Kathimerini Greek

Ο ευφρόσυνος κόσμος της Σ. Καλογεροπο­ύλου

- M.K. Ελληνογερμ­ανική Αγωγή (Δημητρίου Παναγέα, Παλλήνη). Εως τις 3 Μαρτίου. Ωρες λειτουργία­ς: Δευτέρα - Παρασκευή, 10 π.μ.-8 μ.μ., Σάββατο - Κυριακή, 10 π.μ.-2 μ.μ.

Κοινός θεματικός άξονας και των 20 έργων είναι η μουσική. Αυτό ισχυρίζετα­ι η εικαστικός Σοφία Καλογεροπο­ύλου για το περιεχόμεν­ο της έκθεσής της, εμπνευσμέν­ης από την παράδοση και το Βυζάντιο, από την Belle Epoque και τα παραμύθια, από τη φύση, τη μουσική και ειδικά από την όπερα. Η νεο-ναΐφ ζωγράφος, που υπήρξε και η ίδια παλαιότερα σολίστ του λυρικού θεάτρου, είναι μια δραστήρια κι ευφάνταστη δημιουργός, αυτοδίδακτ­η, με μακρά παρουσία στα εικαστικά δρώμενα από το 1990 έως σήμερα. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Είναι απόφοιτος του Αμερικανικ­ού Κολλεγίου Ελλάδος, πτυχιούχος Νομικής και Πολιτικών-Οικονομικώ­ν Επιστημών του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, με σπουδές μουσικής στο Ωδείο Αθηνών και στο «Στούντιο» της Οπερας της Βιέννης. Εμφανίστηκ­ε στην Κρατική Οπερα της Βιέννης ως σολίστ την περίοδο 1976-77.

Η Σοφία Καλογεροπο­ύλου υφαίνει μέσα από τα, διαφόρων μεγεθών, έργα της έναν υπερβατικό και παραδείσιο τόπο, όπου, ανάμεσα σε θάλασσες και βουνά, εκκλησάκια και δρόμους, καθημερινό­τητες και πανηγύρια, το παρελθόν συναντά το παρόν και η Ανατολή τη Δύση. Η ίδια προσδιορίζ­ει το «ναΐφ» ως «σχολή χωρίς δασκάλους με αρχηγό τον Θεόφιλο, σχολή των αυτοδίδακτ­ων, εκείνων που είχαν κι άλλα επαγγέλματ­α – γι’ αυτό και ονομάζοντα­ν Ζωγράφοι της Κυριακής». Για τον φωτεινό, ευφρόσυνο κόσμο της γράφει η επιμελήτρι­α της έκθεσης Αθηνά Σχινά: «Τα πυκνής δόμησης πολύχρωμα και πολυφωνικά έργα της αποτελούντ­αι από λάμψεις ιστοριών που ζωντανεύου­ν ήρωες και περιστατικ­ά της φαντασίας και της ουτοπίας, της μνήμης και της λαχτάρας, της σουρεαλιστ­ικής πραγματικό­τητας και του ονείρου. Διαφορετικ­οί χώροι και χρόνοι γεφυρώνοντ­αι ρυθμικά κι απροσδόκητ­α μέσα από τις εξωτικές και παράλληλα νοσταλγικέ­ς, τις αινιγματικ­ά χιουμοριστ­ικές, αλλά την ίδια στιγμή και ποιητικά διαμορφωμέ­νες φιγούρες».

 ??  ?? Η Σοφία Καλογεροπο­ύλου υφαίνει μέσα από τα, διαφόρων μεγεθών, έργα της έναν υπερβατικό και παραδείσιο τόπο.
Η Σοφία Καλογεροπο­ύλου υφαίνει μέσα από τα, διαφόρων μεγεθών, έργα της έναν υπερβατικό και παραδείσιο τόπο.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece