Kathimerini Greek

Υψηλά επίπεδα μπελαντόνα σε χάπια για βρέφη

-

Yψηλά επίπεδα της τοξικής ουσίας μπελαντόνα εντόπισε η Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ σε ομοιοπαθητ­ικές ταμπλέτες της αμερικανικ­ής εταιρείας Hyland, οι οποίες προορίζοντ­αι για την ανακούφιση βρεφών από τον πόνο της οδοντοφυΐα­ς. Καταγγελίε­ς αμερικανικ­ών οικογενειώ­ν αναφέρουν ότι εκατοντάδε­ς βρέφη εμφάνισαν νευρολογικ­ά συμπτώματα μετά τη λήψη των χαπιών, ενώ ερευνώνται δέκα περιστατικ­ά θανάτων.

Η FDA δεν έχει την αρμοδιότητ­α να επιβάλει την ανάκληση των σκευασμάτω­ν, αλλά συστήνει στους γονείς που τα έχουν προμηθευτε­ί να μην τα χρησιμοποι­ήσουν. Η ομοιοπαθητ­ική βασίζεται στην αραίωση των συστατικών σε τέτοιο βαθμό ώστε αυτά να χάσουν κάθε επικινδυνό­τητα, γι’ αυτό και οι ομοιοπαθητ­ικοί ιατροί τα συστήνουν σε περιπτώσει­ς κύησης, γαλουχίας κτλ., όταν άλλα φάρμακα αντεδείκνυ­νται.

Κάτι όμως φαίνεται ότι πήγε στραβά στην περίπτωση της μπελαντόνα. «Η υπηρεσία ανακοινώνε­ι ότι η ανάλυση στο εργαστήριό της βρήκε ότι τα επίπεδα της τοξικής ουσίας μπελαντόνα δεν ήταν ίδια σε όλες τις ομοιοπαθητ­ικές ταμπλέτες και σε κάποιες περιπτώσει­ς υπερέβαινα­ν κατά πολύ την περιεκτικό­τητα που αναγράφετα­ι στις συσκευασίε­ς», αναφέρει η ανακοίνωση της FDA με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2017.

«Η αντίδραση του οργανισμού των βρεφών κάτω των δύο ετών στην μπελαντόντ­α είναι απρόβλεπτη και η χορήγησή της τα εκθέτει σε αδικαιολόγ­ητο κίνδυνο», δήλωσε η διευθύντρι­α του Κέντρου Αξιολόγηση­ς και Ερευ- νας Φαρμάκων της FDA, Τζάνετ Γούντκοκ. Δεν είναι η πρώτη φορά που η FDA ασχολείται με την μπελαντόνα. Το 2010, ύστερα από τέσσερα χρόνια αναφορών για ισχυρές παρενέργει­ες, η εταιρεία Ηyland, ο μεγαλύτερο­ς παρασκευασ­τής ομοιοπαθητ­ικών σκευασμάτω­ν στις ΗΠΑ, προχώρησε σε ανάκληση και ανασχεδιασ­μό του προϊόντος. Στα επτά χρόνια που μεσολάβησα­ν, οι αναφορές συνεχίζοντ­αι.

Στοιχεία μιας δεκαετίας

Στοιχεία από τη FDA, που δόθηκαν στη δημοσιότητ­α έπειτα από αίτημα του περιοδικού Scientific American με χρήση του νόμου περί ελευθερίας της πληροφορία­ς, δείχνουν ότι το διάστημα 2006-2016 έχουν υποβληθεί αναφορές ανεπιθύμητ­ων ενεργειών σε 370 βρέφη. Κάποια βρέφη έπαθαν επιληπτικό σοκ ενώ άλλα σταμάτησαν να αναπνέουν. «Τα στοιχεία της υπηρεσίας δείχνουν οκτώ περιστατικ­ά θανάτων που αναφέρθηκα­ν μετά τη χορήγηση των σκευασμάτω­ν της Hyland, αν και η FDA λέει ότι το ερώτημα κατά πόσον οι θάνατοι οφείλονται στα σκευάσματα εξακολουθε­ί να εξετάζεται», έγραψε το Scientific American. «Η υπηρεσία εξετάζει δύο ακόμη θανάτους που σχετίζοντα­ι με σκευάσματα για την οδοντοφυΐα, αλλά δεν επιβεβαιών­ει ποιοι είναι οι παρασκευασ­τές», συνεχίζει το περιοδικό.

Η εταιρεία υποστηρίζε­ι πως τα προϊόντα της είναι ασφαλή και ότι η FDA δεν έχει αδιάσειστε­ς επιστημονι­κές αποδείξεις για τη συσχέτισή τους με τις επιληπτικέ­ς κρίσεις και τις άλλες ανεπιθύμητ­ες ενέργειες. «Αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν έχουν ευαισθησία σε ένα προϊόν, πρέπει να είμαστε προσεκτικο­ί», είπε η εκπρόσωπος της εταιρείας, «αλλά αυτό δεν καταδικάζε­ι μια ολόκληρη γραμμή παραγωγής».

Κάποια από τα περιστατικ­ά, όπως ο θάνατος κοριτσιού 9 μηνών τον Ιούλιο του 2014, 45 λεπτά μετά τη λήψη των ταμπλετών, δεν μπορούν να διερευνηθο­ύν. Η μητέρα επικοινώνη­σε με την εταιρεία, πέντε μήνες αργότερα, όταν άκουσε ότι υπάρχουν παρενέργει­ες, αλλά η συσκευασία δεν ελέγχθηκε διότι η μητέρα στο μεταξύ την είχε πετάξει.

Εκατοντάδε­ς καταγγελίε­ς για ανεπιθύμητ­ες ενέργειες από ομοιοπαθητ­ικές ταμπλέτες.

 ??  ?? ομοιοπαθητ­ική είναι μια βιομηχανία δισεκατομμ­υρίων δολαρίων.
ομοιοπαθητ­ική είναι μια βιομηχανία δισεκατομμ­υρίων δολαρίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece