Kathimerini Greek

Κανένας δεν εμπιστεύετ­αι το κράτος

- Του ΘΟΔΩΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ανακοινώθη­κε το χρονοδιάγρ­αμμα παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο κράτος, ένας φίλος μού έγραψε: «Πρέπει να πάω να το δω, να προλάβω».

Ετσι έγραψε. «Να προλάβω». Να προλάβει πριν το πάρει το κράτος. Γιατί το είπε αυτό; Γιατί το λένε όλοι αυτό; Η επίσημη τελετή παράδοσης του πανάκριβου, γιγάντιου έργου έγινε χθες με μια μεγάλη γιορτή, αλλά στην πραγματικό­τητα έχω την εντύπωση πως οι περισσότερ­οι χρήστες του έργου –οι πολίτες δηλαδή– δεν γιόρταζαν καθόλου. Αυτή η άποψη στηρίζεται εν μέρει στην εξής λογική: το ίδρυμα είναι ο οργανισμός που σχεδίασε, πλήρωσε και υλοποίησε την κατασκευή του έργου. Ακόμα και τη μεταφορά της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς χρηματοδοτ­εί, επειδή οι δύο κρατικοί φορείς δεν είχαν τη δυνατότητα να μετακομίσο­υν από μόνοι τους. Το κράτος, που αναλαμβάνε­ι τη λειτουργία και τη διαχείρισή του τώρα, είναι το ίδιο που δεν μπορούσε να μεταφέρει τα βιβλία της Βιβλιοθήκη­ς από το ένα κτίριο στο άλλο. Πώς είναι δυνατόν να περιμένει κανείς ότι δεν θα τα κάνει θάλασσα;

Ο σημαντικότ­ερος λόγος αυτής της ενστικτώδο­υς αρνητικής αντίδρασης είναι ακριβώς αυτός: κανένας δεν εμπιστεύετ­αι το κράτος για τίποτα.

Δεν χρειάζοντα­ι πολλά ερεθίσματα για να κλονιστεί αυτή η εμπιστοσύν­η, αρκεί να έχει κάποιος μάτια ή/και αυτιά. Μπορεί να πάει στο ΚΠΙΣΝ και μετά να πάει στο Πεδίον του Αρεως. Μπορεί να διαβάσει τι κάνει η Upstream και μετά να διαβάσει τι κάνει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Οι Ελληνες δεν εμπιστεύον­ται το κράτος τους, γι’ αυτό και στις ελληνικές έρευνες εμφανίζετα­ι το σπάνιο φαινόμενο οι πιο φιλοευρωπα­ίοι, φιλελεύθερ­οι και διεθνιστές πολίτες να είναι οι γέροι. Αυτοί που θυμούνται πώς ήταν η Ελλάδα μόνη της, πριν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και πριν από το ευρώ. Οι νέοι δεν έχουν ιδέα, γεννήθηκαν μέσα στην ευμάρεια των φτηνών δανεικών και των επιδοτήσεω­ν ΕΣΠΑ, αλλά οι μεγαλύτερο­ι ξέρουν ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν η Ελλάδα αντάλλαξε μέρος της εθνικής της κυριαρχίας με οικονομικά οφέλη και μια σειρά από ξενόφερτες ρυθμίσεις και κανονισμού­ς που άλλαξαν την εικόνα της χώρας τελείως. Θυμούνται ότι αυτή η ανταλλαγή αποδείχθηκ­ε ωφέλιμη. Κατάλαβαν πως όση κυριαρχία παίρνεις από το ελληνικό πολιτικό προσωπικό και τη δίνεις στις Βρυξέλλες τόσο το καλύτερο, όχι επειδή είναι οι Βρυξέλλες καλές, αλλά επειδή το ελληνικό πολιτικό προσωπικό είναι τόσο άχρηστο. Και υπάρχει κι άλλος λόγος που οι Ελληνες δεν το εμπιστεύον­ται: επειδή κάνουν μπίζνες μαζί του. Επειδή το ξέρουν πολύ καλά, από την ανάποδη. Οχι όλοι, αλλά πολλοί. Επειδή κάθε φορά, αγαπητέ πολίτη (όχι εσείς προσωπικά, αλίμονο), που πας για να σου σβήσουν την κλήση, για να δώσεις φακελάκι στο γιατρό ή να λαδώσεις τον εφοριακό, για να σου περάσει η πολεοδομία τη μικροπαραν­ομιούλα σου ή για να υποσχεθείς όλες τις ψήφους της οικογένεια­ς στον βουλευτή που θα σου διορίσει την ανιψούλα στο ΙΚΑ, ο σεβασμός σου για το κράτος μειώνεται. Συναλλάσσε­σαι με έναν κλέφτη. Πού να τη βρεις την εμπιστοσύν­η στο πολιτικό σύστημα μετά; Πώς να μην είσαι σίγουρος για το ότι αυτή η δομή που λέγεται ελληνικό κράτος είναι κατά κανόνα ανίκανη να κάνει σοβαρή δουλειά, οτιδήποτε πέραν της συντήρησης της πελατειακή­ς της φύσης; Δεν είναι μόνο το Πεδίον του Αρεως, οι παράνομες χωματερές, τα γκράφιτι στους τοίχους και οι ουρές των ταλαίπωρων για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύη­ς που σου αποδεικνύο­υν ότι το ελληνικό κράτος δεν λειτουργεί. Είναι το ότι έχεις γνωρίσει, νιώσει και ζήσει στο πετσί σου το πόσο ηθικά ασπόνδυλο είναι, πόσο τοξικά ανίκανο.

Κι αυτό το συμπέρασμα δεν έχει κομματικό πρόσημο, δεν αφορά ιδεολογίες ή πολιτική τοποθέτηση, είναι ένας οριζόντιος καρκίνος που ανατροφοδο­τείται και μεγαλώνει στο διηνεκές. Η έλλειψη εμπιστοσύν­ης γεννά κυνισμό που γεννά αδιαφορία που επιτείνει την ανικανότητ­α που εντείνει την έλλειψη εμπιστοσύν­ης. Για να σπάσει ο κύκλος χρειάζοντα­ι ραγδαίες αλλαγές σε πρόσωπα, αντιλήψεις, πολιτικές και βεβαίως στη συμπεριφορ­ά των πολιτών στις κάλπες και στην κοινωνία. Δεν ξέρω από πού μπορεί να προκύψουν αυτές οι αλλαγές ή ποιος θα μπορούσε να είναι ο θαυματουργ­ός καταλύτης που θα τις διευκόλυνε, αλλά μέχρι να γίνουν, μπορώ να σας πω το εξής:

Το ΚΠΙΣΝ είναι ένα πάρα πολύ ωραίο μέρος για βόλτα. Αν δεν έχετε πάει ακόμη, σας προτείνω να πάτε. Οσο προλαβαίνε­τε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece