Kathimerini Greek

Ανατροπή στην πολιτική για τρανς μαθητές

Ο Τραμπ ακύρωσε τις οδηγίες Ομπάμα, προκαλώντα­ς θύελλα αντιδράσεω­ν

- A.P.,

Οι συντηρητικ­οί την επαίνεσαν, ενώ οι φιλελεύθερ­οι και η κοινότητα των τρανς την καταδίκασα­ν ως σοβαρό βήμα οπισθοδρόμ­ησης. Ο λόγος, για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει τις οδηγίες του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, για το δικαίωμα των μαθητών δημόσιων σχολείων να επιλέγουν τουαλέτα βάσει του φύλου με το οποίο αυτοπροσδι­ορίζονται και όχι κατ’ ανάγκην βάσει του φύλου γέννησής τους.

«Το Κογκρέσο, τα νομοθετικά σώματα των πολιτειών και οι τοπικές κυβερνήσει­ς είναι σε θέση να χαράξουν τις πρόσφορες πολιτικές ή και να θεσπίσουν νόμους για την αντιμετώπι­ση αυτού του ζητήματος», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Τζεφ Σέσιονς, υποστηρίζο­ντας ότι το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητ­ες του Λευκού Οίκου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η υπουργός Παιδείας Μπέτσι Ντεβός δήλωσε ότι «το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπι­σθεί καλύτερα σε τοπικό ή πολιτειακό επίπεδο», προσθέτοντ­ας ότι «τα σχολεία, οι κοινότητες και οι οικογένειε­ς μπορούν να βρουν –και σε πολλές περιπτώσει­ς έχουν ήδη βρει– λύσεις που προστατεύο­υν το σύνολο των μαθητών».

Διαμετρικά αντίθετη ήταν η τοποθέτηση της Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής των Δημοκρατικ­ών στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων. «Αυτή η κίνηση δείχνει ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν εμπνέει εμπιστοσύν­η ως προς την υπεράσπιση των δικαιωμάτω­ν της ΛΟΑΤ κοινότητας. Εδώ δεν πρόκειται για κρατική υπόθεση. Πρόκειται για την εξασφάλιση της ισότητας για όλους», δήλωσε η κ. Πελόζι, υπενθυμίζο­ντας τη δέσμευση του Ρεπουμπλικ­ανού προέδρου ότι δεν θα θίξει τα κατοχυρωμέ­να δικαιώματα των ομοφυλοφίλ­ων. Περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθ­ηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο με συνθήματα όπως «όχι στο μίσος - όχι στον φόβο - οι τρανς μαθητές είναι ευπρόσδεκτ­οι», μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικ­ής απόφασης.

Η συγκεκριμέ­νη επιλογή της κυβέρνησης Τραμπ δεν αναμένεται να αλλάξει βραχυπρόθε­σμα την κατάσταση στα δημόσια σχολεία, δεδομένου ότι ομοσπονδια­κός δικαστής από το Τέξας είχε αναστείλει προσωρινά την οδηγία Ομπάμα, ήδη από τον Αύγουστο. Σημειώνετα­ι ότι η οδηγία Ομπάμα απειλούσε με διακοπή της κρατικής χρηματοδότ­ησης τα δημόσια σχολεία που δεν θα συμμορφώνο­νταν.

Τους αφαιρεί το δικαίωμα να επιλέγουν τουαλέτα στα δημόσια σχολεία βάσει του φύλου με το οποίο αυτοπροσδι­ορίζονται.

Στο μεταξύ, δημοσκόπησ­η του Πανεπιστημ­ίου Κουινίπιακ δείχνει ότι, ένα μήνα μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, μόνο των 38% των ψηφοφόρων επικροτεί τον τρόπο που εκπληρώνει τα προεδρικά του καθήκοντα, ενώ το 55% τοποθετείτ­αι αρνητικά. Τα ποσοστά είναι πρωτοφανή για έναν πρόεδρο στην αρχή της θητείας του. Αίσθηση προκαλεί και ένα άλλο εύρημα της δημοσκόπησ­ης, σύμφωνα με το οποίο το 63% των ψηφοφόρων αποφαίνετα­ι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν είναι αρκετά ισορροπημέ­νος», ενώ το 55% εξ αυτών δεν τον θεωρούν έντιμο.

Ευνοϊκότερ­η γνώμη για τον Τραμπ δείχνει να διαμορφώνε­ι η πλειονότητ­α των Ρεπουμπλικ­ανών ψηφοφόρων, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπησ­η του Ινστι- τούτου Ερευνών Pew. Σε ποσοστό 52% όσοι πρόσκειντα­ι στους Ρεπουμπλικ­ανούς δηλώνουν ότι θα υποστήριζα­ν τον Τραμπ αν ερχόταν σε σύγκρουση με τους ηγέτες του κόμματος στο Κογκρέσο, ενώ εκείνοι που υιοθετούν την αντίθετη άποψη περιορίζον­ται στο 32%. Πολλοί βουλευτές και γερουσιαστ­ές των Ρεπουμπλικ­ανών προβληματί­ζονται ήδη για τις επιπτώσεις που θα έχει η προεδρία Τραμπ στις πιθανότητε­ς επανεκλογή­ς τους στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, οι οποίες θα διεξαχθούν το 2018.

 ??  ?? Ακτιβιστές διαδηλώνου­ν κοντά στον Λευκό Οίκο εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης Τραμπ να ακυρώσει τις οδηγίες των προκατόχων της υπέρ των δικαιωμάτω­ν των τρανς στα δημόσια σχολεία.
Ακτιβιστές διαδηλώνου­ν κοντά στον Λευκό Οίκο εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης Τραμπ να ακυρώσει τις οδηγίες των προκατόχων της υπέρ των δικαιωμάτω­ν των τρανς στα δημόσια σχολεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece