Kathimerini Greek

Πρώτο μήνυμα διοίκησης Τραμπ για την Ελλάδα

«Είναι πρόβλημα της Ευρώπης»

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Το πρώτο σαφές μήνυμα της διοίκησης Τραμπ ότι δεν ενθαρρύνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας εξέπεμψε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν, λέγοντας πως η ελληνική κρίση «είναι βασικά πρόβλημα της Ευρώπης». Η θέση της Ουάσιγκτον ενισχύει όσους στο ΔΝΤ θέλουν να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Ευρωζώνη για ελάφρυνση του χρέους. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει εμπλοκή στη συμμετοχή του Ταμείου και να οδηγήσει σε αδιέξοδο το ελληνικό πρόγραμμα. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισ­ε ότι για να επιστρέψει το Ταμείο, χρειάζεται αξιόπιστη δέσμευση για συγκεκριμέ­να μέτρα ανακούφιση­ς του χρέους, έστω κι αν αυτά εφαρμοστού­ν αργότερα.

Η οικονομική κρίση της Ελλάδας είναι «βασικά πρόβλημα της Ευρώπης», είπε χθες ο νέος υπουργός Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, επιβεβαιών­οντας τις εκτιμήσεις που υπήρχαν ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ενισχύσει τη σκληρή γραμμή του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου και δεν θα ενθαρρύνει την περαιτέρω συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις διευκρίνιζ­ε ότι για να επιστρέψει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, απαιτείται, εκτός από τις μεταρρυθμί­σεις, προκαταβολ­ική «αξιόπιστη δέσμευση για συγκεκριμέ­να μέτρα ανακούφιση­ς του χρέους», έστω κι αν αυτά εφαρμοστού­ν αργότερα.

Το σκέλος του χρέους είναι εξίσου σημαντικό με το σκέλος των μεταρρυθμί­σεων τόνισε ο Ράις, θέλοντας να διαλύσει εντυπώσεις που δημιούργησ­αν οι προχθεσινέ­ς δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνάντησή της με την Αγκελα Μέρκελ, ότι ίσως το Ταμείο βάζει στην άκρη τις απαιτήσεις του για ρύθμιση του χρέους και απαιτεί πλέον μόνο μεταρρυθμί­σεις απ’ την Ελλάδα.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ αναμένει να γίνει συζήτηση για το χρέος σε συνέχεια των συζητήσεων για τις μεταρρυθμί­σεις. Και τα δύο αυτά σκέλη, χρέος και μεταρρυθμί­σεις, πρέπει να ικανοποιού­νται προτού διατυπωθεί εισήγηση για συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η παρέμβαση Μνούτσιν χθες φώτισε την εικόνα περισσότερ­ο. Ο Αμερικανός υπουργός έστειλε σήμα ότι οι ΗΠΑ δεν θα διευκολύνο­υν την τάση στο ΔΝΤ, που εκπροσωπεί­ται κυρίως από τους Ευρωπαίους και θέλει τη συμμετοχή του Ταμείου πάση θυσία στο ελληνικό πρόγραμμα, έστω κι αν τα νούμερα για το χρέος δεν βγαίνουν, όπως λένε οι αναλυτές του.

Ετσι, εκτιμάται ότι το Ταμείο θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Γερμανία για ελάφρυνση του χρέους, αλλά αν αυτή η πίεση δεν ευοδωθεί – πράγμα πιθανό, ενόψει και των γερμανικών εκλογών, ίσως να μη συμμετάσχε­ι στο πρόγραμμα. Η τελευταία εκδοχή δεν θα είναι χωρίς επιπλοκές, παρότι εκ πρώτης όψεως μια απομάκρυνσ­η του Ταμείου μπορεί να φαίνεται επιθυμητή. Κι αυτό γιατί οι κυβερνήσει­ς τόσο της Γερμανίας όσο και της Ολλανδίας έχουν δεσμευθεί έναντι των κοινοβουλί­ων τους ότι δεν θα προχωρήσου­ν σε περαιτέρω εκταμιεύσε­ις για το ελληνικό πρόγραμμα, αν δεν συμμετάσχε­ι εν τω μεταξύ το ΔΝΤ.

Εξάλλου, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αποφύγει τα σκληρά μέτρα που υπαγόρευσε μεν το ΔΝΤ, αλλά αποδέχθηκε στη συνέχεια και το Eurogroup.

Μια ενδιάμεση λύση, με συνέχιση της σημερινής μορφής συμμετοχής του ΔΝΤ, ως τεχνικού συμβούλου, είναι πιθανή, αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσ­ει τα ευρωπαϊκά κοινοβούλι­α.

Ο κ. Μνούτσιν συνομίλησε την Τρίτη με την Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ο Τζ. Ράις χθες, επιβεβαιών­οντας ταυτόχρονα την πληροφορία ότι είχε επίσης πρόσφατα συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό διπλωμάτη της κυβέρνησης Ομπάμα, τον οποίο επικαλείτα­ι η Wall Street Journal, Νέιθαν Σιτς, το ΔΝΤ δεν αναμένεται να εκταμιεύσε­ι κεφάλαια για την Ελλάδα στο ορατό μέλλον, καθώς η Γερμανία, λόγω εκλογών,

«Οι μεταρρυθμί­σεις είναι εξίσου σημαντικές με την ελάφρυνση χρέους», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζ. Ράις.

δεν προβλέπετα­ι να προχωρήσει στην ελάφρυνση χρέους που θα επέτρεπε κάτι τέτοιο. Σε μία ακόμη σχετική εξέλιξη, εξάλλου, χθες δόθηκε στη δημοσιότητ­α σημείωμα του Ταμείου για το θέμα της αντιμετώπι­σης του δημοσίου χρέους, στο οποίο γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα, ως μιας χώρας στην οποία το κριτήριο βιωσιμότητ­ας χρέους δεν είναι το απόλυτο ύψος του, αλλά το κόστος εξυπηρέτησ­ής του. Ετσι, δεν απαιτείται «κούρεμα», αλλά επέκταση των ωριμάνσεων και μείωση των επιτοκίων.

Οι συγγραφείς, στους οποίους περιλαμβάν­ονται ο Πόουλ Τόμσεν και ο επικεφαλής οικονομολό­γος του Ταμείου Μορίς Ομπστφελντ, διατυπώνου­ν, εξάλλου, την άποψη ότι σε ορισμένες περιπτώσει­ς είναι σκόπιμο η ελάφρυνση του χρέους να χορηγείται υπό τον όρο της εφαρμογής ενός προγράμματ­ος. Αν και εδώ δεν αναφέρεται ειδικά η Ελλάδα, σημειώνετα­ι ότι κάτι τέτοιο συνιστάται σε περιπτώσει­ς όπου «υπάρχουν ανησυχίες σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του ενδιαφερόμ­ενου κράτους στην οικονομική προσαρμογή».

 ??  ?? Ο νέος υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν συνομίλησε την Τρίτη με την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ πρόσφατα είχε συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα.
Ο νέος υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν συνομίλησε την Τρίτη με την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ πρόσφατα είχε συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece