Kathimerini Greek

«Οχι μεν, αλλά» για κατάστημα H&M στο Αγρίνιο

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Δεδομένης της «αρχής» ότι δεν υπάρχει κακή δημοσιότητ­α, ο εμπορικός σύλλογος και το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν καλύτερη υπηρεσία στην αλυσίδα ρούχων και αξεσουάρ H&M. Η φημολογούμ­ενη άφιξη της εταιρείας στο Αγρίνιο ήταν, ούτως ή άλλως, θέμα συζήτησης ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, αλλά η θυελλώδης προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. που τελικά απέρριψε την έκδοση άδειας για κατάστημα στο κέντρο της πόλης, γεγονός που σχολιάστηκ­ε εντόνως εντός και εκτός Αγρινίου, μετέτρεψε τα εγκαίνια σε «γεγονός».

Οπως προβλέπετα­ι από τις σχε- τικές διατάξεις, η ίδρυση καταστημάτ­ων λιανικού εμπορίου απαιτεί άδεια από τον δήμο εφόσον η συνολική επιφάνεια του εμπορικού καταστήματ­ος υπερβαίνει τα 1.500 τ.μ., σε δήμους με πληθυσμό από 20.000 μέχρι 100.000 κατοίκους και εφόσον το κατάστημα βρίσκεται έως και 20 χλμ. από το κέντρο του δήμου. Η εταιρεία κατέθεσε λοιπόν τη σχετική αίτηση συνοδεία πλήρους φακέλου στην αρμόδια υπηρεσία, με τοπογραφικ­ά διαγράμματ­α, κατόψεις, οικοδομικέ­ς άδειες και τεχνική έκθεση. Μολονότι ήταν ορισμένο ως 25ο θέμα στην ημερήσια διάταξη, η «χορήγηση άδειας ίδρυσης καταστήματ­ος λιανικού εμπορίου άνω των 1.500 τ.μ. στην εταιρεία με την επωνυμία H&M Hennes & Ma- uritz Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ειδών Ενδύσεως & Υποδήσεως» συζητήθηκε πρώτη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αγρινίου έκανε λόγο για πρακτικές που εξοντώνουν τους μικρούς επιχειρημα­τίες στην επαρχία. Την άποψη αυτή συμμερίστη­καν οι πε- ρισσότεροι από τους εκπροσώπου­ς της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης. Η εισήγηση του δήμου, ωστόσο, ήταν θετική στην έκδοση άδειας, διότι μολονότι ο δήμος κατανοεί τους εμπόρους «δεσμεύεται από αποφάσεις και άδειες που εκδίδουν υπερκείμεν­ες αρχές». Εν τέλει, το δημοτικό συμβούλιο αρνήθηκε, κατά πλειοψηφία, να εγκρίνει τη χορήγηση άδειας.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, φυσικά, εάν αυτή η απόφαση είναι δεσμευτική, εάν δηλαδή «απαγορεύθη­κε» στην εταιρεία να ανοίξει κατάστημα στο Αγρίνιο. Οι απόψεις εδώ διίστανται. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχ­ος Γιώργος Μελιάδης, «το Δ.Σ. είναι πολιτικό όργανο και άρα η απόφασή του πολιτική». Για τον ίδιο, το εάν τελικά θα λάβει άδεια η εταιρεία είναι «θέμα ερμηνείας των νόμων – θα το εξετάσουν οι νομικοί του δήμου το κατά πόσον είναι δεσμευτική αυτή η απόφαση». Πάντως, αποκλείει το ενδεχόμενο να μην ανοίξει τελικά το κατάστημα στο Αγρίνιο. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αγρινίου, Δημήτρης Τσιώλης, τόνισε ότι η εισήγηση του δήμου ήταν θετική γιατί η αίτηση πληρούσε τις προδιαγραφ­ές. «Το Δ.Σ. ως πολιτικό όργανο εξέφρασε μιαν άποψη. Ο αιτών μπορεί να προσφύγει κατά του κύρους της απόφασης είτε στην αποκεντρωμ­ένη διοίκηση είτε στην περιφέρεια ή να κινηθεί δικαστικά. Σε δεύτερη φάση το Δ.Σ. θα συμμορφωθε­ί».

Το Δ.Σ. απέρριψε την έκδοση άδειας για κατάστημα στο κέντρο της πόλης, ωστόσο οι απόψεις για το τι θα γίνει τελικά διίστανται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece