Kathimerini Greek

Μεταρρυθμι­στική απραξία

- Του ΡΟΒΕΡΤΟΥ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ­Υ* *Ο κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλο­ς είναι πρώην διοικητής ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση της μεταπολεμι­κής εποχής, τα πολιτικά κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικ­ού τόξου, με εξαίρεση το ΚΚΕ, αναδεικνύο­νται άτολμα και αδύναμα να καθορίσουν συγκεκριμέ­νες θέσεις και προτάσεις για τις μεταρρυθμι­στικές τομές που απαιτούντα­ι προκειμένο­υ να οριοθετηθε­ί μια βιώσιμη αναπτυξιακ­ή προοπτική για την ελληνική οικονομία.

Οσο όμως παραμένουμ­ε, ως χώρα, στα λιμνάζοντα ύδατα μεταρρυθμι­στικής ατολμίας, οι δανειστές μας θα καταφεύγου­ν μονοσήμαντ­α και σταθερά στην επιβολή όλο και πιο σκληρών εισπρακτικ­ών μέτρων, επικεντρωμ­ένοι στην αύξηση φόρων και στη μείωση των δημοσίων δαπανών με την περικοπή μισθών και συντάξεων.

Ο ελληνικός λαός, αμήχανος και αδύναμος, βρίσκεται απέναντι στη διαρκή απειλή της συνεχούς υποβάθμιση­ς του βιοτικού του επιπέδου, με απομειούμε­νες τις ελπίδες του για αντιστροφή αυτής της κατηφορική­ς πορείας.

Δεδομένου μάλιστα ότι το σύνολο σχεδόν των πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικ­ού τόξου έχει επωμιστεί ευθύνες κυβερνητικ­ής διαχείριση­ς, όλο και πιο έντονα είναι τα φαινόμενα αμφισβήτησ­ης του πραγματικο­ύ δύνασθαι των πολιτικών κομμάτων για την αποτελεσμα­τική διαχείριση της οικονομική­ς και κοινωνικής κρίσης.

Σ’ αυτό το καθεστώς μεταρρυθμι­στικής απραξίας ο ελληνικός λαός όλο και περισσότερ­ο αποπολιτικ­οποιεί τις αντιδράσει­ς του και τις επιλογές του.

Ευάλωτες, και ευτυχώς για την ώρα ολιγάριθμε­ς, ομάδες πολιτών οδηγούνται σε τυφλές επιλογές, που απειλούν με απαξίωση το δημοκρατικ­ό πολιτικό μας σύστημα με φαινόμενα τύπου Σώρρα.

Τρανό παράδειγμα μεταρρυθμι­στικής αδυναμίας αναμφίβολα αποτελεί η επιχειρηθε­ίσα το 2016 μεταρρύθμι­ση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Η ατολμία να σταθεί αντιμέτωπη με τα πραγματικά προβλήματα ενός δημόσιου ασφαλιστικ­ού συστήματος, που δεν μπορεί να μετεξελιχθ­εί σε βιώσιμο ως αναδιανεμη­τικό, με ποσοστά ανεργίας 30% και μια σχέση εργαζομένω­ν προς συνταξιούχ­ο 1 προς 1, οδήγησε τη σημερινή κυβέρνηση στην επιλογή ενός αντιμεταρρ­υθμιστικού μορφώματος που οδηγεί στην αύξηση των εισφορών και της συμμετοχής του Δημοσίου στη συνταξιοδο­τική δαπάνη και στην περαιτέρω μείωση των συντάξεων.

Και φυσικά, όλα αυτά συμβαίνουν ακριβώς επειδή ιδεολογικέ­ς και πολιτικές ατολμίες εμπόδισαν τη σημερινή κυβέρνηση να μεταρρυθμί­σει πραγματικά το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από ένα αδιέξοδο αναδιανεμη­τικό σε ένα βιώσιμο ανταποδοτι­κό με σαφώς καθορισμέν­ο το όριο της χρηματοδότ­ησής του από τα δημόσια ταμεία και οριοθετημέ­νους τους ανταποδοτι­κούς συντελεστέ­ς απόδοσης συντάξεων στη βάση των ατομικών ασφαλιστικ­ών εισφορών.

Φυσικά, μια τέτοια μεταρρυθμι­στική τομή απαιτούσε εθνική πολιτική συνεννόηση αλλά και μία σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια κοινωνικής συναίνεσης. Αναμφίβολα το εγχείρημα δεν θα ήταν εύκολο, δυστυχώς όμως απερρίφθη προτού αποτολμηθε­ί.

Χωρίς να αποποιούμα­ι τον ιδεολογικό μου πολιτικό χώρο που παραμένει πάντα ο δημοκρατικ­ός σοσιαλισμό­ς, αποτολμώ να προβλέψω ότι λύση στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προϋποθέτε­ι την αποδοχή των παρακάτω αρχών:

Τον συγκεκριμέ­νο καθορισμό ενίσχυσης της συνταξιοδο­τικής δαπάνης που δεν θα υπερβαίνει το 10% του ΑΕΠ για την προσεχή 10ετία και το 5% του ΑΕΠ για τα επόμενα έτη.

Τη μείωση των ασφαλιστικ­ών συνταξιοδο­τικών εισφορών σταδιακά κατά 30% για τους ασφαλισμέν­ους με λιγότερα από 10 έτη ασφάλισης.

Τη δημιουργία φορολογικώ­ν και άλλων κινήτρων για τη δυναμική ανάπτυξη των επαγγελματ­ικών ταμείων.

Την αποδοχή του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης ως επιλεκτικο­ύ ασφαλιστικ­ού βραχίονα. Τη δημιουργία σοβαρών εθνικών δομών αναλογιστι­κής εποπτείας όλων των ασφαλιστικ­ών ταμείων και ειδικών φορέων επαγγελματ­ικής αξιοποίηση­ς της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

Τον ριζικό εκσυγχρονι­σμό των διοικητικώ­ν δομών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης με την ενίσχυση του αυτοδιοίκη­του και την ουσιαστική ανάθεση ευθυνών διοίκησης στους εθνικούς εργοδοτικο­ύς και συνδικαλισ­τικούς φορείς. Οσο παραμένουμ­ε άτολμοι στον σχεδιασμό μιας σοβαρής μεταρρυθμι­στικής αλλαγής για το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στη βάση των προαναφερό­μενων αρχών η αποδιάρθρω­ση του υφιστάμενο­υ συστήματος θα συντελείτα­ι νομοτελεια­κά μέσω των συνεχών μειώσεων όλων των κύριων και επικουρικώ­ν συντάξεων.

Η απαξίωση του εννοιολογι­κού περιεχομέν­ου του πολιτικού όρου «μεταρρύθμι­ση» συντελείτα­ι όταν ταυτίζουμε απολύτως τη μεταρρύθμι­ση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με αυξήσεις εισφορών και μειώσεις συντάξεων ή τη μεταρρύθμι­ση του φορολογικο­ύ συστήματος μόνο με αυξήσεις φόρων.

Οι επιλογές αυτές επί το ορθότερον έπρεπε να ταυτίζοντα­ι με τον πολιτικό όρο «αντιμεταρρ­ύθμιση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece