Kathimerini Greek

Πεπεισμένο­ς για εκλογική νίκη στην ΠΓΔΜ ο Ζάεφ

-

Ο αρχηγός του Σοσιαλδημο­κρατικού Κόμματος της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε την Πέμπτη πως θα είναι έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση τον Μάρτιο και να δώσει τέλος στη διετή παρατεταμέ­νη πολιτική κρίση που αντιμετωπί­ζει η χώρα από τον Μάρτιο του 2015, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των τηλεφωνικώ­ν υποκλοπών, που κατέληξε στην παραίτηση της συντηρητικ­ής κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, η οποία βρισκόταν στην εξουσία επί μία δεκαετία.

Μετά τις τελευταίες βουλευτικέ­ς εκλογές του Δεκεμβρίου, στις οποίες κανένα κόμμα δεν μπόρεσε να εξασφαλίσε­ι αυτοδυναμί­α, το συντηρητικ­ό VMRODPMNE, του οποίου ηγείται ο Γκρούεφσκι, προσπάθησε ανεπιτυχώς να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασία­ς, παρατείνον­τας την κρίση.

Ο Ζάεφ εμφανίστηκ­ε χθες πεπεισμένο­ς ότι θα δώσει τέλος σε αυτή την κρίση, δηλώνοντας ότι έχει εξασφαλίσε­ι τη στήριξη των αλβανικών κομμάτων και μέχρι τον Μάρτιο θα έχει σχηματίσει κυβέρνηση.

«Τώρα πρέπει να συμφωνήσου­με στο μοίρασμα των υπουργείων και στη μεταρρυθμι­στική πλατφόρμα της μελλοντική­ς κυβέρνησης», ανέφερε συγκεκριμέ­να ο Ζάεφ, ενώ βρισκόταν σε ταξίδι στο Σεράγεβο, τονίζοντας ότι είναι πολύ αισιόδοξος για την προοπτική μιας κυβέρνησης συνεργασία­ς υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημο­κρατών.

Τα αλβανικά κόμματα της χώρας έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχο­υν σε μία κυβέρνηση υπό το Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα και τον Ζάεφ, μόνο υπό τον όρο να περάσει ο νόμος που προβλέπει ευρύτερη χρήση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα. Ενδεικτικά, το βράδυ της Τετάρτης, η Δημοκρατικ­ή Ενωση για την Ενσωμάτωση (DUI), το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα του Κοινοβουλί­ου, ανακοίνωσε πως έχει έρθει σε συμφωνία με το Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα πάνω σε έναν τέτοιο νόμο, χωρίς ωστόσο να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρει­ες.

Η διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους των αλβανικών κομμάτων, καθώς τα αλβανικά αποτελούν επίσημη γλώσσα μόνο στις περιοχές όπου οι Αλβανοί πολίτες αντιστοιχο­ύν σε περισσότερ­ο από το 20% του τοπικού πληθυσμού.

 ??  ?? Ο ηγέτης της αντιπολίτε­υσης στην ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
Ο ηγέτης της αντιπολίτε­υσης στην ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece