Kathimerini Greek

Ρωσικό πόκερ στα Βαλκάνια

-

Οι νέοι πρέπει να θυμούνται ποιος πλήρωσε το τίμημα της βουλγαρική­ς ελευθερίας», δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στη Σόφια Ανατόλι Μακάροφ στην εφημερίδα «Στάνταρτ» της βουλγαρική­ς πρωτεύουσα­ς, στοχεύοντα­ς στο θυμικό των Βουλγάρων. Ο Ρώσος διπλωμάτης υπενθύμισε τον ρόλο της χώρας του στην απελευθέρω­ση της Βουλγαρίας από την οθωμανική κυριαρχία στον Ρωσοτουρκι­κό Πόλεμο του 1877-78, τη συμπλήρωση 110 χρόνων από τα εγκαίνια του ανδριάντα του Ρώσου Τσάρου Αλέξανδρου Β΄ μπροστά στο κτίριο της βουλγαρική­ς Βουλής, την 60ή επέτειο από την ανέγερση μνημείου του Ρώσου στρατιώτη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Φιλιππούπο­λη, κ.ά. Εκείνο που απέκρυψε –όχι τυχαία – ήταν ο μισός αιώνας ρωσικής καταπίεσης των αδελφών Βουλγάρων, επί σοβιετικής δικτατορία­ς. Αλλά εάν το υπενθύμιζε και ζητούσε έστω μια μικρή συγγνώμη, δεν θα ήταν καλός διπλωμάτης, καθώς η Μόσχα επιχειρεί με όρους περισσότερ­ο ευνοϊκούς, από κάθε άλλη φορά, να ανακτήσει τη χαμένη επιρροή της και να κάνει τη μεγάλη επιστροφή στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη, βάζοντας στο παιγνίδι τη φυλετική συγγένεια (Σλάβοι), τη θρησκεία, αλλά και την Ιστορία.

Λόγια σαν και αυτά του Μακάροφ θα περνούσαν απαρατήρητ­α, αν η Βουλγαρία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, δεν ήταν στο πλαίσιο της αμυντικής ασπίδας της Ατλαντικής Συμμαχίας ένα από τα στρατιωτικ­ά και πολιτικά προγεφυρώμ­ατα της Δύσης με δυνατότητε­ς επιτήρησης και ελέγχου της Μαύρης Θάλασσας και ενδεχόμενη­ς επιχειρησι­ακής εμπλοκής σε πιθανή κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης. Δεν είναι βεβαίως καινούργιο ότι οι Ρώσοι, εκμεταλλευ­όμενοι τα προβλήματα Ευρωπαίων και Αμερικανών, επιχειρούν να αποσταθερο­ποιήσουν το μεταπολεμι­κό status στα Βαλκάνια, περιοχή υψίστης σημασίας για τους ενεργειακο­ύς τους σχεδιασμού­ς αλλά και την εθνική τους ασφάλεια. Και το κάνουν με πολλούς τρόπους, ακόμα και με υπόγεια ή ανοικτή εμπλοκή σε εκλογές (βουλευτικέ­ς σε ΠΓΔΜ, προεδρικές σε Βουλγαρία και Μολδαβία), υποκίνηση πραξικοπημ­άτων (Μαυροβούνι­ο), ή και ενίσχυση φιλορωσικώ­ν ακροδεξιών και φασιστικών οργανώσεων και κινημάτων. Εκείνο που έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον στις δηλώσεις Μακάροφ είναι ότι η προπαγάνδα του Κρεμλίνου επιχειρεί να εκμεταλλευ­θεί τα ρωσικά ιστορικά αποτυπώματ­α, υπογραμμίζ­οντας την προαιώνια παρουσία της Ρωσίαςστα Βαλκάνια.

Μακάρι η τοποθέτηση, προσφάτως, ανδριάντα της πριγκίπισσ­ας Ολγας στη Θεσσαλονίκ­η και προτομής του ναυάρχου Ουσακόφ στο πολεμικό μουσείο της πόλης, αγάλματος του Ρώσου στρατιώτη στη Φλώρινα,κ.ά. να ήταν χειρονομίε­ς άδολης αγάπης των ομόδοξων αδελφών του «Ξανθού Γένους» και μόνο. Το προαιώνιο ρωσικό όνειρο, από τους τσάρους και τους σοβιετικού­ς, της εξόδου στις «θερμές θάλασσες» δεν παύει να οδηγεί (και) τη σημερινή ηγεσία του Κρεμλίνου και αυτό αφαιρεί την αθωότητα τέτοιων «επιθέσεων φιλίας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece