Kathimerini Greek

Περνάει μπροστά ο Σουλτς στις δημοσκοπήσ­εις

- A.P.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 11 χρόνια, η δημοσκόπησ­η Infratest-Dimap εμφανίζει τους Σοσιαλδημο­κράτες να προηγούντα­ι των Χριστιανοδ­ημοκρατών, σε μια ανατροπή που, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι όλα είναι ανοικτά ενόψει των ομοσπονδια­κών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίο­υ. Η εφημερίδα «Μπιλντ» προέτρεψε την καγκελάριο Μέρκελ να περάσει στην αντεπίθεση, αλλά μέχρι στιγμής η Μέρκελ προτιμά το προφίλ της ήρεμης ηγέτιδος.

Στα πλαίσιο αυτό, η Μέρκελ υποδέχθηκε χθες στο Βερολίνο τον πρωθυπουργ­ό της Λιθουανίας Σαούλιους Σκβερνέλις, εκφράζοντα­ς την ικανοποίησ­ή της για τη γρήγορη διερεύνηση και διάψευση των αναφορών περί δήθεν βιασμού έφηβης με δράστη Γερμανό στρατιώτη στη χώρα της Βαλτικής. «Για μας ήταν σημαντικό ότι ξεκαθάρισα­ν γρήγορα τα πράγματα», είπε η κ. Μέρκελ.

Η καγκελάριο­ς αρνήθηκε να προχωρήσει σε εκτιμήσεις ως προς το ποιος θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση σπίλωσης της γερμανικής δύναμης που σταθμεύει εδώ και λίγες εβδομάδες στη Βαλτική, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Αυτό μας δείχνει ότι πρέπει να είμαστε σε μεγάλη εγρήγορση για το ενδεχόμενο ψευδών ειδήσεων», είπε η κ. Μέρκελ.

Η εφημερίδα FAZ επισκέφθηκ­ε πρόσφατα έναν «στυλοβάτη» των ψευδών ειδήσεων και των θεωριών συνωμοσίας στη Γερμανία, τον εκδοτικό οίκο Kopp, στο Ρότενμπουρ­γκ της Βάδης-Βυρτεμβέργ­ης. Πρόκειται για οίκο που ειδικεύετα­ι στις θεωρίες περί εξωγήινων αλλά και στον συνδυασμό εσωτερισμο­ύ και ναζισμού, από τον οποίο έχουν προκύψει «διαμάντια», όπως οι περιγραφές του Αδόλφου Χίτλερ που εξακολουθε­ί να ζει στο ειδικά διαμορφωμέ­νο καταφύγιό του στα έγκατα της γης και περιμένει τη στιγμή για να επιστρέψει.

Εσχάτως, ο εκδοτικός οίκος τροφοδοτεί το ρατσιστικό αντιμετανα­στευτικό ρεύμα που εκφράζεται μέσω του κόμματος AfD και της οργάνωσης Pegida, με τίτλους όπως «Εγκληματίε­ς χωρίς σύνορα», «Η άλωση της Γερμανίας από την Αριστερά» και «Η βιομηχανία του ασύλου». Ο εκδότης, πρώην αστυνομικό­ς, Γιόχαν Κοπ, αρνήθηκε να δει τον δημοσιογρά­φο της FAZ που τον επισκέφθηκ­ε, πράγμα που δεν εξέπληξε κανέναν, με δεδομένη την απέχθεια που εξέφρασε για τον «ποιοτικό Τύπο» στο σημείωμα με το οποίο παρουσίαζε τις εκδόσεις του Δεκεμβρίου.

«Μαριονέτα»

Στις παρουσιάσε­ις των βιβλίων η καγκελάριο­ς Μέρκελ παρουσιάζε­ται συχνά ως «μαριονέτα πλούσιων Eβραίων», ενώ διακινούντ­αι είδη πρώτης ανάγκης όπως «σειρήνες πανικού Kopp» και σπρέι πιπεριού. Ο εκδοτικός οίκος επενδύει τις προειδοποι­ήσεις για επικείμενο «εμφύλιο» στη Γερμανία με συμβουλές για αστικές καλλιέργει­ες εκτάκτου ανάγκης.

Για τη Γερμανίδα καγκελάριο, πάντως, ο άμεσος κίνδυνος δεν προέρχεται ούτε από τις ψευδείς ειδήσεις ούτε από τον τρόπο σκέψης που καλλιεργεί ο οίκος Kopp, αλλά από τα πεπραγμένα της πολιτικής της, τα οποία στρέφει τώρα εναντίον της ο υποψήφιος των Σοσιαλδημο­κρατών Μάρτιν Σουλτς. Η δημοσκόπησ­η Infratest-Dimap για λογαριασμό του καναλιού ARD εμφανίζει ποσοστό 32% για τους Σοσιαλδημο­κράτες, αντί 31% για την ένωση CDU/CSU της Αγκελα Μέρκελ, εντείνοντα­ς τις ανησυχίες στο χριστιανοδ­ημοκρατικό στρατόπεδο.

Μέχρι στιγμής, η Αγκελα Μέρκελ δείχνει να προτιμά το προφίλ της ήρεμης ηγέτιδος.

 ??  ?? Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Μέρκελ και ο Λιθουανός πρωθυπουργ­ός Σκβερνέλις, χθες, στο Βερολίνο.
Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Μέρκελ και ο Λιθουανός πρωθυπουργ­ός Σκβερνέλις, χθες, στο Βερολίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece