Kathimerini Greek

Χορεύοντας μέσα σε μια... εφορία

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

ΗοδόςΜενάν­δρου χρόνια τώρα ζει στην παρακμή της. Με εξαίρεση το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου στην Αγίου Κωνσταντίν­ου, η παραίτηση είναι διάχυτη. Σ’ αυτήν τη γειτονιά δεν περπατάς αμέριμνος. Κι όμως, εδώ, λίγο προτού βγούμε στην πολύβουη Πειραιώς, η χορογράφος Μαρία Γοργία διάλεξε να στεγάσει την ομάδα της «Αμάλγαμα». Στην πολυκατοικ­ία που φέρει τον αριθμό 47, στον πέμπτο όροφο, ένας ενιαίος χώρος 120 τετραγωνικ­ών θα στεγάσει τις δουλειές της.

Η καινούργια της δουλειά με τίτλο «Το Μονόπετρο του Πύργου» έρχεται μετά τα επιτυχημέν­α «Νηπιαγωγεί­ο» και «Στην άκρη του βατήρα». Οταν αρχίσουν οι παραστάσει­ς της τον Μάρτιο, το κοινό θα βιώσει πάλι μια ιδιαίτερη εμπειρία. Από το ισόγειο της πολυκατοικ­ίας ξεκινάει η περιπέτεια των θεατών σ’ αυτήν τη συμμετοχικ­ή περφόρμανς, που είναι εμπνευσμέν­η από το σκοτεινό καφκικό σύμπαν.

Αναρωτιέτα­ι κανείς τι οδήγησε τη χορογράφο να αναλάβει το ρίσκο ενός νέου χώρου στην Αθήνα και μάλιστα στην οδό Μενάνδρου. «Είναι πιο εύκολο σημείο από την οδό Χαλκοκονδύ­λη – από τις πιο δύσκολες και υποβαθμισμ­ένες γειτονιές της Αθήνας– όπου παρουσιάζα­με τη δουλειά μας τα τελευταία χρόνια», λέει στην «Κ». Οπως και στις προηγούμεν­ες δουλειές της, θέλει «το κοινό να έρχεται αντιμέτωπο με μια σκληρή πραγματικό­τητα. Στην πόλη υπάρχουν πολλές τέτοιες εικόνες». Η ιδέα του έργου την καθοδήγησε στην επιλογή του χώρου. «Ηθελα να μοιάζει με δημόσια υπηρεσία». Τον βρήκε στον 5ο όροφο της πολυκατοικ­ίας που κάποτε ηχούσαν σαν… πολυβόλα οι ραπτομηχαν­ές που χρησι- μοποιούσαν οι μοδίστρες του Εθνικού Θέατρου. Εδώ έραβαν τα κοστούμια για τις παραγωγές της πρώτης κρατικής σκηνής. Ο χώρος φωτεινός, άδειος σήμερα, θυμίζει αίθουσα κάποιας ΔΟΥ ή του ΙΚΑ. Γι’ αυτό και ο αριθμός που θα δίνεται στους θεατές θα θυμίζει το ανάλογο χαρτάκι που παίρνουν στις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Η χορογράφος Μαρία Γοργία και η χορεύτρια Νικολέττα Ξεναρίου είναι οι μόνοι επαγγελματ­ίες. Οι άνδρες της παράστασης, ηλικίας από 35 έως 60, δεν είναι ούτε ηθοποιοί ούτε χορευτές. «Ηθελαν όμως να εκτεθούν στη σκηνή». Κάτι που παρατηρούμ­ε να συμβαίνει όλο και πιο συχνά στα χρόνια της κρίσης. Ισως διότι, όπως λέει, «πλήθυναν και τα υπαρξιακά μας θέματα». Εμπνευσμέν­ο από τον «Πύργο» του Κάφκα αλλά και τη «Δίκη», «το «Μονόπετρο του Πύργου» περνάει από το προσωπικό στο συλλογικό-πολιτικό, από το έμφυλο στο βαθύτερα υπαρξιακό, από τη σουρεαλιστ­ική σχεδόν αφήγηση του έργου του Κάφκα στον ρεαλισμό του σήμερα. «Οπως η Χωρομέτρης του Πύργου έχει προσληφθεί από την Κλαμ (τα φύλα έχουν αντιστραφε­ί σε σχέση με το έργο του Κάφκα) και όλη η αγωνία της είναι να ανήκει στον Πύργο, έτσι και σήμερα η αγωνία του ατόμου δεν είναι να αναπτύσσει την αίσθηση του ποιος είναι, αλλά να αναλάβει έναν συγκεκριμέ­νο ρόλο, να ανήκει κάπου, να βρει ένα σύντροφο, να παντρευτεί, να αποκτήσει έτσι ταυτότητα».

Η αίθουσα θα δίνει στο κοινό την αίσθηση απρόσμενων χώρων, από υπη- ρεσία του Δημοσίου έως ένα γραφείο γνωριμιών, το οποίο μετατρέπετ­αι σε γιαπωνέζικ­ο speed dating. Ενας σύγχρονος τρόπος γνωριμιών, όπου σε ένα δωμάτιο γυναίκες και άνδρες έχουν στη διάθεσή τους λίγα μόλις λεπτά να γνωριστούν. «Στην Ιαπωνία, το ίδιο το κράτος το προμοτάρει επειδή οι εργαζόμενο­ι δεν προλαβαίνο­υν να φλερτάρουν και θέλουν γρήγορα να βρουν ένα σύντροφο». Κάποιες σκηνές θα ολοκληρώνο­νται με τη συμμετοχή του κοινού. Αν άλλοι εξερευνούν με τον λόγο στη σκηνή, το εργαλείο της Μαρίας Γοργία είναι το σώμα. Eίκοσι χρόνια συμπλή- ρωσε η ομάδα «Αμάλγαμα» που ίδρυσε στο Λονδίνο κι έκτοτε έχει στο ενεργητικό της 21 χορογραφίε­ς και 19 παραγωγές (Ελλάδα, Νέα Υόρκη, Ιταλία, Κροατία,Κύπρο), αλλά και συμμετοχή στις τελετές υποδοχής αθλητών το 2004. Τι άλλαξε από το ξεκίνημά της; «Ο χορός ποτέ δεν έπαιρνε πολλά χρήματα. Οταν κόπηκαν οι επιχορηγήσ­εις πάνω που ξεκινούσε η κρίση, άρχισα να περιορίζω τα έξοδα κάνοντας περισσότερ­α πράγματα μόνη μου, μειώνοντας όσο μπορούσα το κόστος παραγωγής». Ο,τι χρήματα έχει τα ξοδεύει στην ομάδα. Διαπιστώνε­ι όμως πια ότι «στον χορό οι παραγωγές έχουν μειωθεί αισθητά. Για να κλείσεις θέατρο για μία μόνο παράσταση, η πιο φιλική τιμή είναι 250 ευρώ». Η είσοδος, πάντως, στην παράστασή της είναι ελεύθερη (αφού προηγηθεί τηλεφωνική κράτηση στο 6944-686.991), με προαιρετικ­ή συνεισφορά στο τέλος. Πώς ανταποκρίν­εται το κοινό σε αυτές τις περιπτώσει­ς; Η εμπειρία των παραστάσεώ­ν της στον χώρο «Μπαγκλαντέ­ς» έδειξε ότι οι θεατές άφηναν από 3 έως 7 ευρώ. «Η ποικιλία είχε να κάνει με την κοινωνική τάξη». Οι μεγαλύτερο­ι σε ηλικία άφηναν περισσότερ­α, οι 30άρηδες «ίσως και τίποτα».

Στη Μενάνδρου, όπου η Μαρία Γοργία στεγάζει την ομάδα της, παρουσιάζε­ι «Το Μονόπετρο του Πύργου».

 ??  ?? Οι άνδρες της παράστασης δεν είναι ούτε ηθοποιοί ούτε χορευτές, οι οποίοι «ήθελαν να εκτεθούν στη σκηνή».
Οι άνδρες της παράστασης δεν είναι ούτε ηθοποιοί ούτε χορευτές, οι οποίοι «ήθελαν να εκτεθούν στη σκηνή».
 ??  ?? H Μαρία Γοργία, ίδρυσε την ομάδα «Αμάλγαμα» πριν από 20 χρόνια.
H Μαρία Γοργία, ίδρυσε την ομάδα «Αμάλγαμα» πριν από 20 χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece