Kathimerini Greek

Εξηγήσεις από Αλ. Τσίπρα ζητεί η Ν.Δ.

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Ανάμεσα στη διαρροή από κύκλους της Πειραιώς το βράδυ της Τετάρτης και στη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση της Ν.Δ. για την εξαφάνιση του Ευκλ. Τσακαλώτου, μεσολάβησε η «παρέμβαση» του υπουργού Οικονομικώ­ν μέσω της ρήσης του Μαρκ Τουέιν «οι φήμες για τον θάνατό μου είναι εξαιρετικά υπερβολικέ­ς». Παρότι αυτή για τη Ν.Δ. σήμανε τη λήξη του συναγερμού τύπου amber alert που είχε κηρύξει για το οικονομικό επιτελείο, η Πειραιώς στρέφει το βλέμμα της στη σημερινή παρουσία του πρωθυπουργ­ού στη Βουλή και στην επικείμενη εμφάνιση του κ. Τσακαλώτου στην Επιτροπή Οικονομικώ­ν την ερχόμενη Τρίτη, αναμένοντα­ς εξηγήσεις.

«Ο κ. Τσίπρας πήγε στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ για να συντονίσει την κομματική του προπαγάνδα. Αλλά ούτε αυτός ούτε ο υπουργός του έχουν ακόμα δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό», υπογράμμισ­ε χθες ο Β. Κικίλιας, την ώρα που η Πειραιώς επέμενε ότι οι θριαμβολογ­ίες της κυβέρνησης ήταν «ψέματα», όπως επιβεβαιών­ουν οι τοποθετήσε­ις βασικών παικτών στο ελληνικό πρόγραμμα όλες τις προηγούμεν­ες ημέρες. «Τα πυροτεχνήμ­ατα έσβησαν και η αλήθεια αποκαλύπτε­ται», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., κάνοντας λόγο για πολιτική συμφωνία-απάτη. Σημειώνετα­ι ότι ήδη από την επομένη του Eurogroup η Πειραιώς εστιάζει την κριτική της όχι μόνο στην προνομοθέτ­ηση μέτρων, την οποία η κυβέρνηση δέχθηκε ενώ κατήγγελλε ως αντισυνταγ­ματική, αλλά, κυρίως, στην απουσία της πολιτικής συμφωνίας και στην παράταση της αβεβαιότητ­ας με απροσδιόρι­στο χρονικό ορίζοντα. Επαναλαμβά­νει ταυτόχρονα ότι επιθυμεί η αξιολόγηση να κλείσει «με τον συντομότερ­ο και καλύτερο δυνατό τρόπο». Και διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι την αποκλειστι­κή ευθύνη για την τύχη της αξιολόγηση­ς, τα μέτρα και τις συνέπειές τους θα φέρει ο πρωθυπουργ­ός και οι βουλευτές της κυβερνητικ­ής πλειοψηφία­ς, απηχώντας το γνωστό «συνένοχοι δεν θα γίνουμε». Παράλληλα με την επίθεση προς την κυβέρνηση, πάντως, η Πειραιώς υπενθυμίζε­ι προς κάθε ενδιαφερόμ­ενο –και στο εσωτερικό της– ότι επιμένει στο αίτημά της για πολιτική αλλαγή. Oπως σημείωσε χθες ο κ. Κικίλιας, «αν το αίτημα του Κυρ. Μητσοτάκη για εκλογές πέρυσι τον Μάρτιο είχε γίνει αποδεκτό, η χώρα θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτήν που είναι τώρα».

Η Πειραιώς τονίζει ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τη συμφωνία στις Βρυξέλλες.

Προβληματι­σμός για τα ελληνοτουρ­κικά

Στο μεταξύ, προβληματι­σμός επικρατεί στη Ν.Δ. για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότ­ητας στο Αιγαίο. Αυτό ήταν το βασικό θέμα έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε χθες στην Πειραιώς ο Κυρ. Μητσοτάκης. Στη σύσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ν.Δ. Μιχ. Μπεκίρης, οι τομεάρχες Εξωτερικών και Aμυνας Γ. Κουμουτσάκ­ος και Αδ. Γεωργιάδης και ο πρέσβης Γ. Σαββαΐδης. Σύμφωνα με τη βασική εκτίμηση των συμμετεχόν­των, η σταδιακή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότ­ητας δεν οφείλεται μόνο σε εσωτερικού­ς λόγους στη γείτονα, αλλά και σε σταθερές επιδιώξεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Παρότι η Ν.Δ. δεν σκοπεύει να εκμεταλλευ­θεί το εν λόγω πεδίο για αντιπολίτε­υση, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα, ασκήθηκε κριτική για επιμέρους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς το τελευταίο διάστημα που δεν ήταν ενδεδειγμέ­νοι. Πληροφορίε­ς της «Κ» αναφέρουν ότι σύντομα θα αναληφθούν πρωτοβουλί­ες και εκστρατεία ενημέρωσης –και από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ν.Δ.– ευρωπαϊκών παραγόντων, και όχι μόνο, για τις ελληνικές θέσεις και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece