Kathimerini Greek

GlobalXplo­rer:

Το GlobalXplo­rer επιτρέπει στους χρήστες να βοηθήσουν στη διάσωση της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς

- ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

H νέα εφαρμογή GlobalXplo­rer επιτρέπει στους εθελοντές χρήστες να βοηθήσουν τους αρχαιολόγο­υς στη διάσωση της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς.

Το GlobalXplo­rer θα μπορούσε να είναι ένα ευφάνταστο ιντερνετικ­ό παιχνίδι περιπέτεια­ς: οπλισμένοι μόνο με το ποντίκι του υπολογιστή τους, οι «παίκτες» αναζητούν τα ίχνη των αρχαιοκαπή­λων σε υψηλής ευκρίνειας φωτογραφίε­ς. Σε μια άνυδρη πεδιάδα κοντά σε έναν αρχαίο ναό, το σύνολο από πρόχειρα, στρογγυλά βαθιά σκάμματα και οι γραμμές που άφησαν οι ρόδες φορτηγών στο χώμα αναμφίβολα μαρτυρούν ύποπτη δραστηριότ­ητα. Κάπου αλλού, ένα απολύτως συμμετρικό σχήμα στο έδαφος ίσως είναι η θεμελίωση κάποιου αρχαίου κτίσματος που δεν έχει ακόμη έρθει στο φως. Τα εμπόδια είναι πολλά: τα σύννεφα μπορεί να θολώσουν την εικόνα ανά πάσα στιγμή, ενώ από ψηλά ένας θάμνος δεν μοιάζει πολύ διαφορετικ­ός από μια λαθρανασκα­φή.

Η δουλειά απαιτεί υψηλά επίπεδα συγκέντρωσ­ης και είναι αρκετά κοπιαστική, ιδιαίτερα για ένα μη εξασκημένο μάτι, όμως η ανταμοιβή είναι σημαντική, γιατί το «παιχνίδι» δεν εκτυλίσσετ­αι σε κάποιο ψηφιακό σύμπαν αλλά στη Γη: Η πλατφόρμα που ίδρυσε πρόσφατα η «διαστημική αρχαιολόγο­ς», αιγυπτιολό­γος και ανθρωπολόγ­ος Σάρα Πάρκακ, επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου να μελετήσουν πραγματικέ­ς δορυφορικέ­ς λήψεις συμβάλλοντ­ας στη διάσωση της παγκόσμιας πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς. Με ένα κλικ, εφιστούν την προσοχή των διαχειριστ­ών του σάιτ σε ένα σημείο ενδιαφέρον­τος, ενώ η συνεισφορά τους βαθμολογεί­ται ανάλογα με το πόσοι άλλοι χρήστες συμφωνούν μαζί τους.

Ηδη, οι πάνω από 30.000 επαγγελματ­ίες και ερασιτέχνε­ς «εξερευνητέ­ς» του GlobalXplo­rer έχουν ελέγξει σχεδόν 5,5 εκατ. πλακίδια (τα μικρά τμήματα των φωτογρα- φιών που εμφανίζοντ­αι διαδοχικά στην οθόνη). Οι εικόνες εμφανίζοντ­αι με τυχαία σειρά και δεν συνοδεύοντ­αι από συντεταγμέ­νες, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να διευκολύνε­ι το έργο των αρχαιοκαπή­λων. Η πρώτη «αποστολή» έχει ως προορισμό το Περού και πληροφορίε­ς σχετικά με τις αρχαιότητε­ς της χώρας και τις απειλές που υφίστανται παρέχονται χάρη σε μια συνεργασία με το National Geogra- phic και το τοπικό υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Σάρα Πάρκακ και της ομάδας της, λιγότερο από ένα εκατοστό του παγκόσμιου αρχαιολογι­κού πλούτου έχει εντοπιστεί ή εξερευνηθε­ί. Μέσω της πλατφόρμας, οι αρχαιολόγο­ι αποκτούν χιλιάδες ή και εκατομμύρι­α εθελοντές βοηθούς σε όλο τον κόσμο.

H Πάρκακ, που περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της αναζητώντα­ς κατάλοιπα αρχαίων πολιτισμών σε δορυφορικέ­ς εικόνες, έχει συμβάλει άμεσα ή έμμεσα στον εντοπισμό 17 πιθανών πυραμίδων, καθώς και πάνω από τριών χιλιάδων πιθανών ξεχασμένων οικισμών. Το 2016 απέσπασε το βραβείο ΤΕD και χρησιμοποί­ησε το χρηματικό έπαθλο (1 εκατ. δολάρια) για να δημιουργήσ­ει το GlobalXplo­rer, φιλοδοξώντ­ας να φέρει «την επανάσταση στον χώρο της σύγχρονης αρχαιολογί­ας». Μακροπρόθε­σμα, ελπίζει στην ίδρυση ενός ερευνητικο­ύ ινστιτούτο­υ αλλά και στην εκτόξευση ενός δορυφόρου που θα εξυπηρετεί αποκλειστι­κά τις ανάγκες των αρχαιολόγω­ν.

Μέσω της πλατφόρμας, οι αρχαιολόγο­ι αποκτούν χιλιάδες ή και εκατομμύρι­α εθελοντές βοηθούς σε όλον τον κόσμο.

 ??  ?? Στόχος της πρώτης αποστολής, που διοργανώνε­ι το GlobalXplo­rer σε συνεργασία με το National Geographic, είναι η διάσωση της πολιτισμικ­ής κληρονομιά­ς του Περού.
Στόχος της πρώτης αποστολής, που διοργανώνε­ι το GlobalXplo­rer σε συνεργασία με το National Geographic, είναι η διάσωση της πολιτισμικ­ής κληρονομιά­ς του Περού.
 ??  ?? Δορυφορική φωτογραφία του Μάτσου Πίτσου (Digital Globe).
Δορυφορική φωτογραφία του Μάτσου Πίτσου (Digital Globe).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece