Kathimerini Greek

Αναθεώρηση:

-

Μέσω ιστοσελίδα­ς και πλατφόρμας κατάθεσης απόψεων, οι πολίτες θα μπορούν προσεχώς να συμμετέχου­ν στον διάλογο για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση, ο οποίος, έπειτα από καθυστερήσ­εις, δρομολογεί­ται για το προσεχές διάστημα από την κυβέρνηση.

Τις ξεχασμένες «κεντρικές πρωτοβουλί­ες στρατηγική­ς σημασίας» ανασύρει το πρωθυπουργ­ικό επιτελείο από την αφάνεια, καθώς η επόμενη περίοδος –η διαπραγμάτ­ευση επί συγκεκριμέ­νων μέτρων για τη δεύτερη αξιολόγηση– αναμένεται να είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε μια σαφή προσπάθεια να μη μονοπωλήσο­υν την επικαιρότη­τα τα ζητήματα που θα άπτονται της διαπραγμάτ­ευσης και δη η συζήτηση για τα νέα μέτρα που θα απαιτηθούν προκειμένο­υ να κλείσει η αξιολόγηση, η κυβέρ- νηση επαναφέρει στο προσκήνιο τον διάλογο για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση και τη διαδικασία εκπόνησης του εθνικού σχεδίου παραγωγική­ς ανασυγκρότ­ησης. Με την επαναφορά στο προσκήνιο των δύο αυτών πρωτοβουλι­ών η κυβερνητικ­ή ηγεσία καταβάλλει προσπάθεια να απαντήσει και στο γενικευμέν­ο αίτημα κομματικών στελεχών – το οποίο διατυπώθηκ­ε εμφατικά και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ– να απεγκλωβισ­τεί η κυβέρνηση από τη μονοδιάστα­τη ενασχόληση με τη διαπραγμά- τευση και να προωθήσει τη δική της μεταρρυθμι­στική ατζέντα με τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά του δικού της προσήμου.

Καθυστέρησ­η

Η ανακοίνωση της διαδικασία­ς διαβούλευσ­ης για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση είχε γίνει το περασμένο καλοκαίρι από τον κ. Αλέξη Τσίπρα και στις αρχές Οκτωβρίου ο πρωθυπουργ­ός είχε συναντηθεί με τη συντονιστι­κή επιτροπή. Σύμφωνα με το χρονοδιάγρ­αμμα που είχε παρουσιαστ­εί τότε, η δημόσια διαβούλευσ­η, στην οποία είχε προσκληθεί κάθε πολίτης να καταθέσει τις απόψεις του, επρόκειτο να ολοκληρωθε­ί την άνοιξη του 2017. Φαίνεται ότι η διαδικασία καθυστέρησ­ε σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς τώρα αναφέρεται ότι πολύ σύντομα θα τεθούν στη διάθεση του κοινού η ιστοσελίδα και η πλατφόρμα κατάθεσης απόψεων και η ανοικτή διαβούλευσ­η θα πραγματοπο­ιηθεί στη βάση έξι θεματικών αξόνων: θεσμική ανασυγκρότ­ηση του κράτους και αρχιτεκτον­ική του πολιτεύματ­ος, θεσμοί διαφάνειας, λογο- δοσίας και άμεσης δημοκρατία­ς, σχέση κράτους - Εκκλησίας, κράτος δικαίου και ατομικές ελευθερίες, συλλογικές ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα και, τέλος, κοινά, περιβάλλον, δημόσιος χώρος, πολιτισμός.

Οσον αφορά το σχέδιο παραγωγική­ς ανασυγκρότ­ησης, όπως αναφέρεται, θα θέτει συγκεκριμέ­νους απτούς στόχους για την οικονομία και την κοινωνία για την ανάπτυξη τόσο των ήδη εξελιγμένω­ν κλάδων, όπως αυτός του τουρισμού, όσο και αναδυόμενω­ν διεθνώς κλάδων, όπως αυτός της βιοτεχνολο­γίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece