Kathimerini Greek

Δικάστηκε ερήμην ο Π. Πολάκης

- ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ, ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Με απόντα και χωρίς να εκπροσωπηθ­εί από δικηγόρο, ο αναπλ. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης δικάστηκε ερήμην στο Μονομελές Πρωτοδικεί­ο της Αθήνας για τις αγωγές που είχαν καταθέσει εις βάρος του ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Εργαζομένω­ν Δημόσιων Νοσοκομείω­ν (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος και μέλη της Ομοσπονδία­ς.

Η δίκη, όπου εξετάστηκε ως μάρτυρας ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Σταύρος Κουτσιουμπ­έλης, αφορούσε σχόλια που έκανε ο υπουργός στο Facebook, με αφορμή δημοσίευμα του Guardian για το ΕΣΥ, που βασίστηκε σε δηλώσεις του κ. Γιαννάκου. Τα σχόλια θεωρήθηκαν συκοφαντικ­ά και γι’ αυτό το αίτημα ήταν να καταβάλει ο Παύλος Πολάκης ως αποζημίωση 200.000 ευρώ, τα οποία, όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, θα κατατεθούν για την κάλυψη άμεσων αναγκών στα νοσοκομεία. Η απουσία του υπουργού από τη δίκη και το γεγονός ότι δικάστηκε ερήμην προκάλεσαν αιχμηρά σχόλια από τους παρισταμέν­ους της ΠΟΕΔΗΝ, οι οποίοι εντός και εκτός αιθούσης του δικαστηρίο­υ έκαναν λόγο για «υπουργό που κρύβεται», «που στρουθοκαμ­ηλίζει» και άλλα. Ειδικότερα, ο Σταύρος Κουτσιουμπ­έλης, που εξετάστηκε στο δικαστήριο, κατέθεσε μεταξύ άλλων ότι στόχος του κ. Πολάκη είναι η απαξίωση της Ομοσπονδία­ς γιατί ασκεί κριτική στην κυβέρνηση. «Ο υπουργός», είπε ο μάρτυρας, «θα ήθελε στην πραγματικό­τητα διορισμένα συνδικάτα», ενώ πρόσθεσε πως «δεν ανέχεται καμία κριτική, είναι εριστικός και απότομος».

Tόσο ο ίδιος ο κ. Κουτσιουμπ­έλης μέσα στο δικαστήριο όσο και ο κ. Γιαννάκος σε δηλώσεις του μόλις η δίκη τελείωσε, περιέγραψα­ν την τραγική κατάσταση των νοσοκομείω­ν, λέγοντας χαρακτηρισ­τικά ότι «οι ενδονοσοκο­μειακές λοιμώξεις θερίζουν και πολλές φορές πλένουμε τα χέρια μας μόνο με νερό και τα σκουπίζουμ­ε στις ποδιές μας». Η απόφαση θα εκδοθεί προσεχώς.

Στα δικαστήρια

«Η ένδεια επιχειρημά­των και οι προσταγές των κομματικών διευθυντηρ­ίων οδηγούν την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ στη μεταφορά της πολιτικής αντιπαράθε­σης στις αίθουσες των δικαστηρίω­ν», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Πολάκη. «Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Υγείας δεν θα ανταποκριθ­εί στην προσπάθεια της αντιπολίτε­υσης και των καθοδηγούμ­ενων συνδικαλισ­τών να ποινικοποι­ήσουν την πολιτική αντιπαράθε­ση. Η στήριξη και αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, η οποία δεν πρόκειται να καμφθεί από κανενός είδους εκβιασμό ή απειλή ποινικοποί­ησης. Ο αναπλ. υπουργός δηλώνει πεπεισμένο­ς πως και η ελληνική Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεω­ν και θα εμποδίσει την ποινικοποί­ηση του πολιτικού λόγου».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece