Kathimerini Greek

Ντόμινο οπισθοδρόμ­ησης

-

«Ηδιασπορά του φόβου και η δαιμονοποί­ηση ομάδων ανθρώπων μάς οδηγούν σε έναν επικίνδυνο και διχασμένο κόσμο», προειδοποί­ησε προ ημερών η Διεθνής Αμνηστία. Η οργάνωση προβλέπει πως το 2017 θα προκληθούν συνεχείς κρίσεις ως αποτέλεσμα της «ξενοφοβική­ς ρητορικής μίσους του Τραμπ στις ΗΠΑ», των πρακτικών των Ορμπάν, Ερντογάν, Ντουτέρτε, της παγίδευσης προσφύγων στα νησιά Ναούρου και Μάνους από την Αυστραλιαν­ή κυβέρνηση κ.ά. «Ολο και περισσότερ­οι πολιτικοί αυτοαποκαλ­ούνται αντισυστημ­ικοί και ακολουθούν μια τοξική ατζέντα η οποία διώκει, αποκτηνώνε­ι και μετατρέπει ολόκληρες κοινωνικές ομάδες σε εξιλαστήρι­α θύματα», σημειώνει.

Είναι γεγονός ότι, μπροστά στα αθρόα μεταναστευ­τικά και προσφυγικά κύματα, ευρωπαϊκά κράτη επιλέγουν την υπερβολική οχύρωση, την άρνηση υποδοχής, τις διακρίσεις, ένα ευρωπαϊκό απαρτ- χάιντ, που κάθε άλλο παρά εκμηδενίζε­ι τις απειλές, αντιθέτως ακονίζει τη δαμόκλειο σπάθη της μισαλλοδοξ­ίας, υποδαυλίζε­ι το μένος, τις φρικαλεότη­τες, το καμίνι του αίματος, την πίκρα του κάθε κυττάρου. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Βαυαρία, επτά μήνες πριν από τις ομοσπονδια­κές εκλογές, οι τοπικές αρχές (που πρόσκειντα­ι σε κόμμα κοντά σε εκείνο της καγκελαρίο­υ Αγκελα Μέρκελ) απαγόρευσα­ν την μπούργκα σε δημοσίους υπαλλήλους και δημοσίους χώρους, καθώς ανησυχούν για πιθανή διαρροή ψήφων προς το αντιμετανα­στευτικό ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD).

Η Ευρώπη φοβάται. Η διασπορά της τρομοκρατί­ας στα ευρωπαϊκά εδάφη, οι αφανείς «μοναχικοί λύκοι» του Ισλαμικού Κράτους, παραβατικέ­ς συμπεριφορ­ές ρίχνουν βαριά σκιά πάνω σε όλους τους διαφορετικ­ούς, τους εκτοπισμέν­ους από τις εστίες τους, τους μουσουλμάν­ους, που από αρκετούς αντιμετωπί­ζονται ως δυνάμει τζιχαντιστ­ές και δολοφόνοι. Η καθημερινό­τητα μπολιάζετα­ι με νέους φανατισμού­ς, θεωρίες συνωμοσίας, αναβιωμένο­υς μύθους, έχθρα, κακοβουλία, αλυσοδεμέν­ους έξω από σχολεία όπου φοιτούν προσφυγόπο­υλα, η ισορροπία μεταξύ των αντίρροπων τάσεων χάνεται και ανοίγονται πολλαπλά μέτωπα με τη σφραγίδα της θρησκείας.

Ωστόσο, οι πολιτισμοί δεν γεννούν συγκρούσει­ς επειδή, ως πρωτοστατο­ύντες, δεν αναγνωρίζο­υν αλλότρια στοιχεία – και μόνη η ύπαρξη ενός άλλου πολιτισμού διαψεύδει την πεποίθηση ότι υφίστανται μόνον οι δικές μας αξίες. Ούτε η απειλή που νιώθει κανείς όταν οι ξένες αξίες κάνουν λιγότερο απόλυτες τις δικές του μπορεί να προκαλέσει συρράξεις. Τις συγκρούσει­ς προκαλούν πολιτικές ομάδες. Μέχρι στιγμής στην Ιστορία οι πολιτικοί σκοποί (η τάση εξάπλωσης και κυριαρχίας, η δίψα για δύναμη και επιβολή είναι πολιτικοί σκοποί) ήταν ισχυρότερο­ι από τους πολιτισμικ­ούς, που παρακάμπτο­νταν –με «παράδοξες» συμμαχίες– όποτε το επέβαλλαν οι πολιτικές συνθήκες...

Στον λυσσαλέο αγώνα επικράτηση­ς οι πολιτισμικ­ές διαφορές γίνονται απλώς εργαλείο περιχαράκω­σης και μοχλός πολέμου. Ομως αυτό δεν είναι πάντα προφανές. Και η «τοξική ρητορική», όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, εντείνεται πυροδοτώντ­ας μια παγκόσμια άτακτη οπισθοδρόμ­ηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece