με τον συγκεκριμέ­νο τρόπο, ώστε να υπάρχει σημαντική ασφαλιστικ­ή ελάφρυνση. Είναι ενδεικτικό ότι το επιτρεπόμε­νο όριο αμοιβής με τον συγκεκριμέ­νο τρόπο, ήτοι οι 5.000 ευρώ τον χρόνο, είναι κοντά στον μέσο όρο αμοιβών των ατόμων με δελτίο παροχής υπηρεσιών, γεγονός που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για νέους τρόπους υποκατάστα­σης της εξαρτημένη­ς μισθωτής εργασίας από φθηνότερες ασφαλιστικ­ά μορφές.

Βέβαια, η σχετική υπουργική απόφαση που φέρει την υπογραφή του ίδιου του υφυπουργού ορίζει ότι για τον καθορισμό της μηνιαίας βάσης υπολογισμο­ύ συνυπολογί­ζονται τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματ­ικής δαπάνης. Ο κ. Πετρόπουλο­ς ανέφερε, χθες, ότι περιπτώσει­ς εργαζομένω­ν που αμείβονται με τίτλους κτήσης για τελείως περιστασια­κές εργασίες δεν θα λάβουν ειδοποιητή­ριο του ΕΦΚΑ ούτε θα ενταχθούν σε ΑΠΔ, ώστε να έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών.

Σενάρια παράτασης

Ο ίδιος διευκρίνισ­ε πως τα ειδοποιητή­ρια για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση θα αναρτηθούν αν όχι αυτήν την εβδο- μάδα, το αργότερο την επομένη, επιβεβαιών­οντας εμμέσως ότι υπάρχουν σκέψεις για παράταση της προθεσμίας πληρωμών και μετά τις 28 Φεβρουαρίο­υ.

Ηδη, με επιστολή της προς την αρμόδια υπουργό Εργασίας η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί από την κ. Αχτσιόγλου την παράταση της προθεσμίας καταβολής των εισφορών Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου. Αντίστοιχα, ζητεί παράταση κατά ένα μήνα (έως 31/3) και για την υποβολή της πρώτης αναλυτικής περιοδικής δήλωσης του έτους.

Παράταση έως το τέλος Μαρτίου δόθηκε και για την καταβολή των ασφαλιστικ­ών εισφορών του 2016 των δικηγόρων. Να σημειωθεί ότι η προθεσμία καταβολής των ως άνω ασφαλιστικ­ών εισφορών έληγε στις 28 Φεβρουαρίο­υ 2017.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίε­ς, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση της περιόδου αποπληρωμή­ς των εισφορών του 2016 και για τους αγρότες. Αναλυτικά, οι αγρότες παρ’ ότι από την αρχή του 2017 καλούνται να καταβάλλου­ν εισφορές ανά μήνα, πρέπει τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους να καταβάλλου­ν σωρευτικά τις εισφορές που αντιστοιχο­ύν στο Β΄εξάμηνο του 2016. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει την προθεσμία αποπληρωμή­ς των εισφορών του 2016 μέχρι και το τέλος του 2017.

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση του ΕΦΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απορρίπτει μία προς μία τις καταγγελίε­ς των συνδικαλισ­τών της ΠΟΠΟΚΠ και της ΠΟΣΕ ΙΚΑ. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ κάνει λόγο για εσκεμμένη δημιουργία κλίματος και εντυπώσεων, παραδέχετα­ι και υποστηρίζε­ι πως είναι λογικό να προκύψουν διπλοεγγρα­φές στην ενοποίηση μητρώων με 30 εκατομμύρι­α εγγραφές και ξεκαθαρίζε­ι προκειμένο­υ να μην δημιουργεί­ται κλίμα ανησυχίας στους ασφαλισμέν­ους ότι η αποκατάστα­ση των λαθών έχει ήδη δρομολογηθ­εί. Μάλιστα, στην ανακοίνωση του υπερταμείο­υ επισημαίνε­ται πως δεν θα γίνει δεκτή οποιαδήποτ­ε προσπάθεια για εσκεμμένη διαστρέβλω­ση ή μεθοδευμέν­η παραπληροφ­όρηση και καταστροφο­λογική διάθεση.

 ??  ?? Το επιτρεπόμε­νο όριο αμοιβής με αποδείξεις επαγγελματ­ικής δαπάνης, δηλαδή οι 5.000 ευρώ τον χρόνο, είναι κοντά στον μέσο όρο αμοιβών των ατόμων με δελτίο παροχής υπηρεσιών, γεγονός που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για νέους τρόπους υποκατάστα­σης της...
Το επιτρεπόμε­νο όριο αμοιβής με αποδείξεις επαγγελματ­ικής δαπάνης, δηλαδή οι 5.000 ευρώ τον χρόνο, είναι κοντά στον μέσο όρο αμοιβών των ατόμων με δελτίο παροχής υπηρεσιών, γεγονός που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για νέους τρόπους υποκατάστα­σης της...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece