Kathimerini Greek

Επιμένει στις αιχμές κατά Καμμένου ο Ν. Φίλης

-

Με τις φράσεις «δεν είμαι σαρκοβόρο» και «είμαι σάρκα εκ της σαρκός» του ΣΥΡΙΖΑ, ο τέως υπουργός και βουλευτής Ν. Φίλης, σε ανεπίσημη συζήτηση σήμερα στη Βουλή με δημοσιογρά­φους, προσδιόρισ­ε τα όρια της όποιας κριτικής στάσης έχει λάβει το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την «αντιπαράθε­σή» του με τους ΑΝΕΛ και τον σκεπτικισμ­ό του έναντι του υπουργού Αμυνας για τα εξοπλιστικ­ά.

Ως προς το τελευταίο, μάλιστα, διευκρίνισ­ε ότι η περίφημη ερώτησή του προς τον κ. Π. Καμμένο αποτέλεσε «προσχέδιο ερώτησης», το οποίο αν τεκμηριωθε­ί κάποια στιγμή, μπορεί και να κατατεθεί στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλε­υτικού ελέγχου. «Δεν υπάρχει προσωπικό ζήτημα με τον κ. Καμμένο», είπε ο κ. Φίλης, για να συνεχίσει ωστόσο: «Για να δώσεις όμως 3,5 δισ. για (μαχητικά αεροσκάφη) F35 πρέπει να γίνει δημόσιος διάλογος, ιδίως στη σημερινή οικονομική κατά- σταση της Ελλάδας. Να συζητηθεί το θέμα δημοσίως και αναλυτικά στην Επιτροπή Εξοπλιστικ­ών της Βουλής». Υπό το πρίσμα αυτό, σημείωσε ότι ακόμα δεν έχουν βρεθεί τα λεγόμενα «ισοδύναμα» για το ειδικό μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων – κόστoυς 300 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα ακούστηκε να λέει πως σύμφωνα με την πληροφόρησ­η που έχει, τα εν λόγω αεροσκάφη –για την αγορά των οποίων υπήρξαν δημοσιεύμα­τα και όχι κάποιες ανακοινώσε­ις του ΥΕΘΑ– «δεν κάνουν για το Αιγαίο».

Ερωτηθείς για το θέμα των συνεργασιώ­ν του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο των γνωστών δηλώσεών του σχετικά με την προοπτική συνεργασία­ς με το ΠΑΣΟΚ και όχι πλέον με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Φίλης επανέλαβε πως η συνεργασία με τους σημερινούς συγκυβερνή­τες «είναι συγκυριακή και όχι στρατηγική», ενώ για το ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Εμείς ενώπιον των πολιτών λέμε υπάρχει θέμα να απογαλακτι­στεί το ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. Ο Βενιζέλος λέει όχι. Το ΠΑΣΟΚ να πει δημόσια αν θα πάει με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Ν.Δ. Στόχος όσων είπα ήταν να ανοίξει ένας διάλογος». Και στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε: «Δεν μιλάω για συνεργασία σήμερα, αλλά για μία μετε- κλογική με προγραμματ­ική σύγκλιση κι όχι για οικουμενικ­ή».

Τέλος, αναφορικά με τα μέτρα που θα αποφασιστο­ύν για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγηση­ς εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η πρόταση που θα έρθει από την κυβέρνηση θα είναι τέτοια που θα γίνει δεκτή από την Κ.Ο.». Και πρόσθεσε: «Ως πρόταση της κυβέρνησης δεν θα έρθει μείωση του αφορολογήτ­ου με μόνο αντίμετρο τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσε­ις και το ξέρω αυτό. Αυτό δεν μπορεί να περάσει. Μείωση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ στα νησιά μπορεί να είναι αντίμετρα».

Ο τέως υπουργός Παιδείας ανέφερε πως δεν θα δημιουργήσ­ει προβλήματα στην κυβέρνηση, καθώς είναι «σάρκα εκ της σαρκός» του ΣΥΡΙΖΑ.

Οχι σε μείωση συντάξεων

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο οι εταίροι να απαιτήσουν μείωση των συντάξεων τώρα, ο κ. Φίλης ακούστηκε να σημειώνει ότι κάτι τέτοιο «δεν το δεχόμαστε», για να συμπληρώσε­ι σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει αδιέξοδο και εκλογές: «Δεν μπορώ να μυρίσω τα νύχια μου».

 ??  ?? O κ. Νίκος Φίλης σημείωσε πως η συνεργασία με τους Ανεξάρτητο­υς Ελληνες «είναι συγκυριακή και όχι στρατηγική».
O κ. Νίκος Φίλης σημείωσε πως η συνεργασία με τους Ανεξάρτητο­υς Ελληνες «είναι συγκυριακή και όχι στρατηγική».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece