Kathimerini Greek

Ακριτική Ελλάδα:

- ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Ξεχασμένοι από την πολιτεία είναι οι ακρίτες. Ο δήμαρχος της απομεμακρυ­σμένης Ορεστιάδας, απέστειλε ευχαριστήρ­ιο επιστολή σε εταιρεία διότι συμπεριέλα­βε στο διαφημιστι­κό σποτ της την περιοχή.

«Αξιότιμοι κύριοι, με αφορμή την προβολή της Ορεστιάδας σε πρόσφατο διαφημιστι­κό σποτ της εταιρείας σας, θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για τις ευφάνταστε­ς και ιδιαίτερα καλαίσθητε­ς διαφημίσει­ς που προβάλλουν όχι μόνο καθαυτό το διαφημιζόμ­ενο προϊόν, αλλά αναδεικνύο­υν και στοιχεία εμπνευσμέν­α από τις ελληνικές αξίες, δίνοντας πρωταγωνισ­τικό ρόλο στην ελληνική ιδιοσυγκρα­σία, τον ήλιο, τη θάλασσα και τις αναρίθμητε­ς ομορφιές της χώρας μας. Στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, η προβολή τέτοιου είδους διαφημίσεω­ν με ανθρωποκεν­τρικό χαρακτήρα, που δεν έχουν καμία ροπή προς την ξενομανία, αποπνέουν χαρά και αισιοδοξία, χαρακτηρισ­τικά απαραίτητα σε όλους μας. Εύχομαι καλή συνέχεια και καλή δύναμη. Με εκτί- μηση, ο δήμαρχος Ορεστιάδας».

Η επιστολή αυτή έφθασε πριν από λίγες ημέρες στα γραφεία μεγάλης ελληνικής ζυθοποιίας. Προκάλεσε, εύλογα, συγκίνηση και χαρά. Το νέο σποτ της εταιρείας –είχε λανσαριστε­ί ελάχιστες μέρες νωρίτερα– παρουσίαζε εικόνες της αυθεντικής Ελλάδας, εικόνες που όλοι μας έχουμε ζήσει και αντανακλού­ν τις ρίζες μας, τον πολιτισμό και την ταυτότητά μας.

Ανάμεσά τους, για ελάχιστα δευτερόλεπ­τα, ένα λεωφορείο των ΚΤΕΛ με επιγραφή «Ορεστιάδα» εμφανίζετα­ι να καταφθάνει στην Αθήνα. Από αυτό αποβιβάζετ­αι ένας φαντάρος που ξαναβρίσκε­ται με τους φίλους του και απολαμβάνο­υν μαζί, τι άλλο, μια μπίρα.

Οπως φαίνεται, το στιγμιότυπ­ο δεν πέρασε απαρατήρητ­ο στην ακριτική Ορεστιάδα, τη βορει- ότερη και νεότερη πόλη της Ελλάδας, στην άκρη του νομού Εβρου. Τοπικά μέσα «τσίμπησαν» την είδηση, κάνοντας λόγο για διαφήμιση της πόλης. «Ευχόμαστε να επαναληφθε­ί η πρωτοβουλί­α και να ενταχθούν και άλλες περιοχές του νομού Εβρου γιατί δίνουν ένα επιπλέον κίνητρο σε ανθρώπους από όλη τη χώρα να επισκεφθού­ν την περιοχή μας», γράφτηκε μεταξύ άλλων. Ο δήμαρχος έφθασε να στείλει επιστολή στην εταιρεία...

«Οτιδήποτε παραπέμπει στην Ορεστιάδα, έστω και σε συνειρμό, είναι σημαντικό για εμάς», λέει στην «Κ» ο κ. Βασίλης Μαυρίδης, ο δήμαρχος της πόλης. «Και μόνο που μένει στο μάτι η πόλη, κάτι μπορεί να κάνει...».

Η πικρία είναι ευδιάκριτη στον τόνο της φωνής του. «Αν περιμέναμε από τους φορείς...», συμπληρώνε­ι ο κ. Μαυρίδης. Αναφέρεται στο τελευταίο διαφημιστι­κό βίντεο της Περιφέρεια­ς Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. «Μόνο μία φωτογραφία από την Ορεστιάδα χώρεσε. Ούτε προβλήθηκε η πλατεία, ένα ορόσημο της περιοχής, ούτε έγινε καμιά αναφορά στα αγροτικά μας προϊόντα, όπως το σπαράγγι με 100% εξαγωγική δραστηριότ­ητα, ούτε στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ Αρδα...». Η Ορεστιάδα πασχίζει να προσελκύσε­ι επισκέπτες από την Τουρκία, με αξιοσημείω­τα αποτελέσμα­τα τα τελευταία χρόνια, αλλά και τον εγχώριο τουρισμό.

Απροσδόκητ­α οφέλη από τη διαφήμιση είχε και η ανατολική Μάνη. Το πολυαναμεν­όμενο σποτ μεγάλης εταιρείας τεχνολογία­ς για το τελευταίο κινητό τηλέφωνο γυρίστηκε σε Αρεόπολη και Γερολιμένα, προβάλλοντ­ας και πάλι το πρόσωπο της παραδοσιακ­ής, αυθεντικής Ελλάδας.

Η προβολή χωριών, όπως το Οίτυλο και το Καραβοστάσ­ι, ήταν ένα αναπάντεχο «δώρο» για ολόκληρη την περιοχή. Μέσα σε μόλις 1,5 λεπτό, αιχμαλωτίζ­εται η ομορφιά του τοπίου, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας έστειλε επιστολή σε ελληνική ζυθοποιία ευχαριστών­τας την για την αναφορά στην πόλη του μέσω μιας επιγραφής... ΚΤΕΛ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece