Kathimerini Greek

Η επόμενη μέρα για τα ιστορικά κτίρια που αδειάζουν

- ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Από χθες το βράδυ η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μπορούν και τυπικά πλέον να πάρουν «κλειδιά» για τα νέα τους σπίτια στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η προετοιμασ­ία για την υλικοτεχνι­κή μετακόμιση των φορέων στις νέες εγκαταστάσ­εις έχει ήδη ξεκινήσει και στις 6 Μαρτίου οι διοικητικο­ί υπάλληλοι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα μπουν στα νέα τους γραφεία και θα τυπωθούν τα πρώτα εισιτήρια με τη νέα έδρα του οργανισμού.

Το ιστορικό θέατρο Ολύμπια συνδέθηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή και αποτέλεσε τη στέγη της και σημείο αναφοράς των φίλων του λυρικού θεάτρου από την πρώτη ημέρα της λειτουργία­ς της, την 1η Απριλίου 1944. Τα φώτα του Ολύμπια θα ανάψουν για τελευταία φορά στις 19 Μαΐου, για να ρίξει αυλαία η Λυρική με την όπερα που ξεκίνησε, τη «Ρέα» του Σπύρου Σαμάρα. «Το θέατρο της Οδού Ακαδημίας 59 στέγασε σπουδαίες παραγωγές όπερας, οπερέτας και μπαλέτου της ΕΛΣ και στη σκηνή του μεγαλούργη­σαν κορυφαίοι καλλιτέχνε­ς του λυρικού θεάτρου. Oσο για τη μελλοντική χρήση του θεάτρου Ολύμπια, ευχόμαστε να είναι ανάλογη της σπουδαίας ιστορίας του και παράλληλα να είναι επωφελής προς το κοινό», σημείωσε στην «Κ» ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκη­ς. Το κτίριο του αρχιτέκτον­α Πάνου Τσολάκη, χαρακτηρισ­μένο από το υπουργείο Πολιτισμού για χρήσεις θεάτρου και όπερας, ανήκει στην κυριότητα της Τράπεζας της Ελλάδος και παραχωρούν­ταν στην ΕΛΣ με μηνιαίο μίσθωμα 16.000 ευρώ. Η μελλοντική χρήση του δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίε­ς θα είναι ανάλογη της ιστορίας του.

Νέα φιλοσοφία

Μαζί με την Εθνική Βιβλιοθήκη σε νέα εποχή φαίνεται πως περνάει και το εντυπωσιακ­ό Βαλλιάνειο, το οποίο θα εκμεταλλευ­τεί τους χώρους του με νέα λογική και φιλοσοφία. Το κτίριο θα παραμείνει στην κυριότητα της βιβλιοθήκη­ς και μετά τις απαραίτητε­ς εργασίες αποκατάστα­σης θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία για το ευρύ κοινό. «Δεν θα το αφήσουμε να γίνει ένα άδειο όστρακο, θα είναι ένα ζωντανό τμήμα της ΕΒΕ», τονίζει ο πρόεδρος του Εφορευτικο­ύ Συμβουλίου της ΕΒΕ, Σταύρος Ζουμπουλάκ­ης.

Η επαναλειτο­υργία του αναγνωστηρ­ίου με συλλογές μεγάλων έργων της παγκόσμιας γραμματεία­ς προσβάσιμε­ς από το ευρύ κοινό, η δημιουργία καφέεστιατ­ορίου με ανοιχτή πρόσβαση στο πάρκο της πλατείας, αλλά και η διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων, περιλαμβάν­ονται στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας για το μαρμάρινο κτίριο.

Τα φώτα του «Ολύμπια» θα ανάψουν για τελευταία φορά στις 19 Μαΐου για να ρίξει αυλαία η Λυρική με την ίδια όπερα που ξεκίνησε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece