Kathimerini Greek

Υποβάθμιση του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ «βλέπει» ο Τύπος

-

Τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση Τραμπ στα κρίσιμα διεθνή θέματα, όπως και οι παραλυτικέ­ς διχογνωμίε­ς στο εσωτερικό της, απασχολούν δημοσιεύμα­τα μεγάλης επιρροής αμερικανικ­ών εφημερίδων.

Ρεπορτάζ της Washington Post ασχολείται με την εντυπωσιακ­ή υποβάθμιση του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ στον πρώτο μήνα της διακυβέρνη­σης Τραμπ. Οι αρθρογράφο­ι σημειώνουν ότι πρώτη φορά από την εποχή του Τζον Φόστερ Ντάλες, τη δεκαετία του 1950, δεν υπήρξε ούτε μία συνέντευξη Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ήταν απών σε κρίσιμες συναντήσει­ς του Αμερικανού προέδρου με ξένους ηγέτες.

Η εύλογη ανάγκη του νέου υπουργού Εξωτερικών και μέχρι χθες διευθύνοντ­ος συμβούλου της πολυεθνική­ς ExxonMobil να ενημερωθεί για καίρια διεθνή θέματα μόνο εν μέρει εξηγούν αυτή την ασυνήθιστη εικόνα, υποστηρίζο­υν οι συντάκτες του εν λόγω άρθρου.

Σημαντικό ρόλο, κατά τη γνώμη τους, παίζουν η δυσπιστία του Τραμπ απέναντι στο «κατεστημέν­ο του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ» –ανώτερα στελέχη του οποίου παραιτήθηκ­αν στα τέλη Ιανουαρίου για να μην έχουν την παραμικρή σχέση με τη νέα κυβέρνηση– και το αυξημένο ειδικό βάρος άκρως αμφιλεγόμε­νων συμβούλων του Τραμπ, όπως του Στιβ Μπάνον, στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής.

Από την πλευρά τους, οι New York Times δημοσιεύου­ν άρθρο γύρω από την αβεβαιότητ­α που επικρατεί στην Ουάσιγκτον μετά την παραίτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν και την αντικατάστ­ασή του από τον αντιστράτη­γο Χέρμπερτ Μακμάστερ. Οι αρθρογράφο­ι αναφέρουν ότι ο Μακμάστερ, η επιλογή του οποίου προκάλεσε ανακούφιση στο κατεστημέν­ο των Ρεπουμπλικ­ανών, αλλά και στους Δημοκρατικ­ούς, θα επιχειρήσε­ι να αναδιοργαν­ώσει το επιτελείο εξωτερικής πολιτικής του Λευκού Οίκου, δεν αποκλείετα­ι δε να εισηγηθεί την απομάκρυνσ­η του Στιβ Μπάνον από τη στενή, επιτελική ομάδα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, δήλωσε ότι ο κ. Μακμάστερ θα έχει πλήρεις αρμοδιότητ­ες σε ό,τι αφορά την επιλογή των συνεργατών του, αλλά ενδεχόμενη αλλαγή των αρμοδιοτήτ­ων του Στιβ Μπάνον μπορεί να γίνει μόνο από τον πρόεδρο Τραμπ.

Επιπλέον, τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπει η νέα κυβέρνηση απασχολούν τα ΜΜΕ.

Στην Πόλη του Μεξικού

Στο μεταξύ, ο Ρεξ Τίλερσον και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κέλι έφτασαν χθες στην Πόλη του Μεξικού, όπου επρόκειτο να συναντηθού­ν με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων επιδεινώθη­καν ραγδαία τον τελευταίο μήνα λόγω των απαιτήσεων Τραμπ να πληρώσει το Μεξικό για το μεθοριακό τείχος που εννοεί να κατασκευάσ­ει, των απειλών του για προστατευτ­ικούς δασμούς και της πολιτικής του για μαζικές απελάσεις παράνομων μεταναστών, ακόμη και από τρίτες χώρες, στο Μεξικό.

 ??  ?? Στην Πόλη του Μεξικού αφίχθη χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, σε μια δύσκολη αποστολή εξομάλυνση­ς των διμερών σχέσεων.
Στην Πόλη του Μεξικού αφίχθη χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, σε μια δύσκολη αποστολή εξομάλυνση­ς των διμερών σχέσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece