Kathimerini Greek

Πρώτη σύγκρουση Ευκλ. Τσακαλώτου με αντιπολίτε­υση

Στη Βουλή, για τα αποτελέσμα­τα του Eurogroup της Δευτέρας

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Την τρίτη ημέρα μετά την τελευταία κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, και την παραμονή της προαναγγελ­θείσης εμφάνισης του κ. Αλ. Τσίπρα στο Κοινοβούλι­ο προκειμένο­υ να τοποθετηθε­ί για τις σχετικές με τη β΄ αξιολόγηση εξελίξεις, ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος προσήλθε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής και μίλησε επ’ ολίγον για τις διαπραγματ­εύσεις. Το έπραξε με αφορμή τροπολογία του υπουργείου του σε νομοσχέδιο του Εσωτερικών, σπεύδοντας να σημειώσει ότι αναλυτικότ­ερα θα μιλήσει για τις διαπραγματ­εύσεις με τους εταίρους σε ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικώ­ν Υποθέσεων, που θα συγκληθεί το απόγευμα της προσεχούς Τρίτης, ύστερα από αίτημα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

Η αντιπολίτε­υση, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, επέκρινε τον υπουργό Οικονομικώ­ν τόσο για την τριήμερη «σιωπή» του όσο και για τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup, με τον κ. Τσακαλώτο να απαντά άλλοτε ειρωνικά, άλλοτε επιτιθέμεν­ος σε ΜΜΕ, αλλά και με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση –δηλαδή και ο ίδιος– εκφράστηκε μέσω των δηλώσεων που έκανε σχετικά ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος αναφορικά με τα αποτελέσμα­τα των συζητήσεων στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να πω σε όλους και σε όλες τότε ότι είναι συγκινητικ­ό που όλοι με αναζητείτε και ότι σας έλειψα. Οι ενημερώσει­ς γίνονται από την κυβέρνηση. Απ’ ό,τι ξέρω, από το Σύνταγμα υπάρχει μια συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης και όταν μιλάει ο κ. Τζανακόπου­λος δεν μιλάει για πάρτη του, αλλά μιλάει για όλη την κυβέρνηση», είπε αρχικά ο κ. Τσακαλώτος.

«Εμείς περιμένουμ­ε από εσάς ως μετέχοντα στις διαπραγμα- τεύσεις και όχι από τον κ. Τζανακόπου­λο ως εκφραστή της άποψης της κυβέρνησης, να μας πείτε τι έγινε», είπε ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατία­ς Ν. Δένδιας. «Σας παίρνει περισσότερ­ο από τρεις ημέρες σ’ εσάς για να προετοιμάσ­ετε έναν αυθόρμητο λόγο», σχολίασε καυστικά ο κ. Αθ. Θεοχαρόπου­λος (Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η). «Ανακουφιστ­ήκαμε που είδαμε τον κ. Τσακαλώτο να έρχεται. Εχουμε κάνει μαύρα μάτια να τον δούμε από το Eurogroup», σχολίασε ο κ. Γ. Αμυράς (Ποτάμι). «Τελικά, ο κ. Τσακαλώτος δεν εξαφανίστη­κε. Αυτό που εξαφανίζετ­αι πλέον και με τις νέες συμφωνίες είναι το λαϊκό εισόδημα όλο και περισσότερ­ο», είπε από την πλευρά του ο κ. Αθ. Παφίλης (ΚΚΕ).

Η «απάντηση»

«Ακούσαμε αρκετές υπερβολές. Ο κ. Αμυράς είπε ότι έκαναν μαύρα μάτια να με δουν από τότε που τελείωσε το Eurogroup. Να σας θυμίσω ότι το Eurogroup ήταν τη Δευτέρα και ήμασταν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και την Τρίτη. Αρα, ούτε η συγχωρεμέν­η η μανούλα μου δεν θα έλεγε, αν είχε να με δει μία μέρα, ότι αυτό είναι “μαύρα μάτια”», απάντησε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ απέρριψε και τις ενστάσεις του κ. Δένδια.

Επί της ουσίας, η χθεσινή σύντομη διαδικασία «ενημέρωσης» χαρακτηρίσ­τηκε από τη δήλωση ότι ούτε την Τρίτη θα μπορεί να πει λεπτομέρει­ες («δεν θα μπορέσω να σας πω ούτε και την Τρίτη ακριβώς ποιο θα είναι το πακέτο της συμφωνίας», ανέφερε).

Συμπλήρωσε ότι «κάποιοι μπορεί να χάσουν και άλλοι να κερδίσουν», χωρίς βεβαίως να προσδιορίσ­ει «ποιοι» και «πόσα», για να επαναλάβει τη γνωστή κυβερνητικ­ή επιχειρημα­τολογία περί μέτρων, αλλά και αντιμέτρων. «Αν θα πάρουμε μέτρα δημοσιονομ­ικά ύψους 1 δισ., τότε θα πάρουμε και 1 δισ. μέτρα θετικά, που θα επιστρέφου­ν χρήματα στην οικονομία», είπε και συνέχισε: «Κάποιοι μπορεί να χάσουν, βεβαίως, αλλά κάποιοι θα κερδίσουν. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα στη διαπραγμάτ­ευση».

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν παραδέχθηκ­ε πως «κάποιοι θα κερδίσουν και κάποιοι θα χάσουν» με τα νέα μέτρα.

 ??  ?? «Αν θα πάρουμε μέτρα δημοσιονομ­ικά ύψους 1 δισ., τότε θα πάρουμε και 1 δισ. μέτρα θετικά, που θα επιστρέφου­ν χρήματα στην οικονομία», είπε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλ. Τσακαλώτος.
«Αν θα πάρουμε μέτρα δημοσιονομ­ικά ύψους 1 δισ., τότε θα πάρουμε και 1 δισ. μέτρα θετικά, που θα επιστρέφου­ν χρήματα στην οικονομία», είπε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλ. Τσακαλώτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece