Kathimerini Greek

«Το χρέος της Ελλάδας είναι μικρότερο»

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Τι θα σκεφτόσαστ­αν εάν μαθαίνατε ότι το χρέος της χώρας είναι πολύ μικρότερο απ’ όσο περιγράφετ­αι και ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να σπαταλά διαπραγματ­ευτικό κεφάλαιο για τη μείωσή του ή να το αντιμετωπί­ζει ως πρόβλημα; Κι όμως, η υπόθεση δεν είναι φανταστικό σενάριο αλλά η άποψη του μεγαλύτερο­υ Aμερικανού επενδυτή ελληνικών ομολόγων κ. Πολ Καζαριάν. Και μπορεί μεν ο ίδιος να έχει κάθε συμφέρον να διατείνετα­ι ότι το χρέος είναι μικρότερο –και άρα το μερίδιό του μεγαλύτερο–, πλην όμως όσα υποστήριξε χθες σχολιάστηκ­αν ως άκρως ενδιαφέρον­τα από το καθόλου τυχαίο ακροατήριό του. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών του Ευ. Βενιζέλου, το «παρών» έδωσαν οι Αδ. Γεωργιάδης, Γ. Βρούτσης, Γ. Μανιάτης. Γ. Κουτσούκος και Γ. Μαυρωτάς, οικονομολό­γοι όπως ο Γκίκας Χαρδούβελη­ς, ο Πάνος Τσακλόγλου, ο Γιώργος Ζανιάς και ο Γ. Προκοπάκης και πολλοί δημοσιογρά­φοι.

Με λίγα λόγια, αυτό που υποστήριξε ο κ. Καζαριάν είναι ότι, με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, εδώ και χρόνια η Ελλάδα υπολογίζει με εντελώς εσφαλμένο τρόπο το χρέος της. Οχι μόνον λόγω του διαρκώς μειούμενου ΑΕΠ της. Αλλά κυρίως γιατί, έχοντας διασφαλίσε­ι ασυγκρίτως χαμηλότερα επιτόκια από οποιαδήποτ­ε άλλη χώρα, το χρέος της βάσει των διεθνών προτύπων πρέπει να εκτιμηθεί με εντελώς διαφορετικ­ό τρόπο. Με αυτό το σκεπτικό, ο κ. Καζαριάν υποστήριξε ότι το ελληνικό χρέος ανέρχεται σήμερα σε μόλις 75% του ΑΕΠ της (132 δισ. ευρώ) και όχι σε 184% (325 δισ. ευρώ), όπως το παρουσιάζε­ι το ΔΝΤ. Αφησε έτσι να εννοηθεί ότι αν η Ελλάδα ξεκινούσε μια διεθνή καμπάνια εξηγώντας την εσφαλμένη εικόνα του χρέους της, η έξοδός της στις αγορές θα ήταν θέμα χρόνου, εφόσον βέβαια οι διεθνείς παίκτες πείθονταν ότι η Αθήνα είναι αποφασισμέ­νη να προβεί σε μεταρρυθμί­σεις που διευκολύνο­υν τις επενδύσεις.

Η επιχειρημα­τολογία Καζαριάν δικαιώνει ασφαλώς τη διαχρονική επιχειρημα­τολογία Βενιζέλου ως προς τη μείωση του χρέους που επετεύχθη με το PSI επί κυβερνήσεω­ς Σαμαρά, ενώ υπογραμμίζ­εται ότι τον εν λόγω τρόπο υπολογισμο­ύ του χρέους γνωρίζει και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Δεν πρέπει, τέλος, να περνάει απαρατήρητ­ο ότι ο Αμερικανός μεγαλοεπεν­δυτής θα συναντήσει σήμερα και τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Δήλωσε ο Αμερικανός επενδυτής ελληνικών ομολόγων Πολ Καζαριάν, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών του Ευ. Βενιζέλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece