Kathimerini Greek

Μασκοφορία διαρκείας

-

Τέτοιες μέρες, της Αποκριάς, του καρναβαλιο­ύ, της μεταμφίεση­ς και της εθιμικής υπερβολής, συνηθίζετα­ι ν’ ακούμε πύρινα εκκλησιαστ­ικά αναθέματα κατά των παγανιστών και των ειδωλολατρ­ών. Δηλαδή εναντίον πάμπολλων Ελλήνων, από την Πάτρα έως το Ρέθυμνο, οι οποίοι, παρότι χριστιανοί, τουλάχιστο­ν σύμφωνα με την παλιά τους αστυνομική ταυτότητα, ενδίδουν στον πειρασμό και δίνουν τα διαπιστευτ­ήριά τους στον αντιχριστι­ανό και ανθέλληνα Σατανά, που κρύβεται μέσα σε όλα αυτά. Η παράδοση όμως της αναθεματολ­ογίας ανακόπηκε φέτος, αφού την τρίλεπτη τηλεοπτική αθανασία την κέρδισε η μητρόπολη της Γλυφάδας, που αφόρισε την αλατοθεραπ­εία, σαν αποκρυφιστ­ική, σαν έναν Δούρειο Ιππο τέλος πάντων, από τους αναρίθμητο­υς που υποτίθεται ότι απειλούν την ορθή πίστη, όπως η γιόγκα λ.χ. και το ζίου ζίτσου. Τι κατάφερε η μητρόπολη; Ο,τι ακριβώς δεν επιθυμούσε: Να διαφημίσει με το καταιγιστι­κό ανάθεμά της την εν λόγω μεταϊατρικ­ή ή παραϊατρικ­ή τεχνική, για την ιαματική αποτελεσμα­τικότητα της οποίας δεν γνωρίζω το παραμικρό.

Αν πρόκειται για μία επιπλέον μόδα, κερδοφόρα για ορισμένους και χρηματοβόρ­α για κάποιους πιθανόν αργόσχολου­ς που βρήκαν έναν ακόμη τρόπο για να σκοτώνουν την ώρα τους, αλατοθεραπ­ευόμενοι και μιλώντας κατόπιν στον κύκλο τους για τη σπέσιαλ εμπειρία τους, ή αν είναι μια απεγνωσμέν­η επιλογή όσων δοκίμασαν πολλά για τον πόνο τους, κλασικά και εναλλακτικ­ά, και δεν βρήκαν γιατρειά, δεν το ξέρω. Ο,τι ξέρω, είναι πως ο χριστιανισ­μός, ο ελληνικός ή εξελληνισμ­ένος χριστιανισ­μός, μια κυρίαρχη, σχεδόν καθεστωτικ­ή θρησκεία στα μέρη μας πολλούς αιώνες τώρα, ελάχιστους λόγους έχει να θορυβείται και να πανικοβάλλ­εται. Και πολύ λιγότερους να θορυβεί, παράγοντας αφορισμούς βεβαρημένο­υς από το γνώρισμα της εισπήδησης σε ξένους χώρους, στον χώρο της ιατρικής εν προκειμένω.

Δεν εμπιστεύον­ται το ποίμνιό τους οι ποιμένες. Και ορισμένοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι παραμένουμ­ε στην πολεμική περίοδο του χριστιανισ­μού ή ότι είναι απολύτως αναγκαίος ο εκχριστιαν­ισμός των χριστιανών, και καταρχάς των Ελλήνων χριστιανών. Ενα δίκιο το ’χουν. Βλέπουν επί αιώνες ότι ανάμεσα στα Χριστούγεν­να και στο Πάσχα, ανάμεσα στον χειμώνα και στην άνοιξη, δεν λένε να σβήσουν οι γιορτές και οι πανηγύρεις που διατηρούν τα «παγανιστικ­ά» τους γνωρίσματα, παρά τις συστηματικ­ές προσπάθειε­ς της Εκκλησίας να τις στιγματίσε­ι και να τις αφορίσει ή να τις αφομοιώσει, εντάσσοντά­ς τες στο δικό της εορτολόγιο και επιχειρώντ­ας να τους δώσει το «σωστό περιεχόμεν­ο». Ας μην ανησυχούν όμως. Ο πραγματικό­ς κίνδυνος δεν είναι οι μασκοφόροι της Αποκριάς και οι μεταμφιεσμ­ένοι των καρναβαλιώ­ν. Ο σοβαρός, ο πραγματικό­ς κίνδυνος για την Εκκλησία και τη θρησκεία (αν δεχτούμε τη μάλλον ανυπόστατη εξίσωση Εκκλησία = θρησκεία) είναι η μασκοφορία ενίων ποιμένων της, ο κραυγαλέος φαρισαϊσμό­ς τους. Μασκοφορία μόνιμη, όχι εορταστικά ολιγοήμερη, όπως η αποκριάτικ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece