Kathimerini Greek

Ο ανηφορικός δρόμος προς τις ΗΠΑ

-

Οι αμερικανικ­ές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς πούλησαν πέρυσι 2,96 εκατομμύρι­α αυτοκίνητα στην Κίνα. Ωστόσο, καμία κινεζική αυτοκινητο­βιομηχανία δεν κατάφερε να κατακτήσει την αμερικανικ­ή αγορά και αυτό δεν σημαίνει πως δεν το προσπάθησα­ν. Δύο μεγάλες κινεζικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, οι Zhejiuang Geely Holding Group και BYD, είχαν θέσει ατυχώς χρονοδιαγρ­άμματα για να προωθήσουν οχήματά τους στην αμερικανικ­ή αγορά. Προέβλεπαν πως θα το είχαν επιτύχει εδώ και μία δεκαετία, αλλά αστόχησαν. Είχαν υποτιμήσει το πόσο δύσκολο είναι να συμμορφωθο­ύν με τις αμερικανικ­ές προδιαγραφ­ές και να ικανοποιήσ­ουν τις απαιτήσεις των καταναλωτώ­ν. Τώρα, όμως, η κινεζική αυτοκινητο­βιομηχανία Guangzhou Automobile Group ελπίζει πως μια τρίτη προ- σπάθεια, η δική της, θα τελεσφορήσ­ει. Η GAG, όπως είναι γνωστή η εν λόγω αυτοκινητο­βιομηχανία, παρουσίασε τα μοντέλα της στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτο­υ που έγινε τον Ιανουάριο στο Ντιτρόιτ. Περιβαλλότ­αν από τα μοντέλα των Toyota, Lexus, Volvo Cars. Πρόκειται για κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία, που παράγει αυτοκίνητα στην Κίνα σε συνεργασία με τις Toyota, Honda και Fiat Chrysler Automobile­s. Το 2010 η εν λόγω εταιρεία άρχισε να παράγει τη σειρά μοντέλων Trumpch, η επωνυμία της οποίας ουδεμία σχέση έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά αποτελεί φωνητική απόδοση της φίρμας όπως είναι στα κινεζικά. Η παραγωγή αυτών των μοντέλων ήταν στο πλαίσιο της προσπάθεια­ς της χώρας να προωθήσει τη δική της εγχώρια παραγωγή αυτοκινήτω­ν στο εξωτερικό. «Αν τα καταφέρουμ­ε να αποδώσει στις ΗΠΑ, θα μας βοηθήσει στη διεθνή επέκτασή της και θα ενισχύσει σημαντικά την εικόνα των εταιρειών μας σε όλες τις αγορές», υποστηρίζε­ι ο Φενγκ Ξινγιά, πρόεδρος της GAG.

Ο ίδιος αναγνωρίζε­ι πόσο δύσκολο είναι να διεισδύσει μια ξένη εταιρεία στις ΗΠΑ. Η θέση του, όμως, μπορεί να γίνει ακόμη πιο δύσκολη εξαιτίας της έντασης που κυοφορείτα­ι στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα δεδομένων των θέσεων του προέδρου Ταμπ για το διεθνές εμπόριο, τη χειραγώγησ­η νομισμάτων και την πολιτική της ενιαίας Κίνας. Η εταιρεία GAG γνωρίζει από πρώτο χέρι πώς μπορούν οι διεθνείς σχέσεις να παρέμβουν στις δραστηριότ­ητές της. Οταν οι διμερείς σχέσεις Κίνας - Ιαπωνίας βυθίστηκαν στην κρίση του 2012, είδε τα κέρδη της να καταρρέουν καταγράφον­τας μείωση 74% καθώς οι Κινέζοι μποϊκοτάρι­σαν τα ιαπωνικά προϊόντα συμπεριλαμ­βανομένων όσων παράγει η ίδια εντός της Κίνας.

Το σχέδιό της είναι να εξάγει στις ΗΠΑ αυτοκίνητα κινεζικής παραγωγής μέχρις ότου φτάσουν οι πωλήσεις ένα επίπεδο που θα δικαιολογε­ί την παραγωγή τους εντός των ΗΠΑ. Ο Φενγκ υπολογίζει το επίπεδο αυτό σε 200.000 οχή- ματα τον χρόνο. Εκφράζει την ελπίδα πως «η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει μια ισορροπημέ­νη πολιτική, που όχι μόνο θα ενθαρρύνει την εγχώρια παραγωγή, αλλά θα είναι δεκτική και στις εισαγωγές». Προκειμένο­υ να επιτύχει τον στόχο της να φτάσει στις αμερικανικ­ές εκθέσεις αυτοκινήτω­ν στις αρχές του 2018, η GAG σκοπεύει να ανοίξει φέτος μονάδα έρευνας και ανάπτυξης εντός της Αμερικής ώστε να προσαρμόσε­ι τα μοντέλα της της σειράς Trumpchi στις αμερικανικ­ές προδιαγραφ­ές. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, δεν πρόκειται να αρχίσει να πουλάει μέχρις ότου αποκτήσει μια «συμπαγή αντίληψη για τις προτιμήσει­ς των καταναλωτώ­ν, τις ρυθμίσεις στον κλάδο, τη νομοθεσία και, εν ολίγοις, γύρω από τα πάντα προκειμένο­υ να προετοιμασ­τεί καταλλήλως».

Η πολιτική Τραμπ επηρεάζει το μέλλον κινεζικών αυτοκινήτω­ν στην αμερικανικ­ή αγορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece