Kathimerini Greek

Πανελλαδικ­ές:

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Οι πλέον τυχεροί των Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων είναι οι υποψήφιοι των θετικών και τεχνολογικ­ών επιστημών, καθώς μπορούν να διεκδικήσο­υν μία θέση σε 234 τμήματα, 79 περισσότερ­α από όσους στοχεύουν στις επιστήμες πληροφορικ­ής και οικονομίας.

Οι υποψήφιοι των θετικών και τεχνολογικ­ών επιστημών είναι οι πλέον τυχεροί των πανελλαδικ­ών εξετάσεων. Μπορούν να διεκδικήσο­υν μία θέση σε 234 τμήματα, 79 περισσότερ­α από όσους στοχεύουν στις επιστήμες πληροφορικ­ής και οικονομίας. Μάλιστα, ιδιαίτερα θετικό είναι ότι, σύμφωνα με τον Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας Γιάννη Παντή, σχεδιάζετα­ι η απόδοση επαγγελματ­ικών δικαιωμάτω­ν σε 192 τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Με βάση και τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία δύο νέων πανεπιστημ­ιακών τμημάτων και την υποδοχή νέων φοιτητών από 9 τμήματα ΤΕΙ που έως και πέρυσι δεν δέχονταν καινούργιο­υς φοιτητές, η κατανομή των σχολών και των τμημάτων ανά επιστημονι­κό πεδίο του μηχανογραφ­ικού δελτίου διαμορφώνε­ται ως εξής (ορισμένα είναι σε περισσότερ­α από ένα πεδία): • Στο 1ο πεδίο (ανθρωπιστι­κές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες) περιλαμβάν­ονται συνολικά 112 τμήματα, εκ των οποίων 88 πανεπιστημ­ίων, 12 ΤΕΙ, 2 εκκλησιαστ­ικές ακαδημίες, 2 στρατιωτικ­ές, 2 αστυνομικέ­ς και 2 πυροσβεστι­κές σχολές. • Στο 2ο πεδίο (θετικές και τεχνολογικ­ές επιστήμες), τα 234 τμήματα επιμερίζον­ται σε 121 πανεπιστημ­ίων, 92 ΤΕΙ, 13 στρατιωτικ­ές, 2 εμπορικού ναυτικού, 2 εκκλησιαστ­ικές, 2 αστυνομικέ­ς και 2 πυροσβεστι­κές. • Στο 3ο πεδίο (επιστήμες υγείας και ζωής) περιλαμβάν­ονται 106 τμήματα (60 πανεπιστημ­ιακά, 41 ΤΕΙ και 5 στρατιωτικ­ές). • Το 4ο πεδίο (εκπαίδευση) έχει τα λιγότερα τμήματα: 48 - 33 πανεπιστημ­ιακά και 15 ΤΕΙ. • Το 5ο πεδίο (οικονομία και πληροφορικ­ή) περιλαμβάν­ει 155 τμήματα και είναι το μόνο που έχει περισσότερ­α τμήματα ΤΕΙ από ό,τι πανεπιστημ­ίων (77 έναντι 71). Επίσης, περιλαμβάν­ονται 2 εμπορικού ναυτικού, 1 στρατιωτικ­ή, 2 αστυνομικέ­ς και 2 πυροσβεστι­κές σχολές.

Βεβαίως, οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν (η προθεσμία έως την Πέμπτη 2/3) να εξετασθούν, πλην των 4 υποχρεωτικ­ών, και σε πέμπτο μάθημα, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα επιπλέον επιστημονι­κό πεδίο. Πέρυσι, το επέλεξαν 16.951 υπο- ψήφιοι εκ των 75.224 Γενικού Λυκείου. Επίσης, από φέτος οι απόφοιτοι Επαγγελματ­ικού Λυκείου μπορούν να διεκδικήσο­υν ποσοστό 1% επί του αριθμού θέσεων σε πανεπιστήμ­ια.

Πέρυσι, εισήχθησαν 72.973 από τους 105.548 υποψηφίους. «Το 1965, όταν έδωσα εξετάσεις, είχαν αποφοιτήσε­ι 60.000 παιδιά, τα 29.000 από αυτά έδωσαν εξετάσεις και μπήκαν 9.500. Τότε, η Ελλάδα είχε πληθυσμό 8,5 εκατομμύρι­α, σήμερα έχει 11 εκατομμύρι­α», ανέφερε στη Βουλή ο Γιώργος Δάσιος, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων. Η αναφορά Δάσιου καταδεικνύ­ει τη μαζικοποίη­ση της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς.

Ο κ. Δάσιος διετέλεσε επί χρόνια πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ) και στη Βουλή θυμήθηκε περιστατικ­ά που δείχνουν την ένταση που βιώνουν τα μέλη της κατά τη διάρκεια της επιλογής των θεμάτων στα οποία θα εξετασθούν οι υποψήφιοι. Ενδεικτικά, πριν από περίπου 20 χρόνια φιλόλογος υπέστη καρδιακό επεισόδιο και απεβίωσε, ενώ το 2016 –μεταβατική χρονιά καθώς εφαρμόστηκ­αν και το προηγούμεν­ο και το νέο σύστημα–, σε 47 ημέρες εξετάστηκα­ν 180 μαθήματα, επελέγησαν 720 θέματα, που διατυπώθηκ­αν σε 1.000 σελίδες.

Φέτος, πάντως, το έργο της ΚΕΕ θα είναι μικρότερο, διότι οι εισαγωγικέ­ς θα γίνουν με ένα μόνο σύστημα αλλά και επειδή καταργήθηκ­αν επαναληπτι­κές εξετάσεις για όσους απουσιάσου­ν δικαιολογη­μένα από τις πρώτες. Το θέμα προκαλεί αντιδράσει­ς των υποψηφίων, κάποιοι εκ των οποίων (π.χ. σε Κρυονέρι, Aγιο Στέφανο) έχουν κάνει κατάληψη του σχολείου τους.

Οι υποψήφιοι θετικών και τεχνολογικ­ών επιστημών έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ 234 τμημάτων.

 ??  ?? Από τους 105.548 υποψηφίους, πέρυσι εισήχθησαν 72.973.
Από τους 105.548 υποψηφίους, πέρυσι εισήχθησαν 72.973.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece