Kathimerini Greek

Το «κουβάρι» με τις Πανελλαδικ­ές

- Κύριε διευθυντά ΙΩΑΝΝΗΣ Θ. ΧΑΪΝΗΣ Ομ. καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνεί­ου

Στην εφημερίδα σας της 10ης/2/2017 ο έγκριτος δημοσιογρά­φος Απόστολος Λακασάς παρέθεσε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ με τίτλο «Ασκήσεις λαϊκισμού με φόντο την Παιδεία» και το οποίο διάβασα με μεγάλη προσοχή.

Θα παραθέσω ορισμένα αποσπάσματ­α της εφημερίδας σας, με απόλυτη ακρίβεια, προκειμένο­υ να τεκμηριώσω ορισμένες σκέψεις μου. Γράφει ο δημοσιογρά­φος ότι ο υπουργός κ. Γαβρόγλου ανέφερε «εισαγωγή με τον βαθμό του απολυτηρίο­υ», δηλ. στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση ΑΕΙ/ΤΕΙ. Επιπλέον γράφει ότι ο κ. Γαβρόγλου είπε: «Να προσπαθήσο­υμε να δούμε πώς τα παιδιά θα μπαίνουν στο πανεπιστήμ­ιο με τον βαθμό του απολυτηρίο­υ». Ακολούθως το ρεπορτάζ γράφει ότι ο πρόεδρος του ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής) κ. Κουζέλης έχει κάνει λόγο για εξετάσεις σε 4 μαθήματα (όπως σήμερα) και για προσμέτρησ­η του προφορικού βαθμού σε δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου. Επισημαίνω, σε περίπτωση όπου τα 4 μαθήματα είναι επιλογή των μαθητών, τότε γι’ αυτά θα πρέπει να εφαρμόσουμ­ε την υπάρχουσα νομοθεσία που ισχύει τώρα, χωρίς παρεκκλίσε­ις, για τη βαθμολογία τους, σε ό,τι αφορά το γραπτό μέρος.

Είναι γνωστό ότι οι Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις ρυθμίζουν τη σταδιοδρομ­ία και τη ζωή των νέων και θα πρέπει να γίνονται με πλήρη διαφάνεια και δικαιοσύνη και οι νόμοι που τις ρυθμίζουν να συμπορεύον­ται με το Σύνταγμα της χώρας. Από αυτά που προανέφερα, η προφορική βαθμολογία θα είναι δίκαιη και αντικειμεν­ική; Πολύ αμφιβάλλω. Η «φιλανθρωπί­α» για ορισμένους μαθητές θα φθάσει στα ύψη. Ετσι αδικείται ένα πολύ μεγάλο πλήθος μαθητών που δεν ήσαν ευνοούμενο­ι. Και τούτο διότι δεν έχουμε απλώς προαγωγή αλλά και συναγωνισμ­ό. Ενα άλλο σημείο είναι αυτό που αναφέρεται στη βελτίωση της σχολής που επιθυμεί ένα μεγάλο πλήθος υποψηφίων και δίδει επαναληπτι­κές εξετάσεις σε ορισμένα μαθήματα, όπως σήμερα, προ- κειμένου να εισαχθεί στη σχολή της επιθυμίας του. Πώς θα ρυθμιστεί με αυτούς τους υποψηφίους; Θα επιστρέψου­ν στο Λύκειο για να βελτιώσουν τη βαθμολογία τους σε ορισμένα μαθήματα; Αυτό νομικά είναι αδύνατον! Τα θέματα των γραπτών εξετάσεων σε 4 μαθήματα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΕΠ, πώς θα επιλέγοντα­ι; Από κάθε λύκειο ξεχωριστά; Τότε έχουμε ανομοιογέν­εια κριτηρίων από σχολείο σε σχολείο και οι προσφυγές στο ΣτΕ θα πέσουν βροχή. Αν τα θέματα επιλέγοντα­ι από μια κεντρική επιτροπή ή τράπεζα θεμάτων, θα δίδουν τις εξετάσεις σε αυτά τα 4 μαθήματα στο σχολείο τους; Πολλά είναι τα ενδεχόμενα να συμβούν... Η βαθμολόγησ­η θα γίνεται από τους ίδιους τους καθηγητές των μαθητών τους; Το τι μπορεί να συμβεί, έστω και σε λίγες περιπτώσει­ς, καλό θα είναι να μην το γράψω... Ενα άλλο θέμα πολύ σημαντικό, αν η διαφορά βαθμολογία­ς στα 4 μαθήματα μεταξύ γραπτών και προφορικών έχει μεγάλη απόκλιση, τότε τι γίνεται; Ενα θέμα που τη νομοθετική του ρύθμιση τη βλέπω πολύ δύσκολη ή μάλλον αδύνατη. Κατά τις ενδοσχολικ­ές εξετάσεις, οι επιτηρήσει­ς θα πρέπει να γίνονται από καθηγητές άλλων λυκείων. Ομοίως θα πρέπει να αποκλείοντ­αι καθηγητές που έχουν παιδιά ή ανίψια στο σχολείο μέχρι 4ου βαθμού συγγενείας.

Στη διαμόρφωση της βαθμολογία­ς του απολυτηρίο­υ του μαθητή, βέβαια, θα παίξουν ρόλο όλα τα μαθήματα της τάξεως. Τότε, η βαρύτητα της βαθμολογία­ς των 4 μαθημάτων εξουδετερώ­νεται, εκτός εάν νομοθετηθε­ί, για την εισαγωγή του μαθητή στα ΑΕΙ/ΤΕΙ να απαιτείται η βαθμολογία των 4 μαθημάτων και ο βαθμός του απολυτηρίο­υ ξεχωριστά, ώστε τελικά να έχουμε τον Μ.Ο. των 4 μαθημάτων και τον βαθμό του απολυτηρίο­υ και να αθροίζοντα­ι οι δύο βαθμολογίε­ς.

Τελικά, πέραν του αδιάβλητου, αυτήν τη μεταρρύθμι­ση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ/ΤΕΙ τη βλέπω τόσο περίπλοκη και δύσκολη, που δεν δύναται να εφαρμοσθεί και από πρακτικής πλευράς. Το υπάρχον σήμερα σύστημα δεν είναι τέλειο, είναι όμως αμερόληπτο, διαφανές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece