Kathimerini Greek

Με Rolling Stones ξεκινά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΜΥΡΤΣΙΩΤΗ

Οι γερόλυκοι της ροκ ανοίγουν μουσικά την αυλαία του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης ροκάροντας στη Λατινική Αμερική με την ταινία του Πολ Ντάγκντεϊλ «Οι Rolling Stones ολέ ολέ ολέ!», αλλά ο νέος διευθυντής του ΦΚΘ Ορέστης Ανδρεαδάκη­ς ξεδίπλωσε ποιητικά τη βεντάλια του προγράμματ­ος, χθες, στο Ολύμπιον. Με στίχους του Τζον Μπέρτζερ εξέφρασε τον θαυμασμό του στον Βρετανό διανοούμεν­ο, θεωρητικό της τέχνης, συγγραφέα και ζωγράφο, για να επισημάνει το έκτακτο αφιέρωμα και την έκθεση με σχέδια και ζωγραφιές του που θα παρουσιαστ­ούν σε παγκόσμια πρώτη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του ΚΜΣΤ, δύο μήνες μετά τον θάνατό του. Τιμητικά ήταν τα λόγια του και προς τον ιδρυτή του θεσμού Δημήτρη Εϊπίδη, που κατάφερε, όπως είπε, να κατατάξει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης στα δέκα καλύτερα του κόσμου.

Στα χνάρια του ιδρυτή της βαδίζει και η 19η διοργάνωση, με μια βασική αλλαγή: καθιέρωση για πρώτη φορά επίσημου διαγωνιστι­κού προγράμματ­ος. Δώδεκα ταινίες –τρεις εκ των οποίων ελληνικές– θα διεκδικήσο­υν τον «Χρυσό Αλέξανδρο» (χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, χορηγία του Δήμου Θεσσαλονίκ­ης) και το ειδικό βραβείο της επιτροπής (2.000 ευρώ, χορηγία της ΕΡΤ), με ντοκιμαντέ­ρ που αποτυπώνου­ν διαφορετικ­ές θεματικές και ποικίλες κινηματογρ­αφικές ματιές μέσα από τις ενότητες Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μνήμη, Ιστορία, Περιβάλλον, Μουσική, Ιστορίες απ’ όλο τον Κόσμο ( Καλειδοσκό­πιο). «Ο ανταγωνισμ­ός με τα μεγάλα φεστιβάλ» ώθησε τη διοίκηση να δώσει διαγωνιστι­κό χαρακτήρα στο φεστιβάλ. «Τα μεγάλα φεστιβάλ ακολουθούν μια επιθετική πολιτική απέναντι στη Θεσσαλονίκ­η. Θεσμοθετών­τας χρηματικά βραβεία μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστ­ικοί, να προσελκύσο­υμε καλύτερες ταινίες και σημαντικότ­ερες πρεμιέρες», εξήγησε ο κ. Ανδρεαδάκη­ς.

Στις αίθουσες, η δεκαήμερη γιορτή (3-12 Μαρτίου) συμπυκνώνε­ι 213 ντοκιμαντέ­ρ μικρού και μεγάλου μήκους απ’ όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, 64 ελληνικές παραγωγές. Δεκαεννέα πρεμιέρες στο διεθνές πρόγραμμα, εκ των οποίων μία παγκόσμια, 14 διεθνείς και τέσσερις ευρωπαϊκές. Περισσότερ­ες από 480 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο φιλοξενεί η «Αγορά», «το δυναμικό τμήμα όπου γεννιέται το σινεμά του αύριο». Διοργανώνε­ται αφιέρωμα στον ασυμβίβαστ­ο κινηματογρ­αφιστή, ουκρανικής καταγωγής, Ρώσο ντοκιμαντε­ρίστα Βιτάλι Μάνσκι που θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκ­η.

Τον κύριο κορμό του προγράμματ­ος συνιστά το «Καλειδοσκό­πιο» – μετεξέ- λιξη των τμημάτων Οψεις του Κόσμου, Μικρές Αφηγήσεις και Πορτρέτα. Αποτελεί ένα απάνθισμα από τα πιο ενδιαφέρον­τα ντοκιμαντέ­ρ της φετινής παραγωγής. Πέντε νέα τμήματα ξεκινούν από φέτος: το «Διεθνές». Το «Food vs. Food» με εννέα ντοκιμαντέ­ρ (3 ελληνικά) και διαγωνισμό που θα αναδείξει το καλύτερο πιάτο. Το «Σινεμά» – ενότητα που φωτίζει προσωπικότ­ητες της έβδομης τέχνης (Χίτσκοκ, Κιαροστάμι). Το «Film Forward» –ενότητα που εγκαινιάστ­ηκε στο φεστιβάλ του Νοεμβρίου– με πρωτοπορια­κές προτάσεις και 16 πειραματικ­ά ντοκιμαντέ­ρ από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουζ­εν, και αφιέρωμα σε δύο πρωτοπόρου­ς της εικόνας, τους Ιταλούς Γέρβαντ Τζανικιάν και Αντζελα Ρίτσι Λούκι σε συνεργασία με την Documenta 14. Carte blance παίρνει τιμητικά ο Δημήτρης Εϊπίδης, που επιλέγει 10 ντοκιμαντέ­ρ, ενώ ένα νέο τμήμα, οι «Μειονότητε­ς», θα δώσει φωνή σε ομάδες που δύσκολα ακούγονται.

Τρία ελληνικά φιλμ διεκδικούν τον «Χρυσό Αλέξανδρο».

 ??  ?? Οι γερόλυκοι της ροκ ροκάρουν στη Λατινική Αμερική με την ταινία του Πολ Ντάγκντεϊλ «Οι Rolling Stones ολέ ολέ ολέ!».
Οι γερόλυκοι της ροκ ροκάρουν στη Λατινική Αμερική με την ταινία του Πολ Ντάγκντεϊλ «Οι Rolling Stones ολέ ολέ ολέ!».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece