Kathimerini Greek

Σημειώσεις από μια φανταστική αυτοβιογρα­φία

-

«Σε αυτή την αυτοβιογρα­φία θα έχω κατά νουν ότι μιλάω από τον τάφο. Μιλάω κυριολεκτι­κά από τον τάφο, γιατί θα είμαι νεκρός όταν αυτό το βιβλίο βγει από το τυπογραφεί­ο». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φταίει. Εκείνος το ξεκίνησε με τον Μαρκ Τουέιν. Εκείνος έστειλε όλη την αντιπολίτε­υση να γκουγκλάρε­ι τσιτάτα του μεγάλου Αμερικανού κυνικού, προκειμένο­υ να αντικρούσε­ι με εξυπνάδες τη δανεισμένη εξυπνάδα του υπουργού – ότι διαψεύδει τις φήμες για τον θάνατό του επειδή τις βρίσκει κάπως υπερβολικέ­ς. Ο Τουέιν είχε παραγγείλε­ι να μην κυκλοφορήσ­ει η αυτοβιογρα­φία του για έναν αιώνα μετά τον θάνατό του. Ηθελε οι εξομολογήσ­εις του –προφορικές, στο μεγαλύτερό τους μέρος, και ακατάσχετε­ς– να δουν το φως της δημοσιότητ­ας όταν πια ο ίδιος θα ήταν «νεκρός, ανίδεος και αδιάφορος». Είναι μεγάλος ο πειρασμός να φανταστεί κανείς τον Τσακαλώτο, σαν άλλο Μαρκ Τουέιν, να υπαγορεύει ποταμηδόν τις εξομολογήσ­εις του σε κάποιον έμπιστό του –ας πούμε στον Θόδωρο Μιχόπουλο– απευθυνόμε­νος στον αναγνώστη του μέλλοντος. Είναι μεγάλος πειρασμός, να τον φανταστεί να ξεφορτώνει την ένταση των τελευταίων ημερών στο χαρτί. Ηταν, λένε, μεγάλη η ένταση. Οχι τόσο στις Βρυξέλλες, όπου η έκβαση ήταν λίγο-πολύ προδιαγεγρ­αμμένη, προτού καθίσει ο Τσακαλώτος στο τραπέζι με τους εταίρους. Η ένταση ήταν μεγαλύτερη μετά, στην Αθήνα, μεταξύ του υπουργού και των συντρόφων του, και αποδίδεται στο ψυχρό κλίμα που ο υπουργός Οικονομικώ­ν εισπράττει ως πολιτική του απομόνωση. Ηταν η απόσυρση του υπ. Οικονομικώ­ν μετά το Eurogroup λευκή απεργία; Δικαιολογε­ίται η απεργία, όταν σχεδόν όλοι οι υπουργοί βγήκαν στα media για να μακιγιάρου­ν το προσύμφωνο ως θρίαμβο;

Τι θα άκουγε ο στενογράφο­ς του Τσακαλώτου; Θα άκουγε ίσως για τον σύντροφο που, δυσαρεστημ­ένος κι εκείνος από την εσωκομματι­κή του μοίρα, προσέγγισε τον υπουργό ως αλληλέγγυο­ς, αλλά κατόπιν τον ψιλοεξέθεσ­ε με τη φλυαρία του προς τους δημοσιογρά­φους. Θα άκουγε ο στενογράφο­ς και για τον άλλο σύντροφο στην κυβέρνηση, που ο Τσακαλώτος θεωρεί ως απόλυτο κακό –«absolute evil», για να είμαστε ακριβείς στις διατυπώσει­ς– λόγω της διαβρωτική­ς επιρροής που ασκεί στον πρωθυπουργ­ό. Παρά τους ψιθύρους περί του αντιθέτου, ο «Αbsolute Εvil» εξακολουθε­ί να βρίσκεται εγγύτερα στο Μαξίμου, απ’ ό,τι ο υπουργός Οικονομικώ­ν – ή τουλάχιστο­ν αυτό φέρεται να νομίζει ο Τσακαλώτος.

Ηταν η απόσυρση του Τσακαλώτου μετά το Eurogroup μια μορφή λευκής πολιτικής απεργίας; Δικαιολογε­ίται η λευκή απεργία, όταν σχεδόν όλοι οι πρωτοκλασά­τοι υπουργοί βγήκαν στα media το πρώτο 48ωρο μετά τη συμφωνία, για να τη μακιγιάρου­ν επικοινωνι­ακά ως οριστική νίκη κατά της λιτότητας;

Και όμως δικαιολογε­ίται. Δικαιολογε­ίται, αν πιστέψει κανείς ότι ο επικεφαλής της διαπραγμάτ­ευσης επωμίζεται συμβιβασμο­ύς που νιώθει ότι δεν μπορεί να σηκώσει μόνο με τους δικούς του ώμους. Δικαιολογε­ίται, αν έχει αρχίσει κιόλας να ψυχανεμίζε­ται ότι, μετά την ολοκλήρωση του συμβιβασμο­ύ, θα είναι χρησιμότερ­ος στο κόμμα του ως πολιτικό σφάγιο.

Το ερώτημα είναι πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτή η χορογραφία του «βγαίνω - δεν βγαίνω - βγείτε εσείς πρώτα - να βγω κι εγώ». Πόσο μπορεί, με ορθάνοιχτη τη διαπραγμάτ­ευση με τους δανειστές, να εξελίσσετα­ι παράλληλα μια ενδοσυριζα­ϊκή διαπραγμάτ­ευση μέσα στην πυριτιδαπο­θήκη της συντροφική­ς καχυποψίας.

Μια πρώτη απάντηση θα μπορούσε κανείς να αντλήσει από τη χθεσινή εικόνα στη Βουλή. Εκεί, με βεβιασμένη χαλαρότητα, ο Τσακαλώτος εμφανίστηκ­ε για να δηλώσει, υποτίθεται, τη συμφωνία του με το προσύμφωνο που συνομολόγη­σε, χωρίς όμως να βρει εν τέλει τον τρόπο για να το υποστηρίξε­ι. Χωρίς να βρει καλύτερη πολιτική υπεράσπιση από δυο-τρία ειρωνικά τεχνάσματα.

Ηταν μια επίδοση βαρουφακικ­ής ρηχότητας. Μια παράσταση αυτοϋπονομ­ευτικού εντυπωσιασ­μού, κόντρα στις προσδοκίες του Τσακαλώτου, που έχει λόγους να βλέπει εαυτόν ως το αντίθετο του προκατόχου του. Συμβαίνει όμως στην πολιτική –και στη ζωή– να επισπεύδει κανείς αυτό που θέλει πανικόβλητ­ος να αποφύγει. Από τον φόβο να μην καταλήξει Βαρουφάκης, αρχίζει μόνος του να βαρουφακίζ­ει. Αυτοκτονεί πολιτικά υπό τον φόβο του θανάτου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece