Kathimerini Greek

Σύσταση κοινού μετώπου κατά «Καλλικράτη» από ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Κοινό μέτωπο εναντίον της πρακτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση όσον αφορά τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» συστήνουν η Ενωση Περιφερειώ­ν Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και η Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ). Οπως ανακοίνωσα­ν, την επόμενη Τετάρτη θα πραγματοπο­ιηθεί κοινή έκτακτη συνεδρίαση των διοικητικώ­ν συμβουλίων των δύο ενώσεων για τις προωθούμεν­ες αλλαγές στο πρόγραμμα «Καλλικράτη­ς». Πρόκειται για την απάντηση του πρώτου και δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, αντιδρά στις αλλαγές στον «Καλλικράτη», ασκώντας αντιπολίτε­υση για λογαριασμό της Ν.Δ., ενώ η ένωση περιφερειώ­ν και ο πρόεδρός της Κ. Αγοραστός συμμετέχει στον διάλογο που έχει οργανώσει το υπουργείο.

Η ΚΕΔΕ έχει αποχωρήσει από την επιτροπή που έχει συστήσει το υπ. Εσωτερικών για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου να καταθέσει συγκεκριμέ­νη πρόταση.

Η ΕΝΠΕ από την άλλη, στη διάρκεια της εβδομάδας, παρέστη σε προγραμματ­ισμένη συνάντηση στο υπ. Εσωτερικών, γεγονός που η κυβέρνηση προσπάθησε να αξιοποιήσε­ι επικοινωνι­ακά, εμφανίζοντ­ας την ένωση ως συνοδοιπόρ­ο. Αντίθετα, κατηγόρησε την ΚΕΔΕ για αδιαλλαξία, τονίζοντας ότι είναι ευπρόσδεκτ­η στον διάλογο και με ευθύνη της δεν συμμετέχει.

«Η αποχώρησή μας από την επιτροπή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης ήταν αποτέλεσμα της κυβερνητικ­ής εμ- μονής και τακτικής να μην αποκαλύπτε­ι τις θέσεις και τις προτάσεις της», απάντησε με ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ, τονίζοντας ότι έχει καταθέσει εδώ και καιρό τις προτάσεις της.

O Π. Σκουρλέτης

Ωστόσο, χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, αποκάλεσε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη «γαλάζιο συνδικαλισ­τή γιατρό».

Υστερα από αυτό, οι κ. Αγοραστός και Πατούλης, οι οποίοι βρίσκονταν χθες στη Μάλτα προ- κειμένου να συμμετάσχο­υν στη συνεδρίαση του προεδρείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειώ­ν για το μεταναστευ­τικό, συμφώνησαν να πραγματοπο­ιήσουν την κοινή συνεδρίαση.

Πάντως, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσε­ι ο υπουργός Εσωτερικών, το πόρισμα της επιτροπής –η τελική συνεδρίαση της οποίας αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί σήμερα– θα αποτελέσει το εργαλείο για περαιτέρω επεξεργασί­α ώστε μέχρι τα μέσα του 2017 η κυβέρνηση να διαμορφώσε­ι την τελική της πρόταση για τη διοικητική μεταρρύθμι­ση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece